Mes turime 183 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1088
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17289
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93319
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Reškutėnų medžiotojų būrelio sėkmė – per vieną medžioklę sumedžioti 3 vilkai

2019 m. gruodžio 14 d., šeštadienis, Nr.92 (1912)

Ne taip dažnai išgirstame žinią apie mūsų rajone sumedžiojamus vilkus. Per praėjusį medžioklės sezoną vos vienas pilkis buvo sumedžiotas, o štai per neseniai prasidėjusią vilkų medžioklę šiemet jau sumedžioti 5 vilkai. Tris iš jų per vieną medžioklę sumedžiojo Reškutėnų medžiotojų būrelio medžiotojai. Vieną sumedžiojo Pavel Trusov, o net du – jo tėvas Viktor Trusov. Apie sėkmingą medžioklę papasakoti paprašiau Reškutėnų medžiotojų būrelio vadovą Pavel Trusov.

- Pavelai, pirmiausia sveikinu tave su sumedžiotu geidžiamiausiu Lietuvos medžiotojų trofėjumi – vilku. Norėčiau, kad plačiau papasakotum apie tą sėkmingą medžioklę.

- Ačiū už sveikinimą. Iš tiesų sumedžioti vilką – tai kiekvieno Lietuvos medžiotojo svajonė. Man ji išsipildė po 12 metų nuo to laiko, kai tapau medžiotoju. Nors su medžiokle esu susipažinęs gal nuo penkerių metų. Beje, mano senelis, nors ir medžiojo pusę amžiaus, bet vilko taip ir nesumedžiojo, o ir tėvui, kurio medžioklės stažas trisdešimt metų, tai buvo pirmi sumedžioti vilkai. Taigi nors apie vilkų daromą žalą kalbama daug, bet vilką sumedžioti nėra lengva, o mūsų medžioklė išskirtinė savo sėkme. Nuo pat vilkų medžioklės sezono pradžios spalio 15 d. vilkų nebuvom sutikę, o čia, iškritus gausesniam pirmam sniegui, nepraleidom galimybės pasitikrinti, ar jų yra mūsų medžioklės plotuose. Sniegas – geriausias rodiklis stebėti žvėris, ar jie yra, kur būna. Su medžiotoju Roku Zabiela nusprendėme patikrinti, ar vilkų yra. Jis vos švintant išvažiavo patikrinti mūsų medžioklės plotų Svirkų pusėje. Ten kelis kartus anksčiau vilkai buvo pastebėti. Ir viltys nebuvo bergždžios. Rokas nustebo pamatęs net 7 vilkų gaujos pėdsakus. Pamačius pėdas, prasidėjo medžioklės organizavimas. Rokas patikrino, ar vilkai neišėjo iš mūsų plotų. Vilkai buvo mūsų plotuose. Konkretizavome jų vietą. Vilkai buvo dienai apsistoję dideliame Jurgeliškių miške. Vien miškas virš 350 hektarų. Tai buvo varyminė medžioklė, ir jos sėkmė priklausė nuo visų suderintų veiksmų. Turime drąsų varovą, kuris vienas be ginklų nuėjo vilkų pėdomis ir tuos vilkus bandė išvaryti. Tą dieną mūsų medžioklėje dalyvavo tik 12 medžiotojų, tad uždengti tokį didžiulį plotą buvo nelengva, čia jau daug kas priklausė nuo sėkmės bei ilgametės patirties ir stebėjimų, kur tie vilkai gali eiti. Medžiotojus  kaip tik ir sustatėme tose vietose ir, galima sakyti, atspėjome, - apie medžioklės pradžią pasakoja Pavel Trusov.

- O kaip jauteisi, kai vilkas išėjo į tavo medžioklės sektorių?

- Nors į išbėgusį vilką pirmas šovė kitas medžiotojas, bet pirmas sumedžiojau aš. Vilką pamačiau iš labai toli, gal už pusės kilometro, bet žiūrint į reljefą buvo akivaizdu, kad iki šūvio atstumo jis ateis. Ir atėjo... Pataikiau iš antro šūvio. Žinoma, sumedžiojus geidžiamiausią Lietuvos medžiotojų trofėjų apima džiaugsmas ir euforija. Svarbiausia, kad ir medžiotojo sėkmė nenusisuko, ir gyvūnas nesikankino. Bet žinote, labiau džiaugiuosi ne savo sėkme, o tėvo, kuris tą dieną sumedžiojo net du vilkus. Jis juos sumedžiojo gal praėjus valandai nuo mano sėkmingo šūvio, o aš sumedžiojau praėjus pusantros valandos nuo medžioklės pradžios. Tėvui vilkai išbėgo jau pakartotinio varymo metu. Vilkams stabtelėjus, tėvas paleido vieną taiklų šūvį į pirmą vilką, o antras, pabėgėjęs gal 10 metrų, sustojęs atsigręžė pasižiūrėti, kas nutiko pirmam vilkui, ir tos akimirkos užteko, kad tėvas sumedžiotų ir antrą vilką.

- Pavelai, o kokios procedūras reikia atlikti sumedžiojus vilką?

- Medžioklėje dažniausia romantika pasibaigia su sėkmingu šūviu, po to prasideda dokumentų pildymas, mėginių ėmimas. Tas pats ir po vilko sumedžiojimo. Prieš dorojant vilką ar išvežant iš medžioklės plotų, turi skambinti į Aplinkos apsaugos pranešimų priėmimo centrą. Per 12 valandų nuo sumedžiojimo turi pateikti vilko sumedžiojimo anketą elektroniniu būdu. Dorojant vilką turi paimti jo skeletinių raumenų mėginius, apatinio žandikaulio iltinį dantį, jei sumedžiota patelė dar ir gimdą turi tyrimams paimti. Laimei, mes sumedžiojome patinus. Rūpesčių tikrai daug. Tie tyrimai naudojami kitiems tyrimams, bet medžiotojus tos procedūros labai apsunkina.

- Ar jūsų medžioklės plotuose vilkai buvo pridarę žalos avių augintojams?

- Mūsų plotuose nebuvo padaryta, bet šalia mūsų plotų – taip. Šiemet Švenčionių rajone buvo užfiksuoti 8 atvejai, kai vilkai įsisuko į avių bandas ir iš viso papjovė 47 avis, žala beveik 2900 eurų. Per vieną išpuolį papjovė net 17 avių.

- Šiemet Lietuvoje leidžiama sumedžioti 120 vilkų. Ar tai nepadarys nepataisomos žalos vilkų populiacijai?

- Visi tie limitai ne iš piršto laužti. Atliekami skaičiavimai, prognozės. Pernai buvo limitas 110, bet jis nebuvo įvykdytas. Šiemet gruodžio 6 d. duomenis jau sumedžiota beveik du trečdaliai – 77. Mūsų rajone jau sumedžioti 5 vilkai. Pagal statistiką, mes su Kėdainių rajonu dalinamės antrą vietą, o daugiausia - net 11 – sumedžiota Rokiškio rajone. Pernai rajone buvo sumedžiotas tik 1 vilkas. Šiemet visi 5 vilkai sumedžioti per 2 medžiokles. 3 sumedžiojo mūsų, Reškutėnų, būrelis, o 2 „Trakų broliai“ netoli Adutiškio. Visi vilkai sumedžioti Svirkų-Adutiškio zonoje. Čia, beje, vilkai ir daugiausia žalos buvo padarę, - baigdamas pasakojimą apie sėkmingą vilkų medžioklę sako Reškutėnų būrelio vadovas Pavel Trusov, o aš, palinkėjęs sėkmės, atsisveikinu...

Algis JAKŠTAS

 

 
Reklaminis skydelis