Mes turime 318 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5310
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15497
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91527
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Iš daug pateiktų – mažai atrinktų

2012 m. gegužės 9 d.,trečiadienis Nr.35 (1178)

Nuo 2011-ųjų prasidėjęs medžioklės sezonas baigėsi šių metų balandžio pradžioje. Per šį laiką sumedžiotų žvėrių paruoštus trofėjus Švenčionių medžiotojų ir žvejų draugijos šauliai balandžio 4-ąją pateikė atvykusiai apžiūros komisijai, vadovaujamai Algio Petrausko. Komisijos sudėtyje taip pat buvo Sigitas Mikėnas – Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas, prieš kurį laiką vadovavęs Švenčionių r. aplinkos apsaugos agentūrai, Vytautas Steponėnas – Nemenčinės miškų urėdijos vyr. inžinierius, Povilas Auglys – tos pačios urėdijos miško želdinimo ir apsaugos inžinierius, bei Rūta Burneikaitė – Vilniaus medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovė.

Būrelių ir klubų vadovai arba jų atstovai apžiūros komisijai pateikė gausybę trofėjų – stirninų, briedžių, elnių ragų...

Didžiausias apžiūros organizavimo krūvis teko Švenčionėlių miškų urėdijos miško želdinimo inžinieriui Vytautui Bunevičiui ir neseniai Švenčionių r. medžioklės bei žūklės draugijos medžioklės žinovu pradėjusiam dirbti Kęstučiui Panavui.
 

Pašnekesys su ilgamečiu medžiotoju

Prie apžiūros komisijos stalų susidariusi didžiulė trofėjininkų eilė. Ir tai nenuostabu: draugijai priklauso 14 klubų ir būrelių. Dar 15-oje tokių junginių Švenčionių r. teritorijoje medžioja vilniečiai. Jiems tikriausiai patogiau medžioklės trofėjus pristatyti į sostinėje įvyksiančią arba jau įvykusią apžiūrą.

Kol dar eilė prie komisijos gana ilga, pakalbinu Tadą Sapranavičių – Modžiūnų medžiotojų klubo ilgametį vadovą.

- Nesu medžiotojas, - sakau ir klausiu: - ar medžioklės trofėjais pateikiami tik laukinių gyvūnų ragai, kaukolės, iltys? Ar paukščių trofėjai nepriimami?

- Be laukinių žvėrių ragų, ilčių, lapių, barsukų, bebrų, vilkų kaukolių ir kt. priimami ir sparnuočių trofėjai. Šį medžioklės sezoną tikėjausi vieną – kurtinio – pristatyti apžiūrai.

- Kurtinio? Draudžiamo Lietuvoje medžioti paukščio?

- Taip. Tik kurtinį sumedžiojau ne Lietuvoje, o Karelijoje. Ten kurtinius medžioti leidžiama. Bet į Kareliją buvau išvykęs ne kurtinių, o meškų medžioti. Nušauti meškos nepavyko. O už kurtinio iškamšos paruošimą Kauno zoologijos sodo specialistai užsiprašė daugiau nei 500 litų.

Šios brangiai kainuojančios paslaugos teko atsisakyti, kol pagaliau, kitų būdų iškamšai padaryti beieškant kurtinys nežinia kur pradingo.

- Ar buvo bent vienas jūsų sumedžioto žvėries trofėjus patekęs į respublikinę, galbūt net tarptautinę parodą?

- Ir sovietmečiu, ir nepriklausomybės metais į parodas buvo patekę vilko kaukolės, vilko kailio, stirnino ragų trofėjai. Dalis iš jų buvo eksponuojama Latvijoje bei Estijoje vykusiose parodose.

- Užsiminėte apie vilkus. Ar dabar jūsų medžioklės plotuose jų nepasitaiko?

- Rudenį buvome įrengę šėryklą šernams šerti. Pasimaitinti pašarais atstriksėdavo ir 8 ar 9 stirnaitės. Paskui jų neliko. Priežastis buvo aiški – įminti vilkų pėdsakai ir apgraužtų stirnų kaulų liekanos.

Pilkųjų plėšrūnų šaudyti jau nebuvo galima. Respublikoje jų medžioklė griežtai licencijuota: sumedžiojai leistiną normą – penketą ar šešetą pilkasermėgių – ir gana, daugiau medžioti nevalia, nors ir Švenčionių rajono žemdirbiai ne taip tolimoje praeityje akivaizdžiai įsitikino jų daroma žala – sudraskytos avys, telyčaitės... Ne taip, kaip sovietmečiu būdavo, kai už sumedžiotą vilką skirdavo dar ir 50 rublių premiją.

Ilgamečio medžiotojo tvirtinimu, tik po dviejų savaičių prie šėryklos pasirodė pora stirnelių.

Taip besišnekučiuojant, priartėjo eilė Tado Sapranavičiau atvežtiems trofėjams apžiūros komisijai pristatyti.

 

Tik pora trofėjų

Tie, kurie galbūt nespėjo pateikti savo turimų medžioklės trofėjų į Švenčionių r. medžiotojų ir žvejų draugijos būstinėje vykusią apžiūrą, galėjo arba dar gali pristatyti į Ignalinoje, kitose vietovėse surengtas arba rengiamas apžiūras.

Ar daug iš Švenčionyse pristatytų medžioklės trofėjų pateko į kitą etapą – regioninę arba respublikinę parodas?

Nedaug. Tik pora. Tie laimingieji – Švenčionių būrelio medžiotojas R.Meškauskas ir kaltanėniškis Vaidotas Prunskus. Jų sumedžiotų stirninų ragai pateko į kitą etapą.

Bronius NARKŪNAS
 

 
Reklaminis skydelis