Mes turime 157 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1028
mod_vvisit_counterŠią savaitę:33404
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:115153
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Sergamumas gripu auga, bet išlieka mažesnis nei pernai

2020 m. sausio 15 d., trečiadienis, Nr.4 (1919)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informavo, kad Lietuvoje per praėjusią savaitę (sausio 6-12 d.) sergančiųjų gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) skaičius išaugo. Bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis siekė 57,1 atvejo 10 tūkst. gyventojų, ankstesniąją savaitę – 43 atvejus 10 tūkst. gyventojų. NVSC duomenimis, pernai tuo pačiu metu (2-ąją metų savaitę) bendras Lietuvos gyventojų sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo didesnis – 93,3 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Praėjusią savaitę mažiausiai gripu ir ŪVKTI sirgo Tauragės apskrities gyventojai (rodiklis – 42,1 atvejo 10 tūkst. gyventojų), daugiausiai – Kauno apskrities (69,4 atvejo 10 tūkst. gyventojų).

Gripo atvejų ir toliau nuosekliai daugėja. Pastarąją savaitę gripas diagnozuotas 380 Lietuvos gyventojų, ankstesniąją savaitę – 221 asmeniui. Dėl gripo į ligonines paguldyti 47 asmenys, tarp jų 33 vaikai ir 1 nėščioji, 2 asmenys buvo gydomi intensyvios terapijos skyriuje.

Vilniaus apskrityje pirmąją metų savaitę bendras sergamumo rodiklis buvo 47,4 atv./10 tūkst. gyv., o antrąją (sausio 6-12 d.) – jau 62,1 atv./10 tūkst. gyv., iš jų – 90 gripo atvejų.

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Ingrida Kazakevičienė pranešė, kad ir Švenčionių rajone pradėjo didėti gyventojų sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Pirmąją šių metų savaitę sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 24,2 atv./10 tūkst. gyv., o 2-ąją savaitę (sausio 6-12 d.) padidėjo iki 43,6 atv./10 tūkst. gyv.

I.Kazakevičienė pažymėjo, kad rajono asmens sveikatos priežiūros įstaigose yra galimybė pasiskiepyti nuo gripo, todėl visuomenė, ypač rizikos grupės, raginamos suskubti pasinaudoti šia galimybe, nes skiepai efektyviausiai apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų.

Rizikos grupių asmenims pasiskiepyti nuo sezoninio gripo yra tikslinga net iki gripo viruso cirkuliacijos pabaigos, nes galima apsisaugoti nuo sunkios ligos formos, galimų komplikacijų, lėtinių ligų paūmėjimo arba net mirties. Antikūnai, kovai su gripo virusu, žmogaus organizme susidaro maždaug per dvi savaites po vakcinacijos.

NVSC specialistai primena, kad saugantis gripo patariama dažnai plauti rankas, vėdinti patalpas, vengti žmonių susibūrimo, sergančių (čiaudinčių, kosinčių) žmonių.

Pajutus gripo ar peršalimo simptomus, patariama neplatinti virusų kolektyvuose (darbe, mokykloje ir kt.), likti gydytis namuose, jeigu taip nurodė gydytojas.

Parengta pagal NVSC inf.