Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:112
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16313
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92343
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Nemokama“ medicina: Švenčionių PSPC iš asmens po traumos išplėšė kelias dešimtines

2020 m. sausio 18 d., šeštadienis, Nr.5 (1920)

Ligonių kasa: „Sveikatos draudimu apdraustiems asmenims reabilitacijos paslaugos – nemokamos“

Praėjusį šeštadienį mūsų skaitytojas Rimantas Laucius atvirai papasakojo absurdišką istoriją, kurią jis patyrė Švenčionių pirminės sveiktos priežiūros centre, panorėjęs pasidaryti kraujo tyrimus. Tai – ne pirmas akmuo į rajono valdiškų gydymo įstaigų daržą. Pasipiktinę žmonės neretai skambina į redakciją ir sako, kad daugiau nebežino, kam skųstis – rajone jų niekas negirdi. Ne kartą esame apie tai rašę. Tiesa, padėti žmonėms darosi praktiškai neįmanoma – valdininkai „užsiaugino storą odą“ ir tapo atsparūs kritikai. O čia dar „paslapčių įstatymas“ (Asmens duomenų apsaugos), rankas suriša. Beliko vienintelė išeitis – viešumas ir gyventojams naudinga informacija. Tą ir padarysime. Atrodytų, viskas yra internete, bet daugybė žmonių, ir ne tik senyvo amžiaus, net nežino, kas jiems teisėtai priklauso.

Šioje istorijoje nukentėjęs asmuo nebus įvardintas, nors kalbėjo atvirai ir neprašė neminėti pavardės. Žinodami rajono specifiką, pašnekovo saugumui patys nusprendėme neatskleisti pavardės ir net lyties. Koks skirtumas – taip gali nutikti bet kam.

Žmogus patyrė nelengvą traumą, kelias savaites prasikankino sukaustytas įtvaro, už kurį paklojo keliasdešimt eurų, nors galėjo gauti kompensuojamą, jeigu medikai būtų tinkamai paaiškinę, kaip tai padaryti. Po traumos reikalinga reabilitacija. Taip parašyta išraše šeimos gydytojui, bet to kažkodėl nepakako, kad asmuo gautų reabilitaciją nemokamai. Sumokėjęs už įtvarą, jis dar tiek paklojo už masažus. Vos kelis kartus – tiek, kiek galėjo susimokėti, ir džiaugiasi, kad pasijuto geriau. Vargu, ar penketą masažų po mėnesio, praleisto su įtvaru, galima laikyti reabilitacija, valdiškoje įstaigoje niekas žmogui nepaaiškino, niekas galvos nesuka, kaip senam žmogui toliau gyventi, judėti ir pasirūpinti savimi.

Ligonių kasos pabrėžia, kad apdraustam asmeniui ir gydymas, ir reabilitacija turi būti suteikta nemokamai. Kadangi asmuo pensininkas, net nekyla abejonių dėl sveikatos draudimo. Užtat labai rimtų abejonių kelia netvarka Švenčionių rajono sveikatos priežiūros įstaigose, kurių steigėja yra rajono savivaldybė. Žmonės skundžiasi dėl paslaugų kokybės, elgesio su jais, o dar, pasirodo, pacientams tenka sumokėti už nemokamas paslaugas. Kaip rašė R.Laucius, ligoniui teko klibinkščiuoti laiptais su ramentais į vaistinę nusipirkti binto, kad jam uždėtų gipsą. Skamba absurdiškai, bet tai – mūsų rajono kasdienybė.

Panašu, kad savivaldybės paskirtieji sveikatos priežiūros įstaigų vadovai, neturintys nieko bendro su medicina, nesusitvarko su pareigomis, įstaigos krinka, o kenčia rajono gyventojai. Ko gero, daug kas net nežino, kas vadovauja šiems svarbiems objektams – ligoninei ir poliklinikoms. Juk daugel metų buvo įprasta viso rajono vyriausiuoju gydytoju tituluoti gerb. Vytautą Vaitkevičių, ir visi tą žinojo. Deja, su nauja rajono valdžia sveikatos įstaigas perpūtė nauji skersvėjai. Kaip sakė proletariato vadas Leninas: „Valstybę valdyti gali ir virėja“. Kas valdo rajoną, galite įsitikinti, panagrinėję rajono tarybos sudėtį, o kas valdo gydymo įstaigas, priminsime (arba paviešinsime).

Rajono ligoninės direktorius yra zootechniko specialybę turintis Antanas Lašinskas, aktyviai dalyvavęs Klipčių rinkiminėje kampanijoje. Pirminės sveikatos priežiūros centrui vadovauti paskirta rajono tarybos nario Valdemaro Kasperovič dukterėčia Edita Urbanienė, berods, socialinio darbo specialistė. Apie tokių žmonėms svarbių įstaigų vadovus bet kokia informacija įslaptinta – įstaigų tinklapiuose apie jų profesinę patirtį – nė žodžio.

 

P. S. Siūlome atidžiai perskaityti Ligonių kasų informaciją apie reabilitaciją, kad prireikus nesileistumėte apiplėšiami.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
 
Reklaminis skydelis