Mes turime 320 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1831
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12018
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88048
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ligonių kasos: kaip gauti reabilitaciją?

2020 m. sausio 18 d., šeštadienis, Nr.5 (1920)

Ligonių kasų specialistai sulaukia nemažai gyventojų klausimų apie tai, „kaip gauti“ reabilitacijos paslaugas. Neretai kai kuriuos gyventojus aiškintis su medicinine reabilitacija susijusių klausimų į ligonių kasas be reikalo atsiunčia pačios gydymo įstaigos. Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena svarbiausias taisykles, kurias būtina žinoti apie medicininę reabilitaciją.

 

1. Privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems pacientams medicininė reabilitacija nekainuoja.

Medicininė reabilitacija – viena iš gydymo rūšių, skiriama ligoniams po sunkių operacijų, ligų ir traumų arba sergantiesiems lėtinėmis ligomis. Taikant šį gydymą siekiama atkurti paciento darbingumą ar sutrumpinti laikino nedarbingumo trukmę, sumažinti neįgalumo reiškinius. Šiam tikslui kompleksiškai naudojamos fizioterapijos, kineziterapijos, ergoterapijos priemonės, psichologinė pagalba, gydymas vaistais ir dieta, vyksta pacientų, jų artimųjų mokymai, ortopedijos ir techninės pagalbos priemonių skyrimas ir kt.

 

2. Reabilitacija skiriama ne tada, kai pacientas pageidauja, o tuomet, kai ji reikalinga.

Ir skiriama tik gydytojui atsakingai įvertinus paciento diagnozę, sveikatos būklę. Šį gydymą skiria gydantysis gydytojas – tai gali būti ir šeimos, ir gydytojas specialistas, pagal fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo rekomendacijas. Gydytojas taip pat sprendžia, ar reabilitacija reikalinga stacionare ar ambulatoriškai, kokia galima jos trukmė.

 

3. Gydytojui paskyrus reabilitacinį ar sanatorinį gydymą, pacientui rūpintis jokiomis pažymomis nereikia.

Pacientas turi telefonu su reabilitacijos įstaiga suderinti atvykimo datą, o nuvykęs į vietą, pateikti gydytojo išduotą išrašą iš medicininių dokumentų ir pasą arba asmens tapatybės kortelę. Daugiau jokių pažymų pacientui nereikia. Į reabilitacijos įstaigą reiktų nuvykti per penkias darbo dienas nuo siunčiančiojo gydytojo parengto medicinos dokumentų išrašo išdavimo pacientui dienos.

 

4. Pacientas gali pasirinkti reabilitacinio gydymo įstaigą.

VLK primena, kad pacientas turi teisę pasirinkti jam tinkančią reabilitacijos įstaigą. Gydytojo pareiga – paaiškinti pacientui apie jam reikalingas reabilitacinio gydymo paslaugas bei galimybes pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje šios paslaugos bus teikiamos.

 

5. Vaikai iki 8 metų turi teisęį reabilitacijos įstaigas vykti lydimi juos slaugančio asmens.

Vieną ar kelis tos pačios šeimos vaikus gali lydėti tik vienas slaugantis asmuo.

Papildomos informacijos galima teirautis ligonių kasų informacijos telefono numeriu 8 700 88888.

 
Reklaminis skydelis