Mes turime 268 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1566
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20110
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67436
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Prasidėjus laukinių paukščių migracijai, naminius teks uždaryti

2020 m. sausio 22 d., trečiadienis, Nr.6 (1921)

Didelio patogeniškumo paukščių gripo (H5N8) protrūkiai patvirtinti dar  keliuose paukščių ūkiuose Lenkijoje ir Rumunijoje, pirmą kartą ligos protrūkis šiais metais pasireiškė ir Čekijos Respublikoje. Šioje šalyje židinys užfiksuotas smulkiame ūkyje, kur buvo laikoma 15 naminių paukščių. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, pastarąjį mėnesį paukščių gripo protrūkių iš viso užregistruota penkiose ES valstybėse, 19-oje paukščių ūkių ir 1 atvejis laukinėje faunoje. Šiuose ūkiuose auginti paukščiai buvo sunaikinti, o aplinkui patvirtintus protrūkių židinius nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos. Atsakingos šalių veterinarijos institucijos vykdo sustiprintą kontrolę, užtikrinančią, kad visi naminiai paukščiai būtų laikomi uždaryti tvartuose.

VMVT, aktyviai bendradarbiaudama su Lietuvos ornitologais ir Žemės ūkio ministerijos specialistais, nuolat stebi situaciją ES valstybėse bei laukinių paukščių migraciją, kuriai prasidėjus liga gali patekti ir į Lietuvos teritoriją. Pasirodžius pirmiesiems paukščių migracijos požymiams, gyventojams bus nurodoma laikyti naminius paukščius pastatuose ir jų neišleisti į lauką arba išleisti tik į lauko aikšteles, kurios įrengtos taip, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais paukščiais. Apie prasidėjusią paukščių migraciją bus paskelbta iš anksto. 

Parengta pagal VMVT inf.