Mes turime 329 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4733
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14920
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90950
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Informacija gyventojams apie skydliaukės apsaugą įvykus branduolinei ar radiologinei avarijai

2020 m. sausio 25 d., šeštadienis, Nr.7 (1922)

Rengiantis Baltarusijos atominės elektrinės veiklos pradžiai vis dažniau žiniasklaidoje pateikiama informacija, susijusi su skydliaukės apsauga nuo radioaktyviojo jodo poveikio įvykus branduolinei ar radiologinei avarijai. Teikiama informacija ne visada atitinka naujausias Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas ir Lietuvos teisės aktuose įteisintas nuostatas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai primena, kad branduolinio reaktoriaus avarijos atvejais nuo radioaktyviojo jodo patekimo į skydliaukę prieš radioaktyvųjį užteršimą ir jo metu apsaugoma vartojant neradioaktyvųjį jodą (kalio jodido (KI) pavidalu).

Kviečiame susipažinti su Radiacinės saugos centro parengtomis ir su Sveikatos apsaugos ministerija suderintomis kalio jodido (KI) tablečių vartojimo taisyklėmis įvykus branduolinei ar radiologinei avarijai.

 

Kalio jodido (KI) tablečių vartojimo taisyklės:

1. Kalio jodido (KI) tabletės skydliaukės apsaugai vartojamos tik tada, kai aplinkoje pasklinda radioaktyvusis jodas ir tik tada, kai jas vartoti rekomenduoja Sveikatos apsaugos ministerija.

2. Kalio jodido (KI) tabletes rekomenduojama vartoti likus mažiau kaip 24 val. iki galimo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu.Blokuoti skydliaukę kalio jodidu (KI) dar yra veiksminga praėjus 2 valandoms nuo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu, bet ne vėliau, kaip praėjus 8 valandoms. Naudoti kalio jodido (KI) tabletes kitu nei nurodyta laiku gali būti žalinga.

3. Kalio jodido (KI) tablečių po 65 mg vienkartinė paros dozė įvairioms žmonių amžiaus grupėms:

 

Amžius

Kalio jodido (KI) vienkartinė dozė, mg

Naujagimiai iki 1 mėn.

16 (ketvirtis tabletės)

Kūdikiai nuo 1 mėn. iki 3 metų

32 (pusė tabletės)

Vaikai nuo 3 iki 12 metų

65 (viena tabletė)

Vaikai nuo 12 metų ir suaugusieji

130 (dvi tabletės)

 

4. Vienkartinė kalio jodido (KI) paros dozė apsaugo skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo poveikio 24 valandas.

5. Naujagimiams iki 1 mėnesio amžiaus, nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims bei vyresniems nei 60 metų amžiaus žmonėms rekomenduojama vartoti tik vieną kalio jodido (KI) paros dozę. Kitoms gyventojų grupėms esant nepalankiai avarinei situacijai (užsitęsęs radioaktyviųjų medžiagų išmetimas į aplinką, nėra galimybių žmones saugiai evakuoti, kt.) gali būti rekomenduojama vartoti dar vieną paros dozę.

6. Patartina kalio jodido (KI) tabletes gerti po valgio. Tabletes galima ištirpinti vandenyje ar skystuose vaikų maisto produktuose. Ištirpintos tabletės vartojamos nedelsiant, nes greitai suskyla veiklioji medžiaga.

7. Pašalinis kalio jodido (KI) tablečių poveikis pasireiškia retai, apie tai yra informacijos kalio jodido (KI) tablečių pakuotėje esančiame vartojimo lapelyje.

 

Atkreipiame dėmesį, kad skydliaukės apsaugai branduolinės ar radiologinės avarijos metu netinka vartoti vaistinėse parduodami spiritiniai ar vandeniniai jodo tirpalai, purškalai ir maisto papildai su jodu, nes dėl juose esančio mažo stabiliojo jodo kiekio jie neapsaugotų skydliaukės nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio.Spiritinis jodo tirpalas yra skirtas tik išoriniam vartojimui – tepti ant odos. Jo veiklioji medžiaga yra ne kalio jodidas, o tiesiog jodas, kuris yra stipriai oksiduojanti ir toksiškai veikianti medžiaga, galinti sukelti cheminius audinių nudegimus ir apsinuodijimą, todėl jokiais būdais negali būti vartojamas geriant, net ir skiedžiant vandeniu.

 

Parengė Virginija Mikštaitė-Avinienė

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus

visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė

 

 
Reklaminis skydelis