Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3375
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13562
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89592
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Savivaldybė privalo tamsiuoju paros metu užtikrinti gatvių apšvietimą nepertraukiamai

2020 m. vasario 1 d., šeštadienis, Nr.9 (1924)

Nuo Naujųjų metų rajonas paniro į tamsą. Socialiniai tinklai kaista nuo gyventojų pasipiktinimo dėl neapšviestų gatvių ir rajono valdžios, primenančios palaidą balą, abejingumo

 

Rajonas skendi tamsoje

Ar rajonui bankrotas?Apie tai gyventojai vis dažniau pasvarsto, matydami išraustas ir paliktas likimo valiai gatves, neišvažiuojamus kaimo kelius, nežinia ko laukiantį Švenčionėlių kultūros centrą, kuris per ketverius metus daugiau laiko stovi apleistas, negu prie jo kas nors dirba, o dabar dar ir aklinoje tamsoje skendintį rajoną. Tamsa pasiglemžė visus tris miestus. Naktį Švenčionyse lieka apšviesta vienintelė pagrindinė gatvė, kuri yra krašto kelio dalis. Tuo tarpu Švenčionėliuose po 23 val. aklinoje tamsoje paskęsta miesto gatvės, daugiabučių kvartalas ir net miesto centras. To dar niekad nebuvo, net 2008-ųjų krizės metu miesto centras ir pagrindinė gatvė buvo apšviesta. Dabar gi Švenčionėlių centre naktį vieninteliai šviesos šaltiniai lieka… geležinkelio stoties laikrodis, Maxima ir pigių gėrimų parduotuvė – jeigu ne pastaroji, net gatvės kontūrų nerastum. Į tokią akliną tamsą išlipa iš autobusų gerokai po vidurnakčio atvežti darbuotojai. O juk tokioje tamsoje dar reikia namus pasiekti. Jeigu rajonui ne bankrotas, tada kuo paaiškinti tokį valdininkų pasityčiojimą iš gyventojų, mokančių mokesčius šio rajono biudžetui, kurį vien valdininkų algos gerokai patuština. Ar ne paradoksas, kad pačių mokesčių mokėtojų algos yra kelis kartus mažesnės, negu jų išlaikomų valdininkų? Ir jie dar šviesas išjungia!

 

Pabradei tamsą atnešė „pasiuntinys“ iš Švenčionėlių

Paskutinė aptemo Pabradė. Ją nuo rajono valdžios savivalės efektyviai saugojo ne tik Pabradės, bet ir šalies pasididžiavimo - „Intersurgical“ gamyklos - direktoriaus S.Žvirblio autoritetas. Direktorius visais laikais rūpinosi savo darbuotojų saugumu. Meras su juo skaitėsi, pabradiškiai po vidurnakčio grįždavo namo apšviestomis gatvėmis. Ir staiga – tamsa! Nejaugi meras jau pamiršo, kad per savivaldybių rinkimus autoritetingas įmonės vadovas net buvo įtrauktas į Rimanto Klipčiaus politinę kampaniją? Prieš pat rinkimus interviu su direktoriumi buvo pažymėtas kaip politinė reklama. „Facebook“ pabradiškiai nostalgiškai dalinasi, kad miesto apšvietimas buvo suderintas su gamyklos pamainų grafiku.

Besidalinantys mintimis socialiniuose tinkluose pabradiškiai pastebėjo, kad miestą užgriuvo tamsa kartu su jiems atsiųstu iš Švenčionėlių seniūnu. Taip pat jie reiškia apgailestavimą dėl buvusio seniūno E.Voršinski, kuris kažkuo neįtiko dabartinei valdžiai: „Tokio seniūno, kaip buvo, jau neturėsime“. Niekaip negalintys surasti darbo vietoje, gyventojai reikalauja paviešinti A.Razmio telefoną ir ragina vieni kitus naktimis grįžtant iš darbo jam skambinti. Prie diskusijos prisijungęs komunalinės įmonės vadovas A.Junda ramino gyventojus, kad „jau rytoj miestas bus apšviestas“, bet kai buvo rengiama ši publikacija, Pabradę dar gaubė tamsa. Visi tik apsidžiaugtume, jeigu Pabradė iškovotų teisę būti apšviesta. Laimėta jų kova galbūt padėtų ir kitiems miestams išsireikalauti tai, kas teisėtai priklauso.

 

Valdžia žmonių neprisileidžia

Žmonės pasipiktinę, kad jokiais klausimais negali patekti pas valdžios atstovus. Savivaldybė net rodyklėmis apsistatė, beliko, kad ant paradinių durų užrašytų „Įeiti draudžiama“.

Žmonės pas mus nuolankūs – negalima tai negalima. Bando nors pas seniūnus su bėdomis patekti – prašo šviesos. Ir čia ne taip paprasta – ne visur yra tokios asmenybės realiai. Šios valdžios išskirtinė ypatybė – laikyti įstaigas be vadovų, kol savą „išperins“. Šiuo metu dėl visiškai nesuprantamų priežasčių visa Pabradės pusė apie metus be valdžios. Magūnų ir Pabradės seniūnijos – be seniūnų, konkursai neskelbiami. Pabradei vadovauja Švenčionėlių seniūnu paskirtasis Albertas Razmys. Galima sakyti, dabar be seniūnų abi seniūnijos – ir Pabradės, ir Švenčionėlių. Tą konstatavo abiejų seniūnijų gyventojai, diskutuodami socialiniuose tinkluose. Pabradiškiai piktinasi: „Kas čia per seniūnas, ar jį nors matė?“ Nematė niekas, interesantams seniūnijos darbuotojai žadėjo paskambinti, kai „seniūnas“ bus, bet taip ir nepaskambino. Turbūt nebuvo?

Švenčionėlių gyventojas, kuris pasidalino savo patirtimi, labiau panašia į anekdotą, negu į apsilankymą valstybinėje įstaigoje, taip pat negali surasti seniūno. Štai tau ir „valdžia arčiausiai žmogaus“.

 

Kaip Švenčionėlių gyventojas šviesos ieškojo

„Sveiki draugai. Noriu Jums papasakot istoriją, į kurią šiandien patekau. O viskas prasideda nuo biurokratinio Švenčionėlių seniūnijos darbo. Kalba eis dėl naktimis išjungiamo gatvių apšvietimo. Tai va, mūsų „šaunusis“ seniūnas nutarė, kad reikia taupyt lėšas ir 11 val. vakaro išjungt apšvietimą. Gal ir gerai, bet lazda turi du galus. 1 val. nakties grįžta moterys iš INTERSURGICALO. Va nuo čia ir pradėsiu, kaip dirba biurokratinis buldozeris. Nuvykau į Švenčionėlių seniūniją, seniūno nėra, pavaduotoja pasakė, kad išvyko į Pabradę. Tvarkoj, nėra tai nėra. Paklausiau pavaduotojos, kas atsakingas dėl gatvių apšvietimo išjungimo. Iškarto gavau atsakymą, kad ŠVENČIONIU ŠVARA. Paaiškėjo, kad „Švenčionių švara“ yra atsakinga už eksploataciją ir apšvietimo priežiūrą, bet jokiu būdu nėra atsakinga už gatvių apšvietimo išjungimą, kol negauna nurodymo iš seniūnijos ar savivaldybės. Na, va ir prasideda buldozerio stumdymas. Atseit, kalta Švenčionių savivaldybės administracija, ji duoda nurodymus. Važiuoju į Švenčionis, administracijos direktorė komandiruotėj. Ok, einu pas pavaduotoją, tas darbo vietoje, viskas gerai. Pradedam pokalbį dėl gatvių apšvietimo. Prieš Kalėdas buvo parašytas raštas su daugybe parašų tų pačių INTERSURGICALO darbuotojų dėl apšvietimo. Galų gale išaiškėja, kad seniūnijos teikia prašymus dėl gatvių apšvietimo išjungimo. Taip ir išėjau nieko nesupratęs, tai gerai kad biurokratinis buldozeris dar nesutraiškė, likau sveikas. Taip kad, mielos moterys, grįžusios iš darbo ilgai dar eisit namo tamsumoje. Nors kova dar tik prasideda...“

(Iš „Facebook“)

 

Kas prašvilpia rajono biudžetą, jeigu nelieka pinigų apšvietimui?

Nuo 2015 metų iki šiol šalyje fiksuojamas ekonomikos augimas. Visoje šalyje ekonomika auga, biudžetininkų atlyginimai kyla, nedarbas labai mažas, net trūksta darbo jėgos. Tiesa, dėl darbų to negalime pasakyti apie mūsų rajoną, bet jį gelbsti „darbo emigracija“ – tolima ir artima (į kaimyninius rajonus). Jos dėka visus penkerius metus rajono biudžetas buvo pilnas ir su kaupu - viršplaninėmis lėšomis. Tik nepulkite nukelti kepurės prieš rajono valdžią, nes ne jos čia nuopelnas. Tai rajono meras turėtų nusiimti kepurę, atsiprašyti žmonių už melagingus pažadus aprūpinti visus darbu ir nusilenkti kiekvienam gyventojui, tamsiomis gatvėmis naktį grįžtančiam iš darbo. Tai jie pildo rajono biudžetą, dirbdami ne tik Pabradėje, bet ir Vilniuje, Ignalinoje, Utenoje. Mažai kas žino, kad iš mūsų rajono darbuotojus vežasi ir Vilniaus įmonės bei prekybos centrai, taip pat ir Utenos. Štai kodėl tokie tušti atrodo mūsų miesteliai dieną. Naktį, kai grįžta darbo autobusai, žmonių gatvėse, ko gero, daugiau negu dieną...

 

Rajono biudžeto pagrindas - gyventojų pajamų mokestis (GPM) - skirstomas pagal deklaruotą gyvenamąją vietą. Kur mūsų rajono gyventojai bedirbtų, o riebusis biudžeto kąsnis – GPM – atitenka rajono biudžetui. Valdininkams nereikia nė piršto pajudinti, kad turėtų iš ko išlaidauti: šaudyti fejerverkus, išsimokėti geras algas ir su priedais, būriais važinėti darbo laiku po Lietuvą į svečius pas tokius pat valdininkus, mažesniais būreliais (viršūnėlės) – į užsienį. Esant tokiai valdininkų laisvei ir jokios atsakomybės, rajono valdžia gali apsamanoti, nesirūpindama verslu, darbo vietų kūrimu, ir vartytis it inkstas taukuose.

Bet iškilo pavojus! Provincijos „kunigaikštukų“ sočią ramybę užsimojo nutraukti Seimo narys Kęstutis Masiulis. Jis parengė įstatymo projektą, kad GPM atitektų tos savivaldybės biudžetui, kur yra darbo vieta. Pasak jo, tai paskatintų merus rūpinti investicijų pritraukimu. Turint omenyje, kad ne vieną rajoną užvaldė „lipni pilkoji masė“, kai kam būtų krachas... Būtent todėl politikai greičiausiai ir nesiryš pataisų priimti.

Iš rajono valdžios pusės įžūliausia tai, kad mokesčių mokėtojams, naktimis grįžtantiems po sunkių darbų, valdžia dar ir gatvių apšvietimą išjungia. Lyg tyčiodamiesi - prieš pat jiems grįžtant. Daugelis darbuotojų į namus eina apie 12-2 val. nakties.

 

Biudžetą tuština valdininkų armija

Lietuvos laisvosios rinkos instituto analizė rodo, kad įžūliausios savivaldybės negirdi Vyriausybės rekomendacijų mažinti valdininkų. Per 2018 metus 46 savivaldybės mažino savo administracijas, o 12 – dar didino. Labiausiai išaugo Švenčionių r., Šakių r., ir Tauragės rajonų savivaldybių administracijos. Švenčionių rajone vienas savivaldybės administracijos darbuotojas aptarnauja tik 109 gyventojus, kai tuo tarpu Vilniuje – 626, mažosiose savivaldybėse vidurkis 132. Atrodytų, koks skirtumas, didelė ar maža savivaldybė, juk darbuotojai tokie patys. Jeigu Vilniuje valdininkas gali aptarnauti 626 gyventojus, kodėl negali tiek pat Švenčionyse? 2019 metų duomenys dar nepaskelbti, bet plika akimi matosi, kad savivaldybės pastatas net „braška per siūles“, koks perpildytas. Gal mažai kas žino ir tai, kad rajono valdžiai neužtenka policijos – susikūrė kažkokį darinį, kurį vadina viešosios tvarkos priežiūros specialistais. Šaltiniai vienoje valdžios įstaigoje užsimena ir apie „mirusias sielas“ - kai alga eina, o darbuotojas miega. Prie „mirusiųjų sielų“ šliejasi ir auganti įvairių patarėjų, koordinatorių ir dar visokių - atorių, kurie nėra valstybės tarnautojai, tad statistikos negadina, tik biudžeto lėšas siurbia, armija.

 

Vietoj epilogo

Kol piliečiai nuolankiai kentės, tol valdžia įžūlės.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis