Mes turime 533 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3766
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22187
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:103936
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nuo pasiutligės skiepyti reikia ir namuose laikomas kates, šunis, šeškus

2020 m. vasario 1 d., šeštadienis, Nr.9 (1924)

Kartais tenka girdėti, kad namuose laikomų naminių gyvūnų: kačių, šunų, šeškų nereikia skiepyti nuo pasiutligės, nes jie su niekuo nekontaktuoja ir neturi galimybių užsikrėsti pasiutlige, bet pasirodo, kad ir su namuose laikomais gyvūnais šeimininkai gali turėti bėdų. O tos bėdos atsiranda, kai, tarkim, katinas ima ir apdrasko žmogų, ir jei kreipiamasi į medikus, tie informuoja VMVT, ir po to prasideda rūpesčiai, ir nemaži, jei žmogų apdraskęs ar apkandžiojęs gyvūnas nebuvo skiepytas nuo pasiutligės. Štai ką apie tokias situacijas sako Švenčionių VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Gintaras Markevičius:

- Naminiai gyvūnai: katės, šunys, šeškai turi būti paskiepyti nuo pasiutligės. Kodėl? Ogi todėl, kad labai padaugėjo atvejų, kai žmonės kreipiasi pas gydytojus dėl apkandžiojimo ar apdraskymo. Būna kai patį šeimininką sužeidžia ar kitą žmogų. Medikai informuoja mus, ir mes turime pradėti tyrimą, o po to tenka žmonėms ir baudas mokėti. Pirmą kartą jei gyvūnas neskiepytas ir apkandžiojo šeimininką gali būti apsiribota įspėjimu, o jei atvejis pasikartotų, bauda grėstų iki 150 eurų. Jei nukentėjo svetimas, ypač vaikas, iš karto skiriama 15 eurų bauda. Taip kad ir namuose laikomi minėti gyvūnai turi būti paskiepyti nuo pasiutligės. Štai ant mano stalo guli medžiaga su dviem naujausiais atvejais, kai katinai apkandžiojo šeimininkes. Dabar joms leidžiami vaistai nuo pasiutligės, bet jei katinas būtų skiepytas, vaistų leisti nereikėtų, o ir jokia nuobauda negrėstų... Pernai buvo 43 atvejai, kai žmonės nukentėjo nuo naminių katinų ar šunų. Beveik kas savaitę teko rašyti protokolus. Įdomu, kad dabar daugėja atvejų, kai nuo savo augintinių nukenčia šeimininkai. O jei gyvūnas skiepytas, yra vet. gydytojo išduotas skiepų pasas, problemų ir rūpesčių būna mažiau. Beje, galime pasidžiaugti, kad jau kuris laikas Švenčionių rajono teritorijoje nėra pasiutligės. Prie to labai prisidėjo ir iš oro mėtoma vakcina, bet žmonės, neskiepiję nuo pasiutligės savo naminių gyvūnų, turi bereikalingų rūpesčių. Beje, katinus žmonės skiepija daug rečiau. Gal geriau paskiepyti laikomą gyvūną ir būti ramiam, - baigdamas mūsų pokalbį sako Švenčionių VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Gintaras Markevičius.

Algis JAKŠTAS