Mes turime 270 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2913
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21457
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68783
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Paukščių gripas artėja prie Lietuvos

2020 m. vasario 1 d., šeštadienis, Nr.9 (1924)

Informacinės priemonės mirgėte mirga pranešimais apie Europoje plintantį paukščių gripą. Jau berods apie 200 km iki Lietuvos nuo naujausio paukščių gripo židinio Lenkijos teritorijoje vos beliko. Visa bėda, kad paukščių gripas yra pavojingas ir žmogui. Lenkijos ūkyje, kuriame auginama daugiau kaip 23 tūkstančiai kalakutų, patvirtintas didelio patogeniškumo (H5N8) paukščių gripas. Apie situaciją ir priemones, kurių buvo imtasi, siekiant apsisaugoti nuo paukščių gripo, kalbuosi su Švenčionių VMVT vyriausiuoju vet. gydytoju-inspektoriumi Gintaru Markevičiumi.

- Europoje paukščių gripas vis labiau plinta. Šiuo metu paukščių gripo židiniai užfiksuoti jau septyniose valstybėse – Lenkijoje (18 atvejų), Vengrijoje (4), Slovakijoje (3), Rumunijoje (5), Čekijoje, Vokietijoje ir Ukrainoje (po 1). Neramina artėjanti pavasarinė paukščių migracija, kai per Lietuvą ir mūsų rajoną praskrenda labai daug paukščių, o jie gali atnešti ir paukščių gripo užkratą.

- Kaip turi elgtis mūsų rajono paukščių augintojai?

- Mūsų rajone labai didelių paukščių laikytojų šiuo metu nėra. Du didieji netoli Adutiškio esantys paukštynai yra tušti. Nors žada laikyti. O šiaip naminių paukščių laikytojai laukinių paukščių migracijos metu naminius paukščius turi laikyti pastatuose ir neišleisti į lauką, arba išleisti į lauką tik į aikšteles, kurios turėtų būti įrengtos taip, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais paukščiais. Žinoma, mes stebėsime situaciją, reaguosime į pranešimus, aiškinsime žmonėms apie Europoje susidariusią situaciją, jei bus pažeidimų, žmones įspėsime. Kai šiemet tokie orai, sunku prognozuoti, kada prasidės pavasarinė paukščių migracija, bet reikia būti pasiruošusiems įvairiems netikėtumams. Tikėkimės, kad paukščių gripas aplenks Lietuvą ir Švenčionių rajoną, - baigdamas mūsų pokalbį sako Švenčionių VMVT vyr. vet. gydytojas-inspektorius Gintaras Markevičius.

Ką gi, tikėkimės, kad jo žodžiais išsipildys, bet jei rasite kritusį laukinį paukštį, ypač vandens paukštį, jo geriausia neliesti, o paskambinti 112 ir pranešti, o iš BPC informacija bus perduota į atitinkamas žinybas.

Algis JAKŠTAS