Mes turime 588 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2767
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21188
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:102937
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nuo vasario 1 d. draudžiama žvejoti lydekas

2020 m. vasario 5 d., trečiadienis, Nr.10 (1925)

Siekiant apsaugoti lydekų populiaciją, prieš jų nerštą ir neršto metu, t. y. nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d., lydekas žvejoti draudžiama. Tiesa, šiemet šis draudimas žvejams mėgėjams įsigaliojo nuo vasario 3 dienos, nes Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės numatyto išlygą, kad pirmoji draudimo diena negali būti savaitgalis ar valstybinė šventė.

Šis draudimas galioja visuose Lietuvos Respublikos vandens telkiniuose (išskyrus privačius tvenkinius ir kūdras) ir yra taikomas tiek žvejams mėgėjams, tiek verslininkams.

Per visą lydekų žvejybos draudimo laiką bus vykdoma ir kasmetinė aplinkosauginė akcija „Lydeka“, kurios metu aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai vykdys sustiprintą vandens telkinių kontrolę. Vykstant akcijai su aplinkosaugininkais dirbs ir neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai. Taip pat aplinkos apsaugos inspektoriai akcijos metu bendradarbiaus su policijos pareigūnais bei visuomeninėmis organizacijomis.

Už draudžiamu metu sugautą lydeką pažeidėjams gresia administracinės baudos nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Taip pat už kiekvieną draudžiamu metu sužvejotą lydeką teks atlyginti 145 eurų žalą žuvų ištekliams, o lydeką sugavus gamtinių rezervatų ar ichtiologinių draustinių vandens telkiniuose, žala bus skaičiuojama taikant trigubą žalos apskaičiavimo įkainį.

Aplinkosaugininkai tikisi ir žvejybos plotų, kurių naudojimui yra išduota apie 900 leidimų, naudotojų t. y. buvusių vandens telkinių nuomininkų, taip pat žvejų mėgėjų ir visuomenės pagalbos.

Apie pastebėtus žvejybos taisyklių pažeidimus aplinkos apsaugos pareigūnai ragina nedelsiant pranešti aplinkosaugininkams. Tai galima padaryti paskambinus skubios pagalbos telefonu 112 arba tiesiogiai AAD telefonu 8 (5) 2732995.

Aplinkos apsaugos departamento inf.