Mes turime 337 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6235
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28122
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72105
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Valdžios akibrokštas: – meras su pavaldiniais atsitvėrė nuo žmonių!

2020 m. vasario 8 d., šeštadienis, Nr.11 (1926)

Vos prieš metus graibę už skvernų gyventojus ir kauliję už juos balsuoti, meras ir jo agitatorių pulkas atsiribojo nuo žmonių geležiniais užraktais.  Ir tai vadinasi  „valdžia arčiausiai žmonių“?

 

Paradinės durys – tik valdžios ponams

 

Praėjusių metų pabaigoje prie savivaldybės išdygo rodyklės, nukreipiančios gyventojus nuo pagrindinio įėjimo į savivaldybę link senojo pastato. Rajono gyventojai, įpratę laisvai vaikščioti į rajono valdžios rūmus per kur norėjo, buvo suglumę. „Mūsų pačių išrinkta valdžia nenori mūsų matyti? Ar mes maišomės ponams po kojomis, eidami su jais per tas pačias duris?“ - piktinosi aktyvi solidaus amžiaus švenčioniškė. Kadangi ji visuomeniška, savivaldybėje turi reikalų dažnai. Moteris sakė, kad dėl naujos tvarkos jaučiasi įžeista ir pažeminta. „Kuo mes prastesni už poną merą ir kitus valdžios ponus, kad negalime užeiti per tas pačias duris? Net prie ruso niekas žmonių taip nežemino, kaip daro pačių išrinkta valdžia,“ - liejo apmaudą aktyvistė, kurios veiklos dėka, beje, rajono valdžia nemažai sau pliusiukų prisideda. Moteris sakė nė už ką nevaikščiosianti per, anot jos, kažkokį atsarginį įėjimą kaip kokia antrarūšė... Tai buvo gruodžio mėnesį. Turbūt niekas tada nebūtų patikėjęs tuo, kas įvyko dabar.

 

Valdžios ramybę saugo kodinės durys

Dabar rajono valdžia galutinai užsibarikadavo nuo žmonių – viskas užrakinta.   Pro paradines duris jau kurį laiką gali įeiti tik ponai, nes durys - kodinės. Tolimiausiame taške, iki kurio reikia įveikti visą koridorių labirintą, atsidūrė aukščiausia valdžia ir Teisės ir metrikacijos skyriaus, į kurį yra durys tiesiai, bet per jas  įleisti žmones draudžiama.

Paprasti žmonės pas valdininkus gali patekti tik pro senojo pastato duris, bet ir tai – ne laisvai, o iškvosti „sargybos“. Pirmiausia jai tenka atsiskaityti, kas tu toks, pas ką eini ir ko nori. Jokių netikėtumų valdžiai! Jeigu eina „nelaukti svečiai“, valdžios galvos, „sargybos“ įspėti, turi pakankamai laiko pasiruošti arba pasitraukti į saugesnius savivaldybės užkaborius, pavyzdžiui, kavine ar užkandine, ar tai dabar jau derybų kambariu vadinamus.

Štai tokia naujos – senos valdžios (tuoj 5 metai!), tvarka. Jiems – saugi ramybė, o rinkėjams – špyga. Jokio konfidencialumo, privatumo. Miestelis gali greičiau sužinoti tavo reikalus ir rūpesčius, negu pasieksi reikiamą valdininką.

Štai jums, gerbiamieji, ir žadėtieji POKYČIAI. Ar kada taip buvo, kad negalėtum be kliūčių į savivaldybę arba pas merą patekti? Beje, po to, kai keli tarybos nariai buvusį merą užpuolė jo kabinete, prieš tai susidraskę ant savęs drabužius, buvau užsiminusi merui, kad gal reikėtų kodinių durų... Vytautas Vigelis tokiu pasiūlymu pasipiktino – sakė: „Kaip galima užsidaryti nuo žmonių? Nesąmonė!“ O štai Klipčius ėmė ir užsidarė.

 

Kolegas meta lauk

Pagal 2018 metų valdininkų skaičiaus kitimo analizę, Švenčionių rajonas buvo vienas iš trijų, kur valdininkų labiausiai daugėjo, nors daugelyje savivaldybių jų sumažėjo. 2019 metų analizės dar nėra, bet neturėkite iliuzijų, kad pas mus valdininkų pamažėjo. Antraip kam reikėtų išmesti iš patalpų tarnybas, kurios ten buvo dar tada, kai dabartinė valdžia po stalu ropojo? Kelis dešimtmečius savivaldybėje visiems vietos užteko, o dabar staiga užsimota iškeldinti tarnybas, kurios po įvairių reformų yra tapusios nepavaldžios merui, bet likusios savo vietose. Po poros mėnesių iš savivaldybės turi išsikelti Nacionalinė žemės tarnyba, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba, vaiko teisių apsauga. Visos jos ieško stogo virš galvos, o NŽT dar vietos didžiuliam archyvui.

NŽT ir LŽŪKT gyventojams labai svarbios. Kur jos atsidurs pasibaigus įspėjimui išsikelti, kol kas nežinia. Kuo savivaldybė užpildys ištuštėjusius kabinetus – taip pat intriga. „Valdininkais? O gal SPA centru?“ - su ironija svarsto kai kurie iškeliamų įstaigų darbuotojai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ