Mes turime 401 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5108
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23652
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70978
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Renovuoto namo tinkas gabalais krinta

2020 m. vasario 15 d., šeštadienis, Nr.13 (1928)

Ši istorija sena, bet jos pabaigos dar nesimato. 2017 m. antroje pusėje, prasidėjus Švenčionėlių m. daugiabučio Žilvičių g. 16 renovacijai, namo gyventojus užgriuvę sunkūs rūpesčiai jau virto košmaru. Žmonės nuo pat pradžių matė, kad viskas daroma netinkamai, bet jų niekas neklausė, tarsi ne jie būtų šeimininkai, o valdiška „Švenčionių švara“ - savivaldybės valdoma įmonė, atsakinga už daugiabučių renovaciją. Priešingai, negu žmonėms, „Švarai“ viskas tiko, net tai, kad kiemą statybininkai paliko pusiau nebaigtą.

Žmonės už galvų griebėsi pamatę, kad, esant minusinei temperatūrai, kaitindami dujomis, statybininkai klijavo namo stogą, tinkavo sienas. Į gyventojų klausimą, kas bus iš tokios renovacijos, žmonės išgirsdavo, kad čia ne jų reikalas, tai - naujos technologijos.

„Naujų technologijų“ rezultatų ilgai laukti neteko. Praėjusių metų vasarą šio daugiabučio siena jau pūslėmis nuėjo – atšoko tinkas. Apie tai rašėme 2019 metų birželio 1 d. „Švenčionių krašte“. Po lietaus siena išsipūsdavo, pradžiūvus grįždavo atgal. Nėra ko stebėtis, kad namas buvo nepriduotas. Kas gi priims tokią kokybę? Po laikraščio publikacijos valdžia sujudo. Prie neva baigto renovuoti namo grįžo keli statybininkai, pūslėtą sieną pertinkavo. Bet, matyt, tokiomis sąlygomis tinkuotą namą protingiausia būtų pertinkuoti visą iš naujo. Tyręs gyventojų skundą kolega Algis Jakštas pernai straipsnyje parašė pranašingai: „Dar nepridavus namo, tuoj tinkas ims kristi, ir tai tik pradžia...“

Šie žodžiai jau išsipildė – vienos namo sienos tinkas jau krinta gabalais, trūkinėja tinkas ties langais ir balkonais. Kaip jaustis gyventojams visa tai matant? Juk už namo renovaciją pinigus, ir nemažus, jiems teks mokėti dešimtmečius.

Žmonės palikti visiškoje nežinioje. „Švenčionių švara“ kratosi skundų ir gena žmones nuo savęs – sako, čia ne jų problemos. Ta pati praktika – negirdėti žmonių ir nereaguoti į jų skundus – jau keleri metai įsigalėjusi ir rajono savivaldybėje. Kaip jau rašėme praėjusią savaitę, rajono valdžia net užsibarikadavo nuo gyventojų kodinėmis durimis – nori įsileidžia, nenori – neįleidžia („nieko nėr namie“...).

Pusiau prievartinė renovacija padarė beteisiais pusę gyventojų. Ne tik šio namo, bet ir kitų gyventojai skundžiasi, kad jie visiškai negauna informacijos, niekas nesiteikia paaiškinti, kas ir ką daro su jų namais. Anot vieno švenčionėliškio, pakiša pasirašyti ir viskas. Absurdas, bet dažniausiai gyventojai net nežino, kokia firma renovuoja namą, nes prie objektų retai kur yra informaciniai stendai. Rajone niekas tvarkos nepareikalauja, o „Švenčionių švaros“ favoritai (laimėtojai) kažkodėl mėgsta likti nežinomi. Daugelyje rajonų griežtai kontroliuoja rangovus ir prisiima atsakomybę už renovaciją patys merai, vicemerai. Ar pas mus kas nors matėte prie renovuojamų daugiabučių šias svarbias personas?

Rajone įsigali keista praktika – visą vasarą niekas piršto nejudina, o darbai prasideda su darganomis, kai jie apskritai neturėtų vykti. Gerai, kam pasisekė, statybininkai pasitaikė neblogi, oras darbams tinkamas. O štai ką daryti Žilvičių g. 16 gyventojams? Dalis jų (kurie nepritarė) net nežino, nei kas, nei kaip buvo daroma. Nepaisant to, juos padarė banko skolininkais prieš jų norą. Tie, kurie klusniai pasirašė, šiandieną nelabai žino, už ką pasirašė. Jau dveji metai, kaip namas baigtas renovuoti, o iki šiol nepriduotas. Žmonės iki šiol nepradėjo mokėti ir net nežino, kiek reikės mokėti. Mat, apskaičiuoja tik po to, kai namas priduodamas. Ar tam, kad broko taisymą užkrautų gyventojams? Panašu, kad šio namo gyventojams belieka vienas kelias - kreiptis į teismą ir visus nuostolius prisiteisti iš administratoriaus - „Švenčionių švaros“.

Kiek dar tokių pastatų rajone, kur stogus dengė ir sienas tinkavo, pasidžiovindami dujomis?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ