Mes turime 164 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1366
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4759
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52085
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių rajono atstovai fotoalbumo „Didžioji Lietuva“ atsiimti neatvyko

2020 m. vasario 22 d., šeštadienis, Nr.15 (1930)

Vasario 14 d., Lietuvos Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse, teko dalyvauti Paliesiaus dvare vykusiame renginyje – fotoalbumo „Didžioji Lietuva“ IV knygos pristatyme, kurį inicijavo albumo sudarytoja, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų klubo prezidentė Birutė Valionytė ir Paliesiaus dvaro atkūrėjas, medicinos mokslų daktaras Julius Ptašekas.

Fotoalbumas „Didžioji Lietuva“ IV knyga išleista bendradarbiaujant su „Versmės“ leidykla. Įspūdingos apimties leidinyje yra fotonuotraukose užfiksuotas dabartinėje Rusijos Federacijoje, taip pat ir Karaliaučiaus srityje išlikęs Lietuvos istorinis paveldas – piliakalniai, tvirtovės, pilys. Prie kiekvieno objekto yra pateikiamas trumpas aprašas lietuvių ir anglų kalbomis su žemėlapiu. Tai puiki pažintinė knyga bei reprezentacinis leidinys ir unikali dovana Lietuvos svečiams bei kiekvienam Lietuvos piliečiui ar Lietuvos bičiuliui, norinčiam pažinti savo šaknis ir istoriją.

Leidinio autorė Birutė Valionytė, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarė, politikė, visuomenės veikėja, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų klubo prezidentė. Ji daug metų aktyviai domisi Didžiosios Lietuvos istorija, keliauja po istorines jos žemes, fotografuoja išlikusį Lietuvos paveldą kaimyninėje Baltarusijoje, Ukrainoje, Rusijoje, Lenkijoje. Kelionių metu sukaupė didžiulį nuotraukų archyvą, kurio dalis skelbiama fotoalbume „Didžioji Lietuva“ ir kituose leidiniuose.

Fotoalbumo ,,Didžioji Lietuva“ pristatymo metu išklausėme turiningą jo sudarytojos Birutės Valionytės paskaitą „Lietuvos paveldas Rusijoje“ apie Didžiąją Lietuvą menančius istorinius paminklus, ženklus, kurių gausu dabartinėje Rusijos teritorijoje. Iš nuotraukų matyti, kad daugelio piliakalnių, tvirtovių yra tik liekanos, arba išlikę vietovardžiai (pvz., Litovsakaja doroga (Lietuvos kelias) Pskovo krašte) ir tarp vietos gyventojų jau legendomis virtę pasakojimai.

Fotoalbumo sudarytoja Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų klubo prezidentė Birutė Valionytė Ignalinos ir Švenčionių rajonų viešosioms bibliotekoms ir krašto mokykloms padovanojo po fotoalbumą „Didžioji Lietuva“.

Rima MISIŪNIENĖ

Ignalinos RSVB Mielagėnų filialo vyresn. bibliotekininkė

 

Redakcijos informacija

Liūdna, bet į susitikimą su gerb. fotoalbumo „Didžioji Lietuva“ autore Birute Valionyte neatvyko nei Švenčionių viešosios bibliotekos nei nė vienos Švenčionių raj. mokyklos atstovai. Negi visi buvo taip užsiėmę, kad niekas neatvyko, nors, mūsų žiniomis, buvo informuoti ir kviesti... O gal Valentino diena buvo svarbiau nei „Didžioji Lietuva“. Bet, kaip sakė Paliesiaus dvaro atkūrėjas gerb. Julius Ptašekas, fotoalbumai į mokyklas pateks.