Mes turime 274 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:353
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16554
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92584
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kodėl Švenčionių ūkininkai – užribyje?

2020 m. vasario 22 d., šeštadienis, Nr.15 (1930)

Sausio pabaigoje rašėme apie tai, kad ŽŪM parengtas įsakymas 3D „Dėl Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos „Prevencinių priemonių taikymas prieš vilkų ūkiniams gyvūnams daromą žalą“ įgyvendinimo taisyklių patvirtinimo. Preliminariame savivaldybių, kurių gyvulių augintojai gali pretenduoti į paramą, skirtą įrengti priemonėms gyvulių apsaugai nuo vilkų, sąraše Švenčionių rajono nebuvo, o štai kaimyniniai Ignalinos ir Molėtų rajonai yra. 

Pagrindinis kriterijus buvo tai, ar per paskutinius penkerius metus buvo užfiksuota ne mažiau 5 žalos atvejų. Kažkaip keistai atrodo, kad Švenčionių rajone, kur vien per metus vilkai kur kas daugiau kartų užpuola galvijų, avių bandas, o gal „baltuose rūmuose“ (taip žmonės vadina Švenčionių r. savivaldybę) sėdintys atsakingi asmenys ar taisyklių nemoka skaityti, ar su elementariausiais sudėties veiksmais nesugeba pasinaudoti, bet, matyt, buvo pateikti tokie skaičiai, kad Švenčionių r. savivaldybė nebuvo įtraukta į paramą gausiančių savivaldybių sąrašą. Kol įsakymas nepasirašytas, visada yra vilties, kad jis bus koreguojamas. Donkichotiškų žygių pakeisti situaciją ėmėsi Lietuvos žemės ūkio rūmų atstovas Ignalinos ir Švenčionių rajonams Albertas Sekonas, bet ir jo pastangų neužteko, nes, matyt, savivaldybės valdininkų pateikti skaičiai buvo didesnis argumentas nei gerb. Alberto Sekono bandymas įrodyti, kad ir Švenčionių rajone vilkai pridaro daug žalos naminių gyvulių augintojams. Tiesa, nors ŽŪM ministras Andrius Palionis jau pasirašė įsakymą, į kurį taip ir nebuvo įtraukta Švenčionių r. savivaldybė, ir mūsų gyvulių, žinoma, daugiau avių, augintojai negalės pretenduoti į 5 tūkst. eurų paramą, skirtą įrenginių gyvulių apsaugai nuo vilkų įrengimui, o tie įrenginiai, tai ir juostiniai elektriniai piemenys, ir elektrinės tvoros, ir kiti su tuo susiję įrenginiai. Gerb. Albertas Sekonas nesiruošia nuleisti rankų ir kovos už tai, kad bent į antrą etapą, kuris prasidės liepos mėn., paramai Švenčionių r. gyvulių augintojai galėtų pretenduoti.

Kaip bus, parodys laikas. Gal ir Švenčionių r. savivaldybės atsakingi asmenys pabus iš letargo miego, nupūs dulkes nuo raštų, protokolų, kuriuose užfiksuoti vilkų padaryti nuostoliai per paskutinius 5 metus (beje, čia visas mero R.Klipčiaus valdymo laikotarpis) ir ims teikti tikrus duomenis, nes vilkai Švenčionių rajone tikrai pridaro nemažai žalos naminių gyvulių augintojams. Jei naminiai besiganantys gyvuliai bus tinkamai apsaugoti, ir vilkų antpuolių neliks, bus mažiau šaukiančių, kad reikia dar didinti sumedžioti leistinų vilkų kvotą, jau neužtenka ir 120 šiemet sumedžiotų. Beje, parama skiriama elektrinių įrenginių, skirtų apsaugai nuo vilkų, įrengimui, kaip tik ir siekiama išsaugoti biologinę įvairovę ir subalansuoti ekosistemų funkcionavimą, sumažinti vilkų daromą žalą ūkiniams gyvuliams.

„Taigi, kaipgi“, - pasakytų Žemaitės Vingių Jonas. Vieni gali pretenduoti į paramą, kiti – ne, lyg ir nėra lygybės. O jos nebus tol, kol bus pro pirštus į savo pareigas žiūrinčių valdininkų, o tokių Švenčionių rajono savivaldybėje matyt yra, nes kitaip mūsų rajono gyvulių augintojai nebūtų likę už borto, o kol kas gyvulių augintojai, žinoma, daugiausia avių, patys be paramos turės saugoti savo bandas. Kas elektrinio piemens pagalba, kas kitais būdais, nes jau vienas vilkų apsilankymo atvejis mūsų rajone užfiksuotas – papjautos 4 avys, o greitai, kai bus išginta į ganyklas daugiau avių, pikiai, nors jų gretas medžiotojai gerokai praretino, sumedžioti per sezoną 8 vilkai, ir dažniau gali užsukti į ganyklas. Žinoma, to aš nelinkėčiau, bet visko gali būti...

Algis JAKŠTAS