Mes turime 396 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3002
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28132
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75458
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Mažėjant gyventojų, mažėja ir nusikalstamų veikų

2020 m. vasario 26 d., trečiadienis, Nr.16 (1931)

Sunku įsivaizduoti visuomenės gyvenimą be policijos. Galbūt ateityje, kai visuomenės individų sąmoningumas pasieks tokias aukštumas, kad išnyks įvairaus pobūdžio nusikaltimai, ir bus toks laikas, bet dabar policija – neatskiriama mūsų gyvenimo dalis. O tai, kad visuomenė pasitiki policija, jos pareigūnais, akivaizdžiai įrodo ir paskutiniai „Vilmorus“ apklausos duomenys. Šiuo metu policija pasitiki 68,4 procentai apklaustųjų. Tai iš tiesų milžiniškas pasitikėjimas. Vadinasi, žmonės, patekę į bėdą, sulaukia pagalbos. Tiesa, iki pasitikėjimo ugniagesių gelbėtojų procentų – 91,3 – dar yra kur tobulinti darbo kokybę. Tokia būtų įžanga pasakojimui apie Vilniaus AVPK Švenčionių r. PK vykusį 2019 metų veiklos rezultatų pristatymą.

Kaip visuomet į tokius pristatymus pakviečiama ir svečių. Jų buvo tikrai nemažas būrys: LR Seimo nariai Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis, Vilniaus AVPK viršininkas Saulius Gagas, visa Švenčionių rajono savivaldybės administracijos viršūnėlė su meru priešakyje, dalyvavo ir Vilniaus apygardos prokuratūros Viliaus apylinkės prokuratūros 6 skyriaus vyriausias prokuroras Audrius Matulionis ir kiti.

Veiklos ataskaitą pristatė Vilniaus AVPK Švenčionių r. PK viršininkė Daiva Britovienė, kuri savo pranešime trumpai apžvelgė 2019 metų komisariato veiklos rezultatus. Pabandysiu ir aš jums, gerbiamieji skaitytojai, pateikti įdomiausius skaičius, kuriuos pateikė savo pranešime pranešėja.

Lyginant su 2018 metais, kai buvo užregistruotos 5863 įvykiai ir 296 nusikalstamos veikos, 2019 m. užregistruota 4761 įvykis, t.y. 1102 įvykiais mažiau. 2019 metais sumažėjo ir nusikalstamų veikų, jų užregistruota 222, t. y. 74 mažiau. Lyginant su kitais Vilniaus apskrities komisariatais, Švenčionių r. PK užregistruotas nusikaltimų skaičius – vienas mažiausių. Tik Širvintų r. PK užregistruota 220 nusikalstamų veikų, bet ir gyventojų Širvintų rajone gerokai mažiau. O dabar apie dominuojančias nusikalstamas veikas. Čia pirmauja smurtas artimoje aplinkoje – 94 nusikalstamos veikos, sulaikyti 55 neblaivūs vairuotojai, vagysčių 2019 m. buvo 42 ir 31 nusikalstama veika, priskirta „kitų“ kategorijai. Kalbant apie smurtą artimoje aplinkoje, reikia pažymėti, kad nors pranešimų skaičius 717 pernai buvo didesnis nei ankstesniais metais, bet ikiteisminių tyrimų pradėta mažiau – 94. Kaip sakė Švenčionių r.PK viršininkė Daiva Britovienė, daugėja vyrų, patiriančių smurtą artimoje aplinkoje. 2018 metais tokių buvo 14, o 2019 m. – jau 20. Žinoma, kartais pareigūnai į konfliktus artimoje aplinkoje kviečiami visai be reikalo.

55 atvejais pradėti ikiteisminiai tyrimai neblaiviems vairuotojams (pradedami, kai viršija 1,5 promilės), čia dominuoja vyrai, nors kartais ir moterys neatsilieka. Skaudžiausios eismo įvykių pasekmės, kai sužeidžiami ir žūsta žmonės. Tokie eismo įvykiai fiksuojami kai įskaitiniai, jų 2019 metais buvo 7. Švenčionių rajono teritorijoje įvykusių eismo nelaimių metu žuvo 3 žmonės, sužeista 4. Džiugina tas faktas, kad tiek žuvusių, tiek sužeistų pernai buvo mažiau nei 2018 m., kai žuvo 5, o sužeisti buvo 7 žmonės. Tarp kitų KET pažeidimų, žinoma, pirmauja greičio mėgėjai, tokių net 946, neregistruotos, nedraustos transporto priemonės 248, į trejetuką patenka ir pėstieji, pažeidę KET ir nubausti – 168, nubausta 116 neblaivių dviratininkų. Beje, salytėje, kur vyko veiklos pristatymas, stovėjo ir naujas greičio mėgėjų baubas – mobilus greičio matuoklis, liaudyje vadinamas trikoju. 2019 m. pradėta 11 ikiteisminių tyrimų dėl narkotikų, čia dominuoja „žolė“. Nors dėl tabako gaminių pernai pradėti 3 ikiteisminiai tyrimai, bet konfiskuotų cigarečių pakelių kiekis gana įspūdingas – 27887 pakeliai cigarečių. Iš 222 užregistruotų nusikalstamų veikų ištirta 139. Išaiškinimo procentas Švenčionių r. PK 57 procentai, didesnis už šalies vidurkį – 53,4 proc. Kaip sakė gerb. pranešėja Daiva Britovienė, ne visi pranešimai pasitvirtina. 2019 m. buvo virš 4700 pranešimų, iš jų nepasitvirtinusių – 1000. Tiek kartų važiavo policijos pareigūnai „tuščiai“, gaišo laiką, bet kartais pareigūnų apsilankymas būna gera profilaktinė priemonė ir užkerta kelią galimam konfliktui.

Įdomiai išsidėsto užregistruoti 2019 m. įvykiai. Iš viso užregistruota 4761 įvykis, didžiąją dalį sudaro eismo saugumas – 903, viešosios tvarkos pažeidimais – 858, smurtas artimoje aplinkoje – 717, toliau seka į globos namus negrįžę – 265 įvykiai, triukšmas – 160 tarnyboms – 108.

Administraciniai nusižengimai 2019 m.: alkoholinių gėrimų vartojimas viešose vietose – 190, viešosios tvarkos pažeidimai – 157, smulkios vagystės – 135, melagingas tarnybų iškvietimas – 54, tyčinis turto sugadinimas – 43, gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimai – 36, tabako gaminių vartojimo ar turėjimo apribojimo pažeidimas – 28, pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymas – 14.

2019 metais Švenčionių r. PK pareigūnai skyrė baudų už 147 tūkst. 217 eurų. Suma įspūdinga, bet vargu, ar visa subyrėjo į biudžetą, bet tai tik skaičiai. Skaičiai, už kurių – pareigūnų darbas, užkardinti nusikaltimai, padėta žmonėms, patekusiems į vienokią ar kitokią bėdą. Nemažai problemų pareigūnams kelia ir į globos namus negrįžę nepilnamečiai. Kaip pažymėjo Švenčionių r. PK viršininkė Daiva Britovienė, dažniausiai tą daro keli nepilnamečiai.

Baigdama savo pranešimą Vilniaus AVPK Švenčionių r. PK viršininkė kalbėjo apie prevencijos svarbą, visuomenės įtraukimą į prevencinę veiklą.

Gerai Švenčionių r. PK darbą vertino ir Vilniaus AVPK viršininkas Saulius Gagas, kuris po to pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Švenčionių r. savivaldybe.

Apie policijos pareigūnų atliekamo darbo svarbą kalbėjo ir Seimo narys Gintautas Kindurys.

Paliečiau pagrindinius Švenčionių r. PK 2019 metų veiklos pristatymo aspektus. Skaičiai, kuriuos pateikiau, turėtų būti įdomūs ir jums, gerbiamieji „Švenčionių krašto“ skaitytojai.

Algis JAKŠTAS

Pirmoje eilėje: Vilniaus AVPK Švenčionių r. PK viršininkė Daiva Britovienė, LR Seimo nariai Vytautas Rastenis ir Gintautas Kindurys, Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros 6-ojo skyriaus vyriausias prokuroras Audrius Matulionis, o tarp svečių buvo ir seniūnai, švietimo įstaigų, pasienio užkardų ir kt. atstovai.