Mes turime 276 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2238
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20782
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68108
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

BANDYMAS IŠVENGTI ATSAKOMYBĖS KYŠININKAUJANT NEPAVYKS!

2020 m. vasario 29 d., šeštadienis, Nr.17 (1932)

Artėjant šiltajam metų sezonui jaučiamas statybų sektoriaus suaktyvėjimas, vis daugiau įmonių ir žmonių planuoja didesnius statybų darbus, nori remontuoti patalpas, tvarkyti aplinką ar vykdyti kitus statybinius darbus. Kai kurie užsakovai mano sutaupysiantys, tad ieško statybų darbuotojų, dirbančių nelegaliai, neišduodančių sąskaitų ir todėl nemokančių mokesčių valstybei.

Statybų sektoriaus darbuotojai taip pat ne visada yra sąmoningi bei pilietiški, kartais vadovaujasi posakiu- „Gyvenu šia diena ir svarbu šiandien gauti didesnes pajamas“. Dažnai net nepagalvoja apie galimas neigiamas pasekmes susižalojus darbe bei savo ateitį sulaukus pensijinio amžiaus.

Valstybinės darbo inspekcijos inspektoriai skiria ypatingą dėmesį statybų sektoriui nelegalaus darbo bei darbo saugos pažeidimų kontrolės srityje. Patikrinimų metu inspektoriai susiduria su įvairiais darbuotojų paaiškinimais bei apgailestavimu dėl padarytų pažeidimų. Gyventojų apklausų duomenimis dalis darbuotojų vis dar tikisi / deklaruoja, kad bandytų susitarti, kitaip sakant, duotų kyšį, siekiant išvengti atsakomybės dėl nelegalaus, nedeklaruoto darbo ar nustatytų darbo saugos pažeidimų.

Tokiais atvejais darbo inspektoriui atliekant galimų darbo pažeidimų kontrolę kyla korupcinio elgesio rizika, jog tikrinami asmenys neteisėtais būdais – paperkant (siūlydami kyšį, „dovaną“, paslaugas ir pan.) ar naudojantis prekyba poveikiu (asmuo, pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi, tarnyba, įgaliojimais, giminyste, pažintimis ar kita tikėtina įtaka valstybės ar savivaldybės institucijai ar įstaigai, jų valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui, siekia paveikti atitinkamą instituciją, įstaigą ar organizaciją, valstybės tarnautoją ar jam prilygintą asmenį, kad šie veiktų ar neveiktų vykdydami įgaliojimus, jam ar trečiajam asmeniui siūlo, duoda arba davė kyšį) sieks išvengti atsakomybės ir sankcijų už padarytus pažeidimus. Kyšininkavimo atveju (kai darbo inspektorius vykdydamas įgaliojimus savo ar kitų asmenų naudai pažada ar susitaria priimti kyšį arba reikalauja ar provokuoja kyšį duoti, kyšį priima) abi šalys- tiek darbo inspektorius, tiek kyšį davęs asmuo atsako už padarytą korupcinę veiką.

Valstybinė darbo inspekcija deklaruoja, jog netoleruoja ir netoleruos bandymų išvengti atsakomybės už nustatytus darbo pažeidimus, inspektoriai, tikrinantys statybų sektorių, visada praneša apie bandymą juos papirkti. Tiek įmonių vadovai, tiek darbuotojai turi žinoti ir suprasti, jog už tokias korupcines veikas yra numatyta griežta baudžiamoji atsakomybė, taip pat daroma žala valstybei ir viešajam interesui, todėl turėtų elgtis atsakingai, pilietiškai, apie korupcinio elgesio apraiškas pranešti teisėsaugai.