Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:255
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25385
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72711
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Valstybinė miškų tarnyba informuoja

2020 m. kovo 7 d., šeštadienis, Nr.19 (1934)

Meteorologai spėja, kad šiemet buvo šilčiausia žiema per visą orų stebėjimo laikotarpį. Ilgėjančios dienos, bundanti gamta, brinkstantys medžių pumpurai, pirmieji žiedai, sugrįžtantys paukščiai tik patvirtina šią prognozę. Neįprastai šilta, žiemos laikotarpiui nebūdinga temperatūra apsunkimo miško ruošos darbus. Nesant įšalo, gausiai lyjant, iškyla sunkumų vykdant pagamintos medienos traukimo, išvežimo darbus. Permirkę natūralaus grunto keliai, žvyrkeliai greitai tampa duobėti, su giliomis provėžomis, sunkiai pravažiuojami. Jiems sutvarkyti teks išleisti nemažai lėšų. Miško kelius prižiūri ir taiso VĮ Valstybinių miškų urėdija (VĮ VMU). Gyventojai, miškų savininkai dėl kelių remonto gali kreiptis į VĮ VMU regioninius padalinius.

Prieš pradedant naujus kirtimus, gabenant jau paruoštą medieną, būtina išsiaiškinti kur yra servitutinis pravažiavimo kelias arba tartis, gauti sutikimus savininkų, valdytojų, per kurių valdas planuojama atlikti šiuos darbus. Bet kuriuo atveju, ištraukus ir išvežus medieną būtina sutvarkyti ištraukimo ir išvežimo kelius.

Primename, 2017 metais plynai mišką iškirtusiems miškų savininkams, Miškų įstatyme numatytas terminas per 3 metus atkurti iškirstą mišką, todėl šie metai paskutiniai miško atkūrimui. Valstybinės miškų tarnybos specialistai šiemet tikrins ar 2016 metais plynai iškirstos biržės yra atkurtos. Neatkūrusiems miško taikys Administracinių nusižengimų kodekse numatytas sankcijas. Kaip ir kasmet tikrins, ar atkurti miškai prižiūrimi, t.y. ar pasodintų medelių nestelbia žolinė danga, vėliau – ar nestelbia nepageidaujamos medžių rūšys.

Reikia nepamiršti, kad žalia spygliuočių mediena nuo balandžio 20 d. (pušies nuo balandžio 1 d.) iki rugsėjo 1 d. per 10 dienų po iškirtimo tūri būti išvežta ne arčiau kaip 3 km nuo medyno. Nesant galimybių išgabenti paruoštos medienos, reikia ruoštis ją nužievinti arba nupurkšti insekticidais. Spygliuočių mediena purškiama siekiant apsaugoti medieną nuo pavojingų liemenų kenkėjų įsigraužimo ir jų plitimo į aplinkinius spygliuočių medynus.

Iškilus klausimams dėl miško kirtimo, atkūrimo ar apsaugos, galite kreiptis į rajonuose esančius Valstybinės miškų tarnybos specialistus.

Valstybinės miškų tarnybos Miškų ūkio priežiūros skyriaus specialistai Švenčionių rajono miškų savininkus priima antradieniais ir penktadieniais adresu: Taikos g. 1-1, Švenčionys.