Mes turime 587 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6859
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25280
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:107029
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tarp kovo žvaigždžių vakarais išsiskirs Vakarinė, rytais – Jupiteris

2020 m. kovo 14 d., šeštadienis, Nr.21 (1936)

Žiemos žvaigždės atsisveikins

Kovo vakarais ryškiausi žiemos žvaigždynai prieš užleisdami vietą pavasariniams vis dar rikiuosis virš pietų horizonto: Didysis Šuo su ryškiausia viso dangaus žvaigžde – Sirijumi, Šienpjoviai, Tauras su rausvuoju Aldebaranu ir garsiuoju Sietynu, Dvyniai su Kastoru ir Poluksu ir aukštai iškilęs Vežėjas su ryškiąja Kapela. Vakaruose kaip nepaprasto grožio deimantas žėrės ryškioji Vakarinė-Venera.

Rytuose kas vakarą vis aukščiau kops įspūdingasis Liūto žvaigždynas. Tačiau ryškiausios vasaros žvaigždės dar neskubės pasirodyti. Tik atviroje vietovėje, vakarais žemai palei šiaurinį horizontą slinks šviesiausios Lyros ir Gulbės žvaigždynų žvaigždės – Vega ir Denebas.

 

Vakare – Vakarinė, ryte – Jupiteris

Venera-Vakarinė vakarais ypatingai ryškiai švytės vakaruose Avino žvaigždyne, kiek žemiau už Sietyną. Paskutinėmis kovo dienomis ji įslinks į Tauro žvaigždyno valdas. Kovo 25 d. Vakarinė pasieks didžiausią kampinį nuotolį į rytus nuo Saulės ir bus įspūdingiausiu vakaro dangaus šviesuliu iki pat gegužės vidurio.

Marsas rytais rausvai švytės iš už pietryčių horizonto tekančiame Šaulio žvaigždyne. Jis kasdien vis labiau artės prie daugiau nei 15 kartų už jį šviesesnio Jupiterio. Kovo 20-osios rytą abu šviesulius skirs mažesnis nei vieno laipsnio kampinis nuotolis. Marsas spindės vos vos žemiau ir dešiniau ryškiojo Jupiterio. Kiek toliau ir žemiau į rytus, Ožiaragio ir Šaulio žvaigždynų sandūroje švytės Saturnas. Marsas prasilenkęs su Jupiteriu diena iš dienos slinks link Saturno. Kovo 31 d. Marsas prisislinks taip arti Saturno kaip buvo priartėjęs prie Jupiterio. Abi planetos bus panašaus ryškio. Rausva spalva išsiskiriantis Marsas žibės žemiau ir dešiniau Saturno.

 

Jupiteris šį mėnesį spindės rytais pietryčiuose tekančiame Šaulio žvaigždyne

Kovo 18-osios rytą kiek dešiniau ir žemiau Jupiterio švytės Mėnulio delčiagalis. Per vidurį tarp Jupiterio ir Mėnulio pjautuvo rausvai spingsės ir įsiterpęs Marsas.

Saturnas paryčiais pasirodys neaukštai pietryčiuose ties tekančių Ožiaragio ir Šaulio žvaigždynų riba. Kovo 19 d. dylantis Mėnulio pjautuvas įsiterps tarp Saturno ir pietryčių horizonto linijos.

Merkurijus šį mėnesį slepiasi Saulės spinduliuose.

 

Saulė pradės astronominį pavasarį

Kovo 20 d. 5 val. 49 min. Saulė įžengs į zodiakinį Avino ženklą skelbdama pavasario lygiadienį. Nuo šiol diena mūsų planetos šiaurės pusrutulyje savo trukme ims lenkti naktį – prasidės astronominis pavasaris. Nuo kovo 29 d. turėsime vėl pereiti prie vasaros laiko, naktį iš kovo 28-tos į 29-tą d. trečią valandą nakties, persukdami laikrodžio rodykles valandą į priekį.

Jonas VAIŠKŪNAS