Mes turime 323 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1321
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17522
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93552
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Organizuojamos maišelių mainų akcijos

2012 m. gegužės 19 d.,šeštadienis Nr.38 (1181)

Plastikiniai maišeliai taip įsitvirtino mūsų gyvenime, kad nelabai įsivaizduojame gyvenimo be jų. Nedaugelis, eidami į parduotuvę pasiimame pirkiniams medžiaginį maišelį ar panašų tam tikslui tinkamą krepšelį.

Akcijų tikslas – atkreipti pirkėjų dėmesį į vartojimo mažinimą, tuo pačiu saugant gamtos išteklius bei mažinant taršą atliekomis. Gyventojai yra kviečiami atnešti panaudotus plastikinius maišelius - 10 vienetų panaudotų plastikinių pirkinių maišelių bus pakeisti į vieną medžiaginį daugkartinio naudojimo pirkinių maišelį.

Plastikiniai maišeliai į mūsų buitį atkeliavo mažiau nei prieš šimtmetį, jų pasirodymą lydėjo skambūs šūkiai raginantys saugoti gamtą, nekirsti medžių popierinių pakuočių gamybai ir panašiai. Plastikiniai maišeliai yra lengvi, tvirti, atsparūs vandeniui, patogūs naudoti. Tačiau vis labiau pastebima darosi jų našta aplinkai. Skaičiuojama, kad Europoje vienas gyventojas per metus sunaudoja 113-850 vienetų plastikinių maišelių. Dažniausiai prekybos centre nemokamai ar už keletą centų įsygytas maišelis po vieno ar poros panaudojimų tampa atlieka, kurios kelio galas – sąvartynas. Ir tai idealiu atveju. Dažnai pakelėse ar pamiškėse galime pamatyti besimėtančius plastikinius maišelius, kurie ne tik nepuošia gamtos, bet ir daro didelę žalą aplinkai. Plastikui sunykti reikia 100 metų ar daugiau.

Daugelis pasaulio šalių imasi griežtų priemonių, stengiasi sumažinti plastikinių pirkinių maišelių vartojimą – uždraudžia nemokamai juos dalinti parduotuvėse, įveda pirkinių maišelio mokestį, sudaro sąlygos pirkėjams atnešti plastikinius maišelius atgal į parduotuvę, kur jie surenkami ir atiduodami atliekų perdirbėjams.

Švenčionių rajono gyventojai taip pat kviečiami nelikti abejingiems mus supančiai aplinkai – nepirkime plastikinių maišelių, tausokime gamtą.

Maišelių mainų akcija Švenčionyse vyks š.m. gegužės 24 d. 13.00 – 14.00 val. miesto parke.

Rajono ekologas
 

 
Reklaminis skydelis