Mes turime 540 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3265
mod_vvisit_counterŠią savaitę:9675
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91424
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Karantino metu pasirūpinkime namų saugumu

2020 m. kovo 21 d., šeštadienis, Nr.23 (1938)

Šalyje įvedus karantiną, nemažai gyventojų dirba iš namų nuotoliniu būdu ar prižiūri savo mažamečius vaikus. Kaip elgtis, kad namuose nekiltų gaisras, ir ką naudingo nuveikti, kad jie taptų dar saugesni, pataria Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo skyriaus viršininkas Aurimas Gudžiauskas.

„Šiemet šalyje jau kilo beveik 2 tūkst. gaisrų, jų metu žuvo 28 žmonės,– sakė pareigūnas. – Pernai per tą patį laikotarpį aukų buvo mažiau – 26. Todėl gyventojai, leisdami laiką namuose, turėtų atkreipti dėmesį į elementariausius priešgaisrinės saugos reikalavimus: patikrinti, ar veikia autonominiai dūmų detektoriai, pakeisti, jeigu reikia, jų maitinimo elementus, pasirūpinti šildymo prietaisais, apžiūrėti, ar besibaigiant šildymo sezonui dūmtraukis ir krosnis tvarkingi, nepatingėti užlipti į palėpę ir patikrinti, ar dūmtraukis sandarus“, – sakė A. Gudžiauskas.

Pareigūnas taip pat pataria gyventojams apžiūrėti, ar tvarkingi elektros laidai, nepamiršti išjungti nenaudojamus elektros prietaisus, atkreipti dėmesį į jungiklius ir kištukinius lizdus. „Na, o kai meistras namuose, puikus metas juos ir sutvarkyti“, – sakė jis.

„Ir svarbiausia, dar kartą noriu įspėti gyventojus, kad jie nerūkytų lovose, nepaliktų smilkstančių nuorūkų, naudotų tik nedegias pelenines, o geriausia rūkytų tik lauke. Šiemet dėl neatsargaus rūkymo šalyje jau žuvo 10 žmonių. Manau, kad karantino metu gyventojai turi daugiau laiko pasirūpinti savo namų saugumu ir su šeimos nariais, pavyzdžiui, sudaryti ir aptarti veiksmų kilus gaisrui planą, evakuacijos kelius, vaikams priminti, kaip išsikviesti pagalbą“, – sakė jis.

A.Gudžiauskas primena ir per ilgai nepalikti į elektros tinklą įjungtų telefonų įkroviklių, įkraunant telefoną padėti jį ant tvirto, geriausia nedegaus, pagrindo, nepalikti krautis telefono, numesto ant lovos ar fotelio. Taip pat nepalikti įjungtos viryklės ir gaminamo maisto be priežiūros, nelaikyti šalia viryklės degių daiktų, atsargiai elgtis su atvira ugnimi, žvakėmis, nepalikti jų be priežiūros.

Parengė Sonata Kukienė