Mes turime 251 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:719
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19263
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66589
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Oficialu: vienos Pažangaus gyvybės palaikymo GMP brigados rajone tikrai neliks

2020 m. kovo 21 d., šeštadienis, Nr.23 (1938)

 Neoficialių šaltinių teigimu, savivaldybė nepanoro prisidėti prie šios brigados išlaikymo

 

Atsisakė vykti į ligoninę

Paviešinę keleto gyventojų, susidūrusių su gydymo paslaugų rajono ligoninėje „naujomis tvarkomis“, istorijas, sulaukėme įvairių reakcijų. Atsiliepė dar keletas, kurių taip pat vėlų vakarą nepaguldė, nors jie, sako, jautėsi blogai. Dažnai medikų pagalbos besišaukianti gyventoja sakė: „Per mažai parašėt, oi per mažai“. Sakė, kad jai prieš kelias dienas buvo taip blogai, jog spėjo tik kaimynę pasikviesti, o šioji, vos pamačiusi, griebėsi telefono ir iškvietė „greitąją“. Moteris džiaugėsi kvalifikuota „greitosios“ pagalba, nes, pasak jos, gyvybę išgelbėjo tai, kad buvo atvažiavusi toji, geresnė. Būtent ta, dėl kurios sklinda kalbos, jog nuo balandžio nebebus. Gavus pagalbą truputį palengvėjo, ir moteris atsisakė važiuoti į ligoninę, nes buvo vėlus vakaras. „O ko ten važiuoti?, - retoriškai klausė ji. - Kad po kelių valandų kaip šunį išmestų naktį? Ne kartą buvau, ir vis tas pats, tik nervus sukelia – spaudimas pakyla.“ Moteris keliasdešimt metų serga keliomis sunkiomis lėtinėmis ligomis, jai paskirta labai daug vaistų. Nepaisant to, atvažiuojantys pabudėti medicinos gydytojai nemato reikalo guldyti pacientų bent ilgesniam stebėjimui – parai, nors tokią teisę turi.

 

Savivaldybė nevykdo ministerijos pavedimo

Reagavo ir medikai. Pasak jų atstovo, medikai jaučiasi įžeisti. Gaila, vadinasi, ne taip suprato pacientų skundus ir straipsnio esmę. Ligoninės priimamajame dirbančių mūsų medikų adresu ten nebuvo nė vieno blogo žodžio – jie daro viską, kas priklauso. Didžiausia gyventojų bėda, kad juos palaiko kelias valandas ir liepia „palikti patalpas“, o namus pasiekti nėra kaip. Tiesa, kaip jau rašėme, Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad tokiu atveju pasirūpinti gyventojų grįžimu į namus PAVESTA SAVIVALDYBĖMS, bet rajono gyventojai apie tai nieko nežino, o savivaldybė tuo naudojasi.

 

Ligoninės „žaizdos“

Pavyko praskleisti paslapties šydą, kas gi atsitiko, kad ligoninės durys aklinai užsitrenkė net su „greitąja“ nuvežtiems ligoniams. Juk „greitosios“ medikai sveikų neveža į ligoninę. Pasirodo, gyventojus šiurpina priimamajame dažniausiai budintys medicinos gydytojai iš Vilniaus įstaigų, kurie griežtai elgiasi pagal „naujas tvarkas“ - jeigu kokio nors požymio trūksta, ant kojų stovi, tai ir neguldo. Kaip pastebėjo pacientai, dažniausiai „atsiperka“ kardiogramomis. Gyventojams vertėtų žinoti, kad ligoninės priimamajame jie dažniausiai susiduria su medicinos gydytojais, o jie kažkiek skiriasi nuo gydytojų. Kaip rašoma instrukcijoje, „Medicinos gydytojas savarankiškai vykdo pirminę medicinos praktiką, t. y. teikia skubią medicinos pagalbą, užsiima dažniausiai pasitaikančių suaugusių ir mokyklinio amžiaus vaikų vidaus, chirurginių ligų profilaktika, diagnostika ir gydymu, konsultuodamasis su atitinkamu specialistu.“ Kyla abejonių, ar jis turi teisę priimti sprendimą guldyti į ligoninę ar ne.

Nuo tada, kai rajono ligoninė liko be vadovo, kuris turėtų viziją ir rimtus ketinimus, ir be šeimininko – savivaldybė nesugeba net paskirti vadovo – gyventojų skundų daugėja, o ligoninei išlikti šansų mažėja. Esant dabartinei padėčiai, su tuo sutinka ir joje dirbantys mūsų medikai (ne atvažiuojantys, kuriuos ligoniai vadina „turistais“, o nuolatiniai). Ligoninė, galima sakyti, be vadovo stichiškai funkcionuoja jau penkeri metai. Tai yra kažkas direktoriaus kėdėje, tai vėl nėra, tai užeina kartais tas, kam paveda savivaldybė... Visus penkerius metus ligoninės steigėjas – rajono savivaldybė – neatlieka savo pareigų. Per neapdairumą vos „nepralošė“ ligoninės, kai dėl viešpataujančio chaoso reanimacijos skyrius buvo likęs be gydytojų. Šiuo metu gydytojai vėl yra. Tik ar ilgam?

 

Gyventojų viltis – greitoji medicinos pagalba

Pasklidus kalboms, kad nuo balandžio 1 d. Švenčionių rajone nebudės reanimobilis, liks tik paprastos „greitosios pagalbos“, kreipėmės tiesiai į VšĮ Greitosios medicinos pagalbos stoties, kuri aptarnauja mūsų rajoną, direktorių Zdislavą Skvarciany su prašymus atsakyti, ar tai tiesa, o jeigu taip, tai dėl kokių priežasčių bloginama rajono gyventojų padėtis. Direktorius atsakė operatyviai ir išsamiai, už tai jam didelis ačiū.

Štai ką jis atsakė:

„Greitosios Medicinos pagalbos tikslas – racionaliai naudojant žmogiškuosius ir materialinius išteklius teikti operatyvias ir kokybiškas greitosios medicinos pagalbos paslaugas.

Pagal LR Sveikatos apsaugos ministro įsakyme Nr. V-895 nustatytus normatyvus 1 brigada skirta aptarnauti 10000–16000 kaimo gyventojų arba 12000–18000 miesto gyventojų.

2019 m. Švenčionių raj. statistinis gyventojų skaičius buvo – 23392. Pagal minėtą SAM įsakymą greitosios medicinos pagalbos prieinamumui ir operatyvumui Švenčionių raj. užtikrinti turėtų dirbti 2 GMP brigados, iš kurių viena ALS tipo.

Tačiau mūsų įstaiga visada įsivertina ir galimas padidėjusias rizikas, todėl Švenčionių rajone kiekvieną parą budi trys GMP brigados. GMP automobilių išdėstymas Švenčionių rajone: Pabradėje: 1 ALS tipo brigada, Švenčionyse: 1 ALS tipo brigada, Švenčionėliuose: 1 BLS tipo brigada. Esant poreikiui, dispečerinė tarnyba siunčia bet kurią kitą arčiausiai iškvietimo vietos tuo metu esančią Vilniaus GMP brigadą.

2019 m. rugsėjo mėn. Švenčionių rajone suformuota ketvirta ALS tipo GMP brigada, skirta Vilniaus ir Utenos apskričių klasterinių pacientų pervežimui, kad jie, ištikus infarktui, insultui ar patyrus daugybines traumas, kuo greičiau patektų į klasterinį centrą. Atsižvelgiant į aktualius klasterinių pacientų pervežimo reglamentavimo pakeitimus, klasterinė brigada Švenčionių rajone bus išformuota.

Šis sprendimas neturės jokios įtakos GMP paslaugos prieinamumui, operatyvumui ir kokybei Švenčionių rajone. 2019 m. Švenčionių rajone vidutinis vienos brigados aptarnaujamų iškvietimų skaičius buvo apie 5 iškvietimus per parą, kai tuo tarpu Vilniuje 2019 m. vidutiniškai per parą vienai brigadai tenka apie 12 iškvietimų.

Sąvokos

Atsižvelgiant į teikiamos pagalbos mastą GMP įstaigos vadovas gali sudaryti 2 tipų brigadas: pradinio gyvybės palaikymo (BLS) ir pažangaus gyvybės palaikymo (ALS).

Pradinio gyvybės palaikymo brigada (BLS) – GMP įstaigos personalas, atliekantis pradinį gyvybės palaikymą, bei tam tikslui parengtas GMP automobilis.

Pažangaus gyvybės palaikymo brigada (ALS) – GMP įstaigos personalas, atliekantis pažangų gyvybės palaikymą, bei tam tikslui parengtas GMP automobilis.

Pagarbiai,

VšĮ Greitosios medicinos pagalbos stoties

Direktorius Zdislavas Skvarciany“

 

Deja, atsakymas nedžiugina. Gyventojai baiminosi ne veltui – vienos GMP brigados, kuri teikia neginčijamai aukštesnio lygio pagalbą, nebebus. Gyventojai gali eiti, kaip buvo įprasta kelis dešimtmečius, pas poną merą ir „padėkoti“ už tai, kad sveikatos paslaugų prieinamumas rajone mažėja. Dėl šios priežasties prieš metus inteligentiška senyvų žmonių pora išvyko iš rajono. Neoficialių šaltinių teigimu, o jų kalbos, kaip matome, ne be pagrindo, Pažangaus gyvybės palaikymo brigada išformuojama todėl, kad savivaldybė pagailėjo lėšų. Kiek pamenu, savivaldybė visada prisidėdavo prie papildomos GMP brigados išlaikymo, kad gyventojai greičiau gautų pagalbą, nes rajono teritorija didelė, bet retai apgyvendinta, o normatyvai orientuojasi į gyventojų skaičių.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ