Mes turime 301 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5297
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23841
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71167
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Šaltinių teigimu, Švenčionių rajone koronavirusas patvirtintas 3 asmenims

2020 m. balandžio 1 d., trečiadienis, Nr.26 (1941)

Galite stebėtis į valias, bet oficialios informacijos Švenčionių rajone nėra, tad belieka tenkintis neoficialiais šaltiniais, o jie teigia, kad visi trys atvejai – Švenčionėliuose. Aišku, gali būti ir daugiau – nenustatytų, nes su gyventojais niekas nekomunikuoja, visa rajono valdžia nusišalino į „nuotolinį būdą“. Atrodytų, absurdiška slėpti nuo visuomenės, kiek sergančių, kurioje rajono dalyje, bet, deja, taip yra. Kas kita pasistaipyti per TV, nors ir neturi ką pasakyti, na, nebent tai, kad (rajono galva) dėl viso pikto izoliavosi nuo savo šeimos. Ir kaip tai Jums, mielieji šio rajono gyventojai, padeda išgyventi karantiną, saugotis patiems ir saugoti savo šeimas nuo viruso?

Kaip kas išmano, taip ir sukasi. Kas su medicinine veido kauke, per stebuklus kažkur gauta, gelbstisi, nors ją reikėtų po 2 val. dėvėjimo negailestingai išmesti ir dėtis naują, kas su veido kauke – siūtine skepetaite prisidengia arba skarelę ant burnos ir nosies užsitraukia. Vis geriau, negu nieko, tik reikia kaskart nusiėmus su ūkišku muilu jas išskalbti ir išlyginti. Savaime suprantama, ir tokių kaukių visai dienai reikia ne vienos. Nusiėmus jas arba skareles reikėtų laikyti užrištame maišelyje, o paskui merkti į vandenį ir skalbti. Sumanūs gyventojai taip ir sukasi, nesulaukę mero pažadėtųjų kaukių dalinimo.

Kaip ir kiekviena sumaištinga situacija, karantinas reikalauja atsargumo. Neįsileiskite į namus nepažįstamų arba abejotinos reputacijos žmonių, net jeigu jie dėvi apsauginius kombinezonus ir prisistato patalpų dezinfekuotojais, savanoriais ir pan. Taip į namus gali patekti sukčiai.

Beje, rajono daugiabučių gyventojai sako matę tik vieną parodomąją daugiabučių laiptinių dezinfekcijos akciją. Nuotraukos apskriejo valdžios „Facebook“ paskyras, meras pasigyrė, o dezinfekuotojų daugiau niekas nematė, nors jau trečia karantino savaitė prasidėjo. Sena tiesa: skęstančiųjų gelbėjimas mūsų rajone – jų pačių reikalas...

Užtat rajono valdžia oi kaip gelbėjasi. Visos Lietuvos Ekstremalių situacijų operacijų centrui vadovaujančio ministro A.Verygos visur pilna, net oro uoste medikamentus pasitinka, kartais atrodo, kad jis vienas iš visos valdžios liko ir dirba neužsukdamas į namus. Žmonės svarsto, kad gal išsigandę jo aktyvumo ir populiarumo, krūva politikų jį net nušalinti nuo darbo kėsinosi.

Rajono – priešingas vaizdas. Gyventojai skundėsi, kad Ekstremalių situacijų operacijų centras pradžioje buvo nepasiekiamas, net telefonų neskelbė. Vėliau, pasak gyventojų, nurodytais telefonais jie negalėjo prisiskambinti. Dar praėjusios savaitės pabaigoje skambinusi skaitytoja piktinosi, kad ir savivaldybėje niekas nekėlė telefono. Jos nuomone, tokia situacija, kai „dirba iš namų“, visokiems latrams labai naudinga. „Dar kai žmogus galėjo laisvai užeiti į savivaldybę, ir tai ne visada valdininkus būdavo randi, o jau mero tai ir akyse nepamatysi – kiek paklausi, sako, vizitas Vilniuje. Žinom, kad gyvena Vilniuje, o kas patikrins, kur tas „vizitas“, - dėstė savo nuomonę Švenčionių seniūnijos gyventoja. - Paskui savivaldybė užsirakino nuo žmonių, o dabar karantinas - išvis rojus - „dirba iš namų“. Reikėjo kaip visi namo ir ant minimalios algos, valstybė būtų sutaupiusi“.

Gal tikrai šios rajono gyventojos pasiūlymas racionalus? Daug kas sustojo, žmonės prarado darbus, galėtų ir valdininkai solidarizuotis su priverstais stabdyti veiklą ir likti ant bado dietos smulkiaisiais verslininkais – laukti 257 eurų valdžios išmokos už prastovą.

Atskira tema – rajono Ekstremalių situacijų operacijų centras, vadovaujamas paties mero R.Klipčiaus – „iš namų“. Vadovo pavyzdžiu, ir visas Ekstremalių situacijų operacijų centras užsidarė namuose. Tiesiog „Grybų karas“: kas duobelę prasikapstė, pas po lapais išsislapstė, kas po krūmu susiraitė“... Labai ekstremalu!

Irena PAULIUKEVIČIENĖ