Mes turime 313 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:160
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16361
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92391
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija neigia visuomenėje sklindančius gandus apie pensijų ir vaiko pinigų mažinimą

2020 m. balandžio 1 d., trečiadienis, Nr.26 (1941)

Karantino dėl koronaviruso metu visuomenėje kilo nerimas dėl neva mažėsiančių pensijų, vaiko pinigų ir kitų išmokų. Tačiau socialinės apsaugos ir darbo ministras pabrėžia, kad išmokų  mažinimas nėra svarstomas, o vaiko pinigai, senatvės, netekto darbingumo ir šalpos pensijos karantino metu tikrai nemažės.

 

Papildoma parama savivaldybėje

Savivaldybės turi galimybę šeimoms ar vienišiems asmenims skirti papildomą socialinę paramą įstatyme nenumatytais atvejais. Pavyzdžiui, jos gali skirti vienkartinę, tikslinę, periodinę, sąlyginę ir kitokias pašalpas, kai atsiranda sudėtingos aplinkybės. 

Ministerijos nuomone, vienkartinė, tikslinė ir periodinė pašalpos galėtų siekti 257 eurus pirmam asmeniui šeimoje ar vienam gyvenančiam asmeniui, 206 eurus antram asmeniui ir 180 eurų trečiam bei kitam paskesniam šeimos asmeniui – taip parama atitiktų minimalų vartojimo poreikių dydį.   

Savivaldybės administracija taip pat gali skirti socialinę pašalpą. Pretenduoti į ją galima tais atvejais, kai vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį neviršija 125 eurų, neskaičiuojant vaiko pinigų ir 15-35 proc. darbo užmokesčio, priklausomai nuo šeimos sudėties.

Būsto šildymo išlaidų kompensaciją savivaldybė skiria, kai išlaidos šildymui viršija 10 proc. skirtumo tarp pajamų ir valstybės remiamų pajamų dydžio, atitinkamai karšto ir šalto vandens kompensacija priklauso, kai išlaidos vandeniui viršija 5 ir 2 proc. pajamų ir valstybės remiamų pajamų dydžio. 

 

Parama darbo vietų išlaikymui

Karantino ir ekstremalios situacijos dėl koronaviruso metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parengė teisės aktų pataisas, kuriais remiantis prastovas paskelbę darbdaviai turi galimybę gauti subsidijas darbuotojų darbo užmokesčiui. Dėl galutinių subsidijų dydžių Seimas nuspręsti turėtų kovo 31 dieną.

Dirbantys savarankiškai gaus fiksuotas 257 eurų per mėnesį išmokas. Dėl galutinių kriterijų jos gavėjams dar taip pat spręs Seimas. Tiek prastovas paskelbę darbdaviai, tiek savarankiškai dirbantieji nuo balandžio 5 dienos dėl subsidijų ir išmokų galės kreiptis į Užimtumo tarnybą.

Remiantis ministerijos parengtomis įstatymo pataisomis, prailgintas laikas, kurį tėvai gali turėti nedarbingumą ir gauti ligos išmoką, kai prižiūri savo vaikus, kurie dėl karantino negali eiti į mokyklas ar darželius. Taip pat išplėstas sąrašas atvejų, kai galima gauti nedarbingumą, pavyzdžiui, dabar jį gali gauti ir seneliai, prižiūrintys anūkus, vaikai, prižiūrintys iki karantino dienos centrus lankiusius senyvo amžiaus tėvus.

 
Reklaminis skydelis