Mes turime 157 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1077
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11264
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87294
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Etapai

2020 m. balandžio 11 d., šeštadienis, Nr.29(1944)

Psichologai žmogaus gyvenimo etapus skirsto amžiaus tarpsniais: kūdikystė, vaikystė, jaunystė, branda... Augdamas žmogus turi pereiti visus šiuos tarpsnius ir įgyti tam tikros patirties, būdingos tam periodui. Įveikęs vieną tarpsnį, jis pereina į aukštesnį lygmenį ir pritaiko įgytą patirtį. Jei žmogus neįgyja tam tikrų savybių, jis negali kokybiškai atlikti kito amžiaus periodo užduočių. Tačiau būna ir taip, kad žmogaus gyvenimas įpusėja, o jo psichologinė branda būna kaip vaiko ar paauglio, t. y. jis pasilieka primityviame lygmenyje.

Tam tikrus gyvenimo laikotarpius mes skirstome periodais: sunkmetis, išbandymų metas, krizė, karantinas, pakilimas. Tai, kas šiuo karantino metu vyksta, kelia tokius klausimus:

- kodėl taip atsitiko?

- ar dar ilgai truks?

- kas po to?

Kiekvienas išbandymas žmogų sustiprina, nes jis, panaudodamas savo žinojimą, įgūdžius įgyja naujos patirties. Tik sunkumų, išbandymų ir krizinių gyvenimo momentų dėka žmogus tobulėja. Šiuo karantino laikmečiu Visata mums siunčia kažkokią žinią. Viskas priklausys nuo to, ar mes išmoksime pamoką, patobulėsime ir pakilsime į aukštesnį lygį, ar taip liksime nieko neišmokę ir pasiliksime ten, kur buvę. O apmąstyti tikrai yra ką: mūsų visuomenė pastaruoju metu labai sumaterialėjo, neteko prasmės tokios vertybės, kaip gamta, šeima, sveikata. Nuvertintos tokios šventos, sakyčiau profesijos, kaip medikai, mokytojai. Mes galvojome, kad viską galima nusipirkti, tereikia turėti pakankamai lėšų, tačiau visa tai – tik iliuzija, juk laimės už jokius pinigus nenusipirksi.

Pokyčiai tik prasidėjo. Pasaulis po karantino jau nebus toks, koks buvo. Kas ir kaip bus, viskas priklausys nuo to, kuo mes tikėsime, juk ką galvojame, kur mūsų dėmesys – ten ir energija: taigi, ar pasiduosime baimei, nerimui, ar tikėsime meile, domėsimės informacija, kuri mums yra svarbi ir yra kurianti energija, skleisime nuoširdumą, pasitikėjimą savimi, ramybę, kuri gali daryti stebuklus. Vertėtų kiekvienam pažvelgti į savo gyvenimą iš šalies, iš būties pozicijos, priimti tai, kas turi būti. Kurkime, skleiskimės, būkime kartu, dalinkimės meile iš sielos į sielą, iš širdies į širdį. Keiskime pasaulį kartu!

Virginija GUOGIENĖ

Psichologė

 
Reklaminis skydelis