Mes turime 387 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4881
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21082
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97112
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pagerbtas 1942 m. sušaudytų žmonių atminimas

2012 m. gegužės 23 d.,trečiadienis Nr.39 (1182)

Anksčiau buvo populiarus posakis: „Niekas neužmirštas, niekas nepamiršta“, bet to posakio prasmingumas išliko ir dabar, ir tą akivaizdžiai iliustruoja sekmadienį, gegužės 20 d., Lietuvos lenkų sąjungos Švenčionių skyriaus pirmininkės Irenos Beinar ir Tautinių mažumų asociacijos „Kūna“ pirmininko Vaclav Vilkoic iniciatyva organizuotas minėjimas, skirtas Švenčionių rajono lenkų sušaudymo 70-osioms metinėms paminėti ir pagerbti 1942 m. gegužės 20 d. sušaudytų žmonių atminimą. Nors praėjo iš tiesų daug laiko, nors jau ir tų tragiškų įvykių liudininkų gyvųjų tarpe beveik nebeliko, bet prieš 70 metų įvykdytos žiaurios akcijos atgarsiai pasiekė ir XXI amžių, neužmiršti ir nužudytieji – jų vardai ir pavardės iškaltos granito plokštėje amžino poilsio vietose Švenčionėliuose, Adutiškyje, Švenčionyse.

Minėjimas prasidėjo prie 1942 m. gegužės 20 d. kartu su miestelėnais Švenčionėliuose sušaudytų kunigų Boleslovo Bazevičiaus ir Jono Naumovičiaus kapo Švenčionėlių katalikų kapuose. Tarp gausiai susirinkusių žmonių buvo ir rajono tarybos nariai Antonijus Jundo ir Zbignev Jedinskij bei vienas organizatorių Vaclav Vilkoic, Lenkijos ambasados generalinis konsulas Stanislav Kargul. Meldėsi kunigas Renaldas Kučko ir iš Lenkijos atvykęs Antonij Baltruševič, giedojo iš Lenkijos atvykęs choras. Uždegtos žvakutės, padėtos gėlės, tarp jų ir Lenkijos ambasados. Pasimeldę visi patraukė į Švenčionėlių bažnyčią, kur šv. Mišias aukojo jau mano minėti kunigai Renaldas Kučko ir Antonij Baltruševič, beje, pastarasis kilęs iš dabar Baltarusijos teritorijoje esančio Lentupio, kur 1942 m. gegužės 20 d. buvo sušaudyta apie 200 žmonių. Po šv. Mišių buvo aplankytos prieš 70 metų sušaudytų žmonių amžino poilsio vietos. Pirmiausia, žinoma, buvo pasimelsta prie paminklo netoli Švenčionėlių, po to visas kortežas pasuko į Adutiškį, čia atvykstančių laukė ne tik būrelis adutiškiečių, bet ir vicemerė Raja Krupenina bei Adutiškio seniūnas Arūnas Pirštelis. Minėjimas baigėsi prie broliško kapo Švenčionių katalikų kapinėse, kur atvykstančių laukė Švenčionių m. seniūnė Ina Sinienė ir Švenčionių dekanas Vidas Smagurauskas. Visose trijose aplankytose vietose buvo meldžiamasi, padėtos gėlės, uždegtos žvakutės. Norėčiau paminėti ir tą faktą, kad anksčiau buvo sutvarkytos 1942 m. gegužės 20 d. sušaudytų žmonių amžino poilsio vietos, o tai, kad taip gausiai į minėjimą susirinko žmonės, akivaizdžiai įrodo, kad sušaudytų žmonių atminimas gyvas tautiečių širdyse.

Algis JAKŠTAS
 

 
Reklaminis skydelis