Mes turime 396 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3488
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19689
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95719
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Po metų: renovuoto namo apdaila vėl gabalais krinta...

2020 m. gegužės 6 d., trečiadienis, Nr.34 (1949)

Rajono valdžiai gyventojų bėdos nerūpi

Pastaruosius penkerius metus daugiabučių renovaciją mūsų rajone lydi skambūs skandalai. Vienas pirmųjų, įvykęs 2016 m. Švenčionyse, kai gyventojai sukilo prieš be konkurso parinktų firmų neadekvačiai aukštas kainas. Bandymas malšinti gyventojų pasipriešinimą ir nuslėpti konfliktą nuo visuomenės pradedančiam merui baigėsi pralaimėta byla teisme – buvo pripažintas kaltu – ir pinigine bauda. Ir po to švenčioniškiai periodiškai „karšė kailį“ rajono valdžiai dėl užkeltų renovacijos kainų ir netinkamo darbų organizavimo, bet meras tokių susitikimų vengė. Nepaisant to, tvarkos nepadaugėjo. Vieno daugiabučio gyventojai Švenčionyse buvo likę žiemą be stogo, kito – per liūtis, kai statybininkai susirinko įrankius ir dingo. Buvo užpilti butai, sugadinta elektros instaliacija. Tai tik namai, kurių gyventojai kreipėsi į redakciją. Sako, skandalingų renovacijų daugiau, negu sklandžių.

Švenčionėliuose taip pat netvarkos apstu, bet situacija čia kitokia – neteko girdėti, kad gyventojai būtų kolektyviai pareikalavę rajono valdžios atsakomybės arba bent pabandę. Viskas liejasi tik socialiniuose tinkluose. Štai ir šiuo metu mažiausiai vienas Švenčionėliuose renovuojamas daugiabutis liko ant ledo – statybininkai susirinko daiktus ir... dingo. Statybininkų dingimas mūsų rajone išplito kaip epidemija. Šaltinių teigimu, gyventojams tai labai blogas ženklas. Statybininkai šitaip meta objektus, kai užsakovai nesumoka pinigų. O kur tada pinigai? Renovaciją finansuoja ne savivaldybė – dalis ES lėšų, kita dalis – banko paskola, kurią turės grąžinti gyventojai, nors ir netiesiogiai – per tarpininką „Švenčionių švarą“. Jau geriau imtų paskolas be tarpininko – bent žinotų, kas ir kaip darosi. Dabar gi neaišku, net kur nuplaukė pinigai, jeigu statybininkai bėga. Kaip mįslingai rašė „Facebook“ vienas gyventojas: „Putukas tai nuomilžį gavo“...

Pagrindinė šios dienos istorija – apie yrančias sienas – gerokai įsisenėjusi ir su daug klaustukų. 2017 m. antroje pusėje, prasidėjus šio namo renovacijai, jo gyventojus užgriuvę sunkūs rūpesčiai dabar virto košmaru. Žmonės nuo pat pradžių matė, kad viskas daroma netinkamai, bet jų niekas neklausė. Esant minusinei temperatūrai ir šlapdribai, kaitindami dujomis, statybininkai klijavo namo stogą, tinkavo sienas.

Šitaip pridirbę, kiemą palikę išraustą ir nesutvarkytą, statybininkai... dingo. Namo gyventojai palikti visiškoje nežinioje. „Švenčionių švara“ kratosi atsakomybės, siunčia pas merą. Vizitas pas merą nieko nedavė. Namas jau treji metai baigtas renovuoti, o dar iki šiol nepriduotas, žmonės dar negavo sąskaitų, nepradėjo mokėti ir net nežino, kiek reikės mokėti. O čia dar ir „kokybė“ išlindo.

Po poros metų siena jau pūslėmis nuėjo – atšoko tinkas, pradėjo gabalais kristi. Po publikacijos laikraštyje keli darbininkai su kibirėliais užtaisė krintančius lopus, nors buvo akivaizdu, kad tai problemos neišspręs. Keistas dalykas, kad darbus vykdžiusios firmos valdžia net „netrukdė“, nors rangovas darbams suteikia garantiją. Kažkieno broką taisė vietiniai, berods, „Švenčionių švara“ darbininkai. Toji siena kol kas laikosi, užtat pradėjo byrėti kita. Ar ne laikas pripažinti, kad tokio namo niekada nepriduosi ir renovuoti iš naujo. Tik kas sumokės dvigubą kainą?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
 
Reklaminis skydelis