Mes turime 613 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:8620
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27041
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:108790
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Samogito dirbtuvėlės. Retro kabykla

2020 m. gegužės 13 d., trečiadienis, Nr.36 (1951)

Ką galima padaryti iš seno rato nuo arklių traukiamų žemės padargų?

Mintis atėjo, kai gavau „velnių“ nuo žmonos, kad nepadarau normalios drabužių kabyklos namuose. Jai atsibodo nepatogi, negraži gamyklinė pakaba. Darbas lyg ir nesudėtingas, bet labai daug darbo buvo prie rato šveitimo nuo rūdžių – daug visokių kampelių, stipinų, įlinkimų, metalo kniedžių. Kadangi taupau pinigus ir negaliu pripirkti fosforo rūgšties rūdžių nuėsdinimui, tenka tą daryti rankiniu - mechaniniu būdu.

Kabliukus gaminau iš grandinės grandžių. Teko nemažai pasižaisti nes daug smulkaus pjaustymo, o ir paskui nupjautų vietų apdirbimas, kad neapsidraskytume rankų kabinant drabužius, gana ilgai užtruko. Pats kabyklos tvirtinimas labai paprastas – ant dviejų vamzdžių. Vienas vamzdis vertikaliai perlindo per rato ašies kiaurymę. Kadangi pati rato ašies kiaurymė išlieta iš ketaus, ją suvirinti gan sudėtinga, o ir pats senoviškas ketus – gana trapus. Prakišus vamzdį, jo gale turėjau svarmenį nuo senoviškų svarstyklių pritvirtinti. Svarmens viršus kaip tik lindo į vamzdį, o pats svarmuo – šiek tiek platesnis nei vamzdis. Privirinus svarmenį, ir ratas nenusimaus, nes pasikabino ant svarmens. Kitas vamzdžio galas prisitvirtins prie lubų ir laikys ratą – kabykla, o kad pritvirtinčiau vamzdį prie lubų, su plazma išpjoviau apvalų metalo skritulį, pragręžiau skylutes medvaržčiams ir privirinau skritulį prie vamzdžio. Kad būtų stabiliau, privirinau horizontaliai dar vieną vamzdį su tvirtinimu prie sienos. Rezultate išėjo retro kabykla, turinti gražią šimtametę istoriją.

Arnoldas SAMOGITAS