Mes turime 561 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4147
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10557
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92306
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pristatyta jaunimo politikos kokybės savivaldybėje vertinimo ataskaita

2012 m. gegužės 26 d.,šeštadienis Nr.40 (1183)

Antradienį, gegužės 22 d., Labanore vyko Jaunimo politikos kokybės savivaldybėje vertinimo ataskaitos pristatymas. Renginį vedė lektoriai Dalius Beginskas ir Laimis Viganauskas, kurie patraukliai supažindino susirinkusius su jaunimo politika, jaunimo reikalus koordinuojančiomis ir atsakingomis už jaunimo politikos įgyvendinimą organizacijomis. Žinios buvo įtvirtintos interaktyviais praktiniais užsiėmimais ir diskusijomis. Renginyje dalyvavo rajono meras Vytautas Vigelis, mero patarėja jaunimo klausimais Inga Varnienė, jaunimo koordinatorė, savivaldybės tarybos narė Jolanta Olechnovič, Labanoro seniūnas Vincas Jusys, Papildomo ugdymo centro, kaimo bendruomenių, jaunimo organizacijų aktyvistai, mokinių parlamento, rajono jaunimo reikalų tarybos ir švietimo įstaigų atstovai. Meras V.Vigelis pasveikino seminaro dalyvius, pasidžiaugė, kad rajono jaunimas yra gana aktyvus, drąsiai reiškia savo nuomonę, domisi rajono gyvenimu bei jame dalyvauja ir pabrėžė, kad jaunimo politikai skiriamas dėmesys labai svarbus naujų lyderių ugdymui, kurie ateityje tvarkys rajono, o gal ir šalies gyvenimą.

Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės ir darbo ministerijos atstovė Kristina Dambrauskaitė susirinkusiems dar kartą priminė, kad įvairiems jaunimo projektams ES kasmet skiria apie 80-85 milijonus eurų, tačiau apmaudu, kad Lietuva nė pusės jų neišnaudoja, o kiti grįžta atgal. Taigi galimybės yra, tačiau aktyvumo trūksta, tad kvietė jaunimo organizacijas aktyviau vystyti projektus su užsienio šalimis, kvietė startuoti su daugiašaliais, verslumo ugdymo ir skatinimo projektais. Kristinos nuomone, įgyvendinus mainų projektą ir išvykus į pasisemti patirties į kokią nors ES šalį, galima atsivežti idėjų bene visiems metams.

Viešosios politikos ir vadybos instituto atstovė Agnė Paliokaitė išsamiai supažindino su Jaunimo politikos kokybės Švenčionių rajono savivaldybėje vertinimo ataskaita. Džiugu, kad surinkti duomenys apie jaunimo politikos padėtį savivaldybėje, joje įgyvendinamas jaunimui skirtas programas rodo, kad mūsų rajonas šioje srityje atrodo gana gerai. Yra patvirtinti kai kurie baziniai jaunimo politikos įgyvendinimą reglamentuojantys dokumentai (JP koncepcija, JRT nuostatai, reglamentuotas JRT darbas, sudaromi JRT planai), patvirtinta Jaunimo reikalų taryba, mūsų rajone veikia net dvi atvirą darbą su jaunimu vykdančios institucijos – atviras jaunimo centras Švenčionėliuose ir atvira jaunimo erdvė Švenčionyse. dar planuojamas Kaltanėnuose steigti multifunkcinis centras dar labiau išplės teritorinį pasiskirstymą. pagirtina, kad rajone veikia apie dešimtį įvairių jaunimo organizacijų, ir visos yra tikrai veikiančios – ne „popierinės“, kai tuo tarpu tokiu jaunimo aktyvumu kaimyniniai rajonai negali pasigirti. Pasak A.Paliokaitės, šie privalumai, kompensuoja kai kuriuos trūkumus, juolab, kad jaunimo reikalų srityje pradėjus dirbti dviem energingoms moterims – I.Varnienei ir J.Olechnovič – jaunimo politikos įgyvendinimo tendencijos tik gerėja ir per gana neilgą laiką pasiekta nemaža pažanga, nors tiek Inga, tiek Jolanta turi dar ir kitų darbų. Vertintojos nuomone, būtų geriau, kad jaunio reikalų koordinatorius savivaldybėje dirbtų tik šį konkretų darbą. Ypač džiugu, kad 2012 m. biudžete yra skirta net 20 tūkst. litų jaunimo projektų įgyvendinimui, renginių organizavimui. Pasak A.Paliokaitės, paprastai tokiuose rajonuose, kaip Švenčionių, jaunimui skiriama vos keli tūkstančiai. Tad ši biudžete patvirtinta eilutė rodo, kad suvokiama jaunimo politikos sėkmingo įgyvendinimo svarba. Buvo aptarti ne tik gerosios praktikos pavyzdžiai, bet ir pateiktos rekomendacijos, kaip ir kokius trūkumus reikėtų šalinti, į įvairias veiklas aktyviau įtraukti ne tik pačius aktyviausius, bet ir neorganizuotą, nemotyvuotą, socialinę atskirtį patiriantį jaunimą, užtikrinti siūlomų jaunimui skirtų veiklų, neformaliojo ugdymo prieinamumą ir atokesnėse savivaldybės vietose gyvenančiam jaunimui.

Antrojoje seminaro dalyje darbą grupėse vėlgi moderavo lektoriai D.Beginskas ir L.Viganauskas, o pabaigoje buvo aptarti darbo grupėse rezultatai ir diskutuota įvairiais aktualiais jaunimo politikos klausimais.

Irena POŽĖLIENĖ