Mes turime 267 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4185
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22729
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70055
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Teisininko konsultacija. Karantino metu gyvenimas nesustoja

2020 m. gegužės 20 d., trečiadienis, Nr.38 (1953)

Patarimai, kaip elgtis ir gauti pagalbą bei tvarkyti įvairius reikalus pandemijos metu

Laikraščio skaitytojas iš Švenčionėlių seniūnijos J.P. teiraujasi, kaip gauti teisinę pagalbą karantino metu. „Viskas susijaukė, viskas ribojama, net pas gydytojus patekti sudėtinga. Kokias paslaugas mes turime teisę gauti šioje situacijoje ir kaip“, - rašo laiške vieno kaimo gyventojas.

Į skaitytojo klausimą atsako teisininkas Šarūnas

Bemaž visi susidūrėme su vienokiais ar kitokiais sunkumais ir problemomis tvarkantis reikalus pandemijos metu. Nežinome, ar rudenį viruso banga neateis dar kartą, ar nekils panašių situacijų ateityje. Jeigu mūsų visų protėvių gyvenimą reguliavo gamtos kaprizai, šiandiena visų žmonių, išskyrus, žinoma, žemdirbių profesijas, žmogaus veiklos pagrindiniai veiksniai yra elektra ir internetas. Ko gero, be jų gyvenimas „sustotų“. Covid 19 pandemijos, karantino, kitų analogiškų situacijų metu dauguma reikalų yra tvarkoma būtent internetiniu būdu, telefonu, taip mokosi vaikai, taip nuotoliu būdu iš namų dirba dalis darbuotojų. Noriu patarti, kaip Jums susitvarkyti įvairius savo gyvenimo reikalus ir klausimus.

Notarai visą karantino laiką gyventojus priima su tam tikrais apribojimais. Paštu, telefonu, elektroniniu paštu rašomi prašymai, užklausimai, bendraujama. Dokumentai rengiami nuotoliniu būdu, siunčiami susipažinti, paaiškinama telefonu. Klientas atvyksta į biurą gyvai tik pasirašyti iš anksto paskirtu laiku. Dalyvauja tik notarinio veiksmo šalys. Laikomasi saugus 2 metrų atstumo tarp žmonių. Privaloma dėvėti veido apsaugines kaukes, turėti savo rašiklį. Laikas ribojamas, todėl informacija teikiama ir projektai derinami iki atvykstant pas notarą. Pateikiama anketa, kad asmenys neserga Covid19, neturi simptomų, nebendrauja su sergančiais asmenimis (atsiunčia notaras).

Advokatai karantino metu dirba ir teikia visas paslaugas, kurias gali teikti telefonu, elektroniniu paštu. Paštu pasirašomos atstovavimo sutartys, teikiamos konsultacijos, rengiami dokumentai teismams. Karantino metu fizinis klientų bendravimas su advokatais, atstovavimas teismuose ribotas, kadangi žodinio nagrinėjimo teismų posėdžiai praktiškai nevyksta.

Teismų darbas. Žodinio nagrinėjimo posėdžiai sustabdyti. Teismai atnaujins žodinį bylų nagrinėjimą atsižvelgiant į šalyje taikomus karantino sąlygų švelninimus bei Teisėjų tarybos rekomendacijas. Siekiant užtikrinti saugumą, posėdžiai planuojami iš anksto, šaukiami būtiniausi asmenys. Galima prašyti teismo dalyvavimą teismo posėdyje užtikrinti nuotoliniu būdu. Žodinio nagrinėjimo metu dalyvauja tik teismo kviesti asmenys, laikantis saugus 2 m atstumo tarp asmenų, su veido apsauginėmis priemonėmis.

Regitra vykdo savo darbą klientams naudojant išankstinį užsiregistravimą padalinyje arba paslaugas užsakant internetu. Kad gautumėte Regitros Jums siunčiamą informaciją, pildant prašymą būtina nurodyti tikslius kontaktinius duomenis. Regitroje yra vykdomi vairavimo teorijos ir praktikos egzaminai, vairuotojų pažymėjimų užsakymas ir atsiėmimas, automobilių registracija, numerių keitimas.

Pasų ir asmens dokumentų klausimais kreipiamasi į teritorinius pasų poskyrius (informacija teikiama puslapyje Dokumentai.eu). Išankstinė registracija paso ar asmens dokumento keitimui (tiek prašymų pridavimui tiek dokumentų atsiėmimui) galima per ePolicijos portalą. Užsiregistruojama iš anksto. Priimamas tik vienas asmuo. Privalomos veido apsauginės priemonės.

Lietuvos paštas dirba be apribojimų. Atvykstate patogiu Jums metu. Registruotis iš anksto nereikia. Saugus atstumas ne mažiau 2 metrai. Privalomos apsauginės veido priemonės, pirštinės. Pašte galima išsiųsti laiškus ir siuntinius. Nesiunčiamos siuntos su žyma įteikti asmeniškai, siuntos turi būti pačių namuose gerai supakuotos. Pašte daromos įmokos,perlaidos, išmokamos pensijos, užsakoma spaudos prenumerata, vykdoma smulki prekyba.

Bankiniai reikalai tvarkomi elektroninės bankininkystės būdu, prisijungiant elektroniniu sertifikuotu parašu, generatoriais bei kitais atpažinimo būdais. Internetu atliekami pervedimai, gausite reikiamas pažymas, sąskaitų likučius, informaciją deklaracijoms. Jeigu reikalinga paslauga banko skyriuje, iš anksto užsirašius, skiriamas laikas. Priimami tik užsirašę asmenys su veido ir rankų apsauginėmis priemonės, laikantis saugus 2 metrų atstumo tarp asmenų.

Pensijos, žmogaus nurodymu, gali būti pervedamos į sąskaitą banke, paimamos pačių priskirtame pašte arba atnešama pašto skyriaus į namus.

Registrų centre norėdami registruoti nuomos ar kitą sutartį, prisijungiame saugiu el. parašu bei galime perduoti savo su kitu asmeniu taip pat saugiu elektroniniu parašu pasirašytą sutartį bei prašymą ir apmokėti. Iš anksto užsiregistravus, galima atvykti į RC ir pateikti šalių pasirašytą prašomą registruoti dokumentą. Dalyvauja tik užsiregistravę asmenys, saugus 2 m atstumas tarp asmenų, veido apsauginės priemonės.

Jeigu susirgote, į medicinos įstaigą pirmiausia kreipkitės telefonu. Medikai pandemijos metu telefonu konsultuoja, skiria laiką vizitams ir tyrimams. Esant būtinumui, žmonės guldomi į ligonines, operuojami, veikia greitoji pagalba. Jūsų šeimos gydytojas suteiks informaciją, stebės sveikatos būklę, konsultuos, spręs stacionaraus gydymo klausimą. Specializuotose ligoninėse teikiama odontologinė pagalba, chirurgija.

Na, ir pagrindiniai dalykai, kuriuos reikia žinoti karantino metu: negalima eiti iš namų sergant ar įtariant Covid19, kontaktavus su sergančiais. Prieš išeinant į viešas įstaigas reikėtų pasimatuoti temperatūrą (kai kur ją matuoja ir neįleis esant virš 37,2 laipsnių). Neiti kosint, čiaudint, sloguojant ir turint į virusines infekcijas panašius simptomus.

Rizikos grupės asmenims (virš 60 metų arba sergantiems lėtinėmis ligomis) rekomenduojama paprašyti kitų pagalbos, o tvarkant svarbius reikalus išduoti notaro patvirtintą įgaliojimą kitam asmeniui. Veido apsaugos kaukės, pirštinės, saugus 2 metrų atstumas išliks dar ilgai. Matant galimus pažeidimus, turime sudrausminti pažeidėjus. Saugodamiesi visi, greičiau ir, svarbiausia, sveiki išeisime iš šios pandemijos.

Asmenims, nesilaikantiems nustatytų taisyklių, taikoma administracinė atsakomybė.

Šarūnas Birutis

 

Teisės magistras