Mes turime 381 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2099
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18300
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94330
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Putpelių kiaušiniai maži, bet labai naudingi

2020 m. gegužės 20 d., trečiadienis, Nr.38 (1953)

Vitaminų gausa

Putpelių kiaušiniuose yra dvigubai daugiau vitaminų A ir B2 negu vištų kiaušiniuose. Vitaminas A atlieka daug funkcijų: gerina regėjimą, yra svarbus genų transkripcijai, vaisiaus vystymuisi ir reprodukcijai, kaulų metabolizmui, odos ir ląstelių sveikatai, antioksidantų veikimui. Vitamino B2 arba riboflavino trūkumas paprastai pasireiškia trūkinėjančiais lūpų kampučiais, jautrumu šviesai ir dermatitu (išsausėjusia, pleiskanojančia oda), paraudusiomis akimis. Tad viso to galima išvengti valgant putpelių kiaušinius.

Putpelių kiaušiniai – puikus biologiškai aktyvus papildas. Nepaisant to, kad šie kiaušiniai yra maži (vienas sveria 12-16 g.), vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų juose daugiau nei vištos kiaušiniuose: vitamino A putpelių kiaušiniuose daugiau 2,5 karto, B1 - 2,8, B2 - 2,2 karto. Vitaminas D putpelių kiaušiniuose yra aktyvios formos, todėl jie gali būti vartojami rachito profilaktikai.

 

Daugiau mikroelementų

Putpelių kiaušiniuose fosforo, kalio ir geležies yra 5 kartus daugiau nei vištų kiaušiniuose. Fosforas naudingas protinei raidai. Todėl Japonijoje moksleiviai pietums turi suvalgyti po du putpelių kiaušinius. Šiame dietiniame produkte yra vario, kobalto bei aminorūgščių.

 

Nesukelia alerginių reakcijų

Putpelių kiaušiniai paprastai nesukelia jokių alerginių reakcijų. Ovomukoidas – kiaušinių baltymas – yra pagrindinė sudedamoji alergiją mažinančių vaistų medžiaga, todėl jį organizmas gali tiesiogiai pasisavinti iš putpelių kiaušinių. Reguliariai vartojant putpelių kiaušinius sustiprės imuninė sistema, gražiau atrodys oda ir pagerės bendra savijauta. Naudingosios putpelių kiaušinių medžiagos padės išvalyti organizmą iš vidaus, o tai atsispindės ir išorinėje išvaizdoje.

 

Lukštai irgi naudingi

Trapus putpelių kiaušinių lukštas yra lengvai pasisavinamo kalcio ir dar 26 elementų šaltinis. Ypač naudingi yra kreminis ir molibdenas – šių elementų mūsų kasdienėje mityboje yra labai mažai, o jie būtini biocheminėms organizmo reakcijoms. Todėl medikai rekomenduoja neišmesti putpelių kiaušinių lukštų, o juos susmulkinti ir dėti į gaminamą maistą.

Suvalgius 100 g putpelių kiaušinių su lukštu galima gauti net 850 proc. vitamino D rekomenduojamos dienos normos ir 300 proc. kalcio, taip pat jame gausu vitamino A. O kur dar įvairūs kiti naudingi mikroelementai ir vitaminai, kurių palyginti mažame kiaušinyje yra labai daug.

 

Viename kiaušinyje yra:

Kalorijų – 14.2, riebalų – 1 g, sočiųjų riebalų – 0.3 g, Omega-3 – 4 mg, Omega-6 – 84.6 mg, baltymų – 1.2 g, vitamino A – 48.9 IU, vitamino E – 0.1 mg, vitamino B2 – 0.1 mg, folio rūgšties – 5.9 mcg, vitamino B12 – 0.1 mcg, vitamino B5 – 0.2 mg, vitamino B4 – 23.7 mg, kalcio – 5.8 mg, geležies – 0.3 mg, magnio – 1.2 mg, fosforo – 20.3 mg, kalio – 11.9 mg, natrio – 12.7 mg, cinko – 0.1 mg, seleno – 2.9 mcg, cholesterolio – 76.0 mg.

Parengė Sandra ČEPONĖ

 
Reklaminis skydelis