Mes turime 385 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3337
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19538
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95568
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kiemo puošmena tapo dvokiančia kirminų veisykla

2020 m. gegužės 20 d., trečiadienis, Nr.38 (1953)

Kai prieš aštuonerius metus vertėja ir tautodailininkė Laima sumanė įsikurti Švenčionėliuose, jos dėmesį patraukė Žeimenos gatvėje įdomaus reljefo sklype esantis namelis, pažymėtas septintuoju numeriu. Didžiulės obelys, sukrypęs namukas, sena klėtelė, per kiemą tekantis upeliukas, paukščių čiulbesys nuteikė smagiai. Senojo namo vietoje pasistačiusi naują šiuolaikišką namą, susitvarkiusi kiemą, sodą, daržą, Laima kelerius metus džiaugėsi nedidelio miestelio ramybe ir patogiai bei greitai traukiniu pasiekiamu Vilniumi. Džiugino ir per kiemą tekantis upeliukas, kuris yra ne kas kita, o iš miestelio vamzdžiais ateinančių lietaus nutekamųjų vandenų atvira (kitaip tariant nepaslėpta vamzdžiuose) tąsa. Malonu būdavo pasėdėti senų obelų paunksnėje besigėrint aplinkui žydinčiais augalais, straksinčiais paukšteliais.

Tačiau idilė truko neilgai. Prieš kurį laiką upeliukas jau ėmė kelti rimtų problemų, mat periodiškai imdavo ir paplūsdavo dvokiančiomis putomis. Dugne pradėjo formuotis juodo smirdančio dumblo sluoksnis, ėmė veistis kažkokios raudonos kirmėlaitės. Ypač sunku būdavo, kai nusistovėdavo karščiai. Kieme tvyrodavo nemalonus kvapas. Jeigu gerai nulydavo, imdavo bėgti kiek švaresnis vanduo, tačiau po kurio laiko ir vėl pliūptelėdavo tarsi kažkokios mėsos paplavos. Kaip tik Lietuvoje įsismarkavus „Grigeo“ ir kitų teršiančių vamzdžių skandalui, ponia Laima net įtarė ir čia aptikusi tokį vamzdį. Ji pagalbos kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūrą, tačiau išgirdo, kad tai neva dėl to, jog remontuojant gatves buvo sujudintas gruntas... Buvo atvykę paimti ir mėginių, tačiau paėmė tik vandens, kuris, pasak tyrusiųjų, švarus. Laimos prašymai ištirti dumblą liko neišgirsti. Pasiūlė pačiai šeimininkei paslėpti upeliuką vamzdžiuose. Tačiau tam reikėtų nemažai lėšų, o iš kur jų tiek pensininkei paimti... Moteris įtaria, kad gal kas nors miestelyje į lietaus nutekamąją kanalizaciją paslapčia kažkokius teršalus pila, atsirandančius iš kokios nors legalios ar nelegalios ūkinės veiklos. Juk iš kur tos periodiškai paplūstančios riebios ir nešvarios putos?.. Tačiau aplinkosaugininkai tokiomis versijomis netiki, problemos nesprendžia ir nekreipia dėmesio į nusiskundimus.

Kad nuo upeliuko sklinda dvokas, o iš vamzdžio teka nešvarios putos, įsitikinau pati, vieną šiltą pavasario dieną užsukusi pas p. Laimą į svečius ir vaizdus užfiksavusi nuotraukose. Net ne specialistui matyti, kad čia teka kažkokie teršalai, bet kaip prisibelsti iki aplinkosaugininkų, kad ir jie į šį smirdantį reikalą pažvelgtų atidžiau?

Irena POŽĖLIENĖ

 
 
Reklaminis skydelis