Mes turime 362 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4865
mod_vvisit_counterŠią savaitę:29995
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77321
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tokia gervių vasara

2020 m. gegužės 23 d., šeštadienis, Nr.39 (1954)

Laukuose trimituoja gervės – jų balsai yra lyg pačios gamtos šauksmas: skardūs, tyri, labai išraiškingi. Jau nustojome stebėtis gervėmis, nes jas matome visur. Kažkaip net sunku patikėti, kad prieš 50 metų jos buvo beišnykstančios, o kiekviena jų perimvietė būdavo saugoma lyg pati didžiausia retenybė. Žinoma, jų lizdai ir dabar turi tą patį statusą – jie neliečiami. Tačiau gervių populiacija gyvuoja gerai.

Kaip tai įvyko? Būtume neteisūs šį nuopelną priskyrę sau – ne, niekuo neprisidėjome prie jų namų apsaugos, o miškai pelkėtose vietovėse, šlapynėse, taigi - gervių perimvietėse, ir dabar kertami su neslepiamu įžūlumu. Gervės išliko pačios, sugebėjo prisitaikyti prie žmogaus agresyvios veiklos. Be to, jos kardinaliai pakeitė žiemojimo vietas – neskrenda į Šiaurės Afriką bei Pietų Europos kraštus ir niekas negali jų sumedžioti.

Dabar kai kur galima matyti gervių pulkus – tai vadinami vasarojantys paukščiai, dažniausiai – dar nesubrendę ir neperintys individai. Ramiose vietose gervės nakvoja atvirose pelkėse, o dienai maitintis išskrenda į laukus. Savo prigimtimi jos augalėdės, o vabzdžiai, sliekai sudaro nežymią jų raciono dalį. Antroje vasaros pusėje šie pulkai pasipildys jauniklius išauginusiomis šeimomis.

Dabar laukuose galima stebėti ir gervių poras, ramiai lesinėjančias želmenų lauke ar dirvone. Daug kas sako: gražu, ir su tuo negalima nesutikti, nes gervės yra labai grakštūs, dailūs paukščiai. Tačiau iš tikro tokia paukščių būtis – ramus poilsiavimas laukuose – neša liūdną žinią: jų dėtys ar jaunikliai buvo sunaikinti! Kas tą padarė? Gal lapė, mangutas? Gal krankliai, kurių yra gerokai per daug ir kurie yra labai agresyvūs. Jiems labai padėjo ypatinga šių metų sausra, nes sausumoje esančius lizdus gali pasiekti bet kas.

Kuo skiriasi poros, auginančios jauniklius? Vienas iš tėvų visada būna su savo vaikais, todėl kitas gali išskristi į laukus. Stebima pavienė gervė paprastai skelbia, kad jų šeima šiemet perėjo sėkmingai. Žinoma, kartais pamiškės pievoje galima pamatyti ir gervių porą su geltonpūkiais jaunikliais. Tačiau tokios poros yra labai atsargios ir vos išvydusios žmones, skuba slėptis miške ar pelkėje.

Selemonas PALTANAVIČIUS