Mes turime 288 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:488
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25618
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72944
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

R.Kalantą prisimenant...

2020 m. gegužės 27 d., trečiadienis, Nr.40 (1955)

2020 m. gegužės 14 d. prie Romui Kalantai skirto paminklo „Aukos laukas“ Laisvės alėjoje pagerbti laisvės kovotojo atminimo susirinko Kauno sąjūdiečiai, kauniečiai, taip pat Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie KAM atstovai, Nevyriausybinių organizacijų, padedančių stiprinti Lietuvos valstybės gynybinius pajėgumus, koordinacinės tarybos (NOKT) pirmininkė Angelė Jakavonytė, Lietuvos skautų kapelionas, Kauno Šv. Jurgio konvento gvardijonas – kun. teol. dr. Paulius Saulius Bytautas OFM, daug to meto įvykių dalyvių ir kitų svečių.

Lietuvoje gegužės 14-oji yra Pilietinio pasipriešinimo diena.

1972 m. gegužės 14 dieną devyniolikmetis jaunuolis iš Vilijampolės R.Kalanta Kauno sode prie Muzikinio teatro apsipylė benzinu ir sušukęs „Laisvę Lietuvai!“, užsidegė. Vėliau R.Kalanta ligoninėje mirė. Jo susideginimas sukėlė SSRS Komunistų partijos ir KGB pareigūnų paniką, todėl sovietų saugumas paskubėjo R.Kalantą slapta palaidoti anksčiau paskelbto laiko. Susirinkę į laidotuves miestiečiai pasipiktino sovietinės valdžios savivale ir todėl prasidėjo masinės eitynės, kuriose buvo skanduojami patriotiniai šūkiai. Kaune masinės demonstracijos, smurtas ir areštai truko keletą dienų. Neramumai nuslopinti tik 1972 gegužės 19 dieną. Iš daugiau kaip 3 tūkst. aktyvių protestų dalyvių buvo suimta apie 400 žmonių.

Dr. Raimundas KAMINSKAS