Mes turime 313 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1725
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26855
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74181
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

TEISININKO KONSULTACIJA. Kaip palengvinti teisinių ir buities klausimų sprendimus, jeigupatys fiziškai negalime to padaryti

2020 m. gegužės 27 d., trečiadienis, Nr.40 (1955)

Viskas – apie įgaliojimus

Konsultuoja teisininkas Šarūnas Birutis

Karantinas, pandemija, liga,kelionė, užimtumas ir kiti nenumatyti atvejai – tai aplinkybės, kurioms esant patys negalime susitvarkyti svarbių reikalų. Tokiu atveju pagelbės įgaliojimas. Tam reikėtų patikimo įgalioto asmens. Šeimoje galima įgalioti sutuoktiniams vienas kitą, vaikus, įgalioti galima ir artimus giminaičius, gerus draugus, socialinius darbuotojus, t. y., asmenis, kuriais tikrai pasitikime. Įgaliojimai yra labai platūs, ir jais galima pavesti už mus atlikti viską, kas nedraudžiama įstatymo. Pasitarti visada galite su artimiausiu notaru, kurio viena iš funkcijų yra įgaliojimų tvirtinimas.


Lietuvoje veikia Įgaliojimų registras, kuriame registruojami visi patvirtinti įgaliojimai. Notarų ir konsulinių darbuotojų tvirtinami tokie įgaliojimai: sudaryti sandorius, kuriems privaloma notarinė forma; sandoriams valdyti, disponuoti ir naudotis nekilnojamuoju turtu; veiksmams su juridiniais asmenimis; bet kokie kiti notaro patvirtinti įstatymo nedraudžiami veiksmai. Tai, pvz. gauti pensiją, atstovauti banke, spręsti gydymo, socialinės globos klausimus,sumokėti mokesčius, gauti įvairias pažymas, pašte atsiimti korespondenciją, pasirašyti paslaugų ir kitas sutartis, paimti mokslo baigimo pažymas, diplomus ir t. t. Pažymėtina, kad įgaliojimas disponuoti asmens turtu sukelia dideles pasekmes, tad tam turi būti būtinybė ir labai patikimas asmuo. Tokio įgaliojimo šiaip sau pasirašyti tikrai nerekomenduoju. Įgaliojimo turėjimas tampa labai aktualus tada, kada asmuo yra sergantis, vyresnio amžiaus, kada už jį reikia nueiti ir sutvarkyti reikalus, numatoma kelionė. Tad iš anksto pasirūpinkime įgaliojimu ir ramiau gyvensite. Jeigu asmuo yra karinėje tarnyboje, laisvės atėmimo vietoje ar tolimo plaukiojimo laive, tai jo įgaliojimą patvirtins šių įstaigų vadovai (laive – laivo kapitonas). Terminuoto įgaliojimo galiojimo laikas ne ilgesnis nei 10 metų, neterminuotas – galioja vienerius metus. Valstybė yra palengvinusi kai kurių įgaliojimų sudarymą, tad jeigu kaip fiziniai asmenys naudojatės informacinėmis technologijomis: elektronine bankininkyste, elektroniniu parašu, galite nuotoliniu būdu, tarkime iš namų, per portalą įgaliojimai.lt sudaryti tokius įgaliojimus: paimti korespondenciją, darbo užmokestį, pensiją, pašalpas, stipendijas, gauti viešąsias ir administracines paslaugas. Už šį įregistravimą apmokama pagal Registrų Centro nustatytus įkainius. Jeigu sudarant tokį įgaliojimą jums kyla neaiškumų, nesate tikri (nesame juk visi teisininkai), patvirtinti įgaliojimo kreipkitės į notarą.

 

Karantino metu ne vienas susidūrėme su problema, kad patys išeiti iš namų negalime, o įgaliojimo nesame išdavę. Pasibaigus karantinui pats laikas pasirūpinti savo teisiniais reikalais ateičiai, jeigu manote, kad toks poreikis gali atsirasti.