Mes turime 552 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2257
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20678
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:102427
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rajono valdžiai nerūpi, kad žmonės sekmadieniais liko be vaistų

2020 m. gegužės 27 d., trečiadienis, Nr.40 (1955)

Rajono gyventojai skundžiasi, kad sekmadieniais prireikus vaistų, Švenčionių rajone jų nėra kur nusipirkti. Net rajono centre nedirba nei viena vaistinė. Tenka važiuoti į Ignaliną. Žmonės skundžiasi, kad rajono savivaldybė iš jų bėdų tik šaiposi. Štai viena rajono gyventoja pasakojo, kad skambino į savivaldybę (mūsų rajono „išrinktieji“ užsibarikadavo užtvarais ir kodinėmis spynomis dar gerokai iki karantino) ir prašė pokalbio su meru, bet jai buvo atrėžta, kad meras su ja nekalbės, o vaistų jai pasiūlė prisipirkti iš anksto. Gerai sakoma: sotus alkano neatjaučia. Kiek gi reikia iš karto išleisti pinigų, kad prisipirktum vaistų visiems atvejams – juk nežinai, kuo susirgsi. Valdininkams gal ir negirdėta, bet šalyje trečdalis žmonių skursta, o rajone – dar daugiau.

Kad šiuo metu nė viena vaistinė sekmadieniais nedirba, žinoma, lengviausia suversti kaltę paslaptingajam koronavirusui. Bet visada taip buvo ir taip yra, kad už viską, kas vyksta rajone, yra atsakingas meras. Juolab dabar, kai merai renkami tiesiogiai. Dar vienas atsikalbinėjimas – vaistinės privačios. Bet ir su privačiu verslu juk galima tartis. Be to, yra toks dalykas, kaip sveikatos rėmimo programa. Jeigu vaistinei nepelninga dirbti sekmadieniais, galima derėtis dėl dalinio nuostolio dengimo. Yra daugybė pavyzdžių, kai ir provincijoje, kur valdžia rūpinasi žmonėmis, vaistinės dirba kasdien: Ignalinoje, Molėtuose, Zarasuose, Šalčininkuose, Kalvarijoje, Varėnoje, Kazlų Rūdoje ir kt.

Rajono valdžia turi didelius įgaliojimus, tik reikia netingėti jais naudotis. Sveikatos sistemos įstatymo 48 straipsnio 9 punkte nustatyta, kad savivaldybės remia savo teritorijos gyventojų sveikatos priežiūrą ją papildomai finansuodamos iš savivaldybių biudžetų lėšų. Ką konkrečiai remti, nusprendžia rajono valdžia, t. y., rajono taryba, kurią gyventojai išsirenka kas 4 metus.

Ar eiliniai gyventojai jaučia naudą, ar pinigai vėjais paleidžiami – atviras klausimas.

Ketvirtadienį rajono savivaldybės taryba kaip tik ir tvirtins Švenčionių rajono savivaldybės sveikatos priežiūros rėmimo 2020 metų programą. Kitaip sakant, įteisins rajono biudžeto – iš mokesčių mokėtojų surinktų pinigų – išlaidas sveikatai. Būtų gerai, kad jos atneštų gyventojams realią naudą – užtikrintų būtiniausias paslaugas arba būtų gelbėjimosi ratas, kai naktį atvežtas su greitąja ir nepaguldytas į ligoninę, atsiduri gatvėje. Sveikatos apsaugos ministerija oficialiai atsakė redakcijai, kad tokiu atveju rajono gyventojo pavėžėjimą į namus pavesta užtikrinti savivaldybei. Kam, jeigu ne tokiai svarbiai funkcijai, turėtų būti numatyta lėšų sveikatos rėmimo programoje?

Deja, rajono valdžia mato kitus prioritetus, vietomis – miražus, iki nusišnekėjimo. Iš pirmo žvilgsnio, sveikatos rėmimo programos tikslai geri: pagerintiasmens sveikatos priežiūros paslaugų gyventojams prieinamumą bei teikiamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybę. O priemonės? Siūlau įsidėmėti!

Rajono valdžia ruošiasi rajono biudžeto lėšas skirti jaunų sveikatos specialistų pritraukimui arba jų išlaikymui, bet kažkodėl ne ilgiau, kaip iki 5 metų, iš dalies finansuojant. Biudžeto lėšomis taip pat numatoma finansuoti medicinos personalo kvalifikacijos kėlimą ir tobulinimą. Dar politikai žada rajono gydymo įstaigoms finansuoti modernių diagnostikos ir gydymo technologijų ir ryšio bei programinių priemonių diegimą; padengti dalį išlaidų, pritaikant darbo aplinką medicinos personalui – įrengiant ją pagal ergonominius ir darbų saugos reikalavimus. Labai dosnus pažadas – apmokėti sveikatos specialistų degalų išlaidas vykstant į darbą ir iš darbo. Ambicingas ir rizikingas pažadas, turint mintyje, kad medikai važinėja anaiptol ne rajono ribose. Bet tai dar ne viskas – savivaldybė ruošiasi sveikatos specialistams kompensuoti transporto priemonių naudojimą darbinėms reikmėms, apmokėti būsto nuomą, jeigu jie nuomosis Švenčionių rajone, net apmokėti dalį išlaidų, perkant sveikatos specialistams tarnybinius automobilius ir iš dalies arba net visiškai finansuoti kitas būtinas ir neatidėliotinas sveikatos priemones.

Kiek visa tai galėtų kainuoti ir iš kokio „auksinio avinėlio“? Pasaulyje ir šalyje krizė, rajono biudžete jau žiojėja artėjanti prie milijono eurų skylė. Ogi centrinė valdžia paleido vadžias – savivaldybėms leista skolintis neribojant apetito. Viskas vardan ekonomikos atsigavimo... Ketvirtadienį rajono taryba patvirtins sprendimą skolintis milijoną eurų. Bus per mažai, pasiskolins dar. Juk atidavinėti skolų „dabartiniai“ nesiruošia.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ