Mes turime 198 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1960
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5353
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52679
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Skaitytojo nuomonė. Užžėlusios kapinės ir dvigubi standartai: už tą patį savus glosto, o neįtikusius meta iš darbo

2020 m. birželio 6 d., šeštadienis, Nr.43 (1958)

Nors jau senokai negyvenu Švenčionių rajone, su juo sieja du dalykai: čia prabėgusi nemaža dalis gyvenimo ir senelių kapai. Prieš dešimtmetį išvykusi, šio krašto nepamiršau, daug veikėjų pažįstu geriau, negu jie mane, todėl kartkartėmis paskaitau „Švenčionių kraštą“ internete. Straipsnis apie apleistas Švenčionėlių kapines (dar vadinamas Mėžionėlių) ir galimai jose esančias gyvates pribloškė. Turbūt niekur visoje Lietuvoje tokių dalykų nerasi. Net rajoną drauge su Klipčiais valdantys lenkai neišsireikalauja pagarbos čia palaidotiems jų tautiečiams!

Gal žodžiais dar galėtum suabejoti, bet fotografijų nepaneigsi. Kadangi senelių kapai netoli fotografijoje matomos piktžolių „alėjos“, neatidėliodama nuvykau į vietą. Tai, ką pamačiau, buvo dar baisiau, negu atrodė laikraštyje. Ir ne tik senosiose kapinėse – juk žolė nenupjauta visose kapinėse, ant takelių styro kuokštai. Kodėl kapinių prižiūrėtojas nepjauna žolės tarp kapų? Tai jo darbas. Negi mes, lankytojai, vešimės į kapines žoliapjoves? Artimiesiems priklauso tik kapavietė, tai, kas yra aptverta tvorele, o už jos visada tvarkė kapinių sargė ar gal seniūnas – žmonėms be skirtumo, kuris iš jų tai daro. Pats meras turėtų čiupti žoliapjovę ir nupjauti žolę, jeigu tokių valdininkų ir darbininkų prisirinko. Nedelsiant, kol tikrai ko nors gyvatė neįgėlė.

O kur mero principingumas išgaravo? Ne tik rajone, bet ir už jo ribų nuskambėjo absurdiška istorija apie tai, kaip Rimantas Klipčius, tik pradėjęs mero darbą ir „raganų medžioklę“, išmetė iš darbo Adutiškio seniūną Arūną Pirštelį už tai, kad viešųjų darbų darbininkas, pjaudamas kapinėse žolę, apibarstė ja kelis paminklus ir taip paliko. Dar seniūną apkaltino ir už tai, kad prie kapinių nebuvo pastatyta atliekų konteinerių, nors juos turėjo statyti „Švenčionių švara“. Tai – oficiali atleidimo versija, o realiai šis seniūnas nesilankstė valdžiai ir buvo neparankus.

O kaip dabar? Švenčionėlių seniūnas Albertas Razmys rajono valdžios ketverius metus „stumtas“, ilgai lauktas, išgodotas, kol pagaliau oficialiai, kaip kalbama, keistokomis aplinkybėmis į kėdę pasodintas, su darbu nesusitvarko. Kapinėse šabakštynai, ten pat šiukšlynai, žolė iki juosmens, žmonės skundžiasi, ir vis tiek merui tinkamas? O kodėl neatleidus jo iš darbo, kaip kad kadaise Adutiškio seniūną? Situacija panaši – netvarka kapinėse, tik vienas skirtumas – Adutiškio seniūnas rūpinosi kapinių tvarkymu, bet gal kažkas nesklandžiai išėjo, o A.Razmys, kaip liaudis sako, ir „pelių negaudo“... Ir vis tiek valdžiai tinka, sako, jau pusę rajono valdo (eina trijų seniūnijų – Švenčionėlių, Pabradės ir Magūnų seniūnų pareigas, - red. p.).

Daug ką rajone pažįstu iš tų laikų, kai čia gyvenau, taip pat ir kapinių „šeimininkus“. Dar prieš penketą metų visus ir viską aršiai kritikavusi, p. J. dabar , pripuolusi prie lovio, nesibodi piktnaudžiauti rajono tarybos nario („mes – valdžia“!) statusu, gauna pinigus už neatliktą darbą. Meras ir tai toleruoja! Keistai Švenčionių rajone gaunasi: savus už piktybinius veiksmus glosto, o neparankius meta iš darbo už menkniekius.

Janina MASLAUSKIENĖ