Mes turime 195 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1972
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5365
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52691
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Savarankiškai dirbantys asmenys gali kreiptis dėl beveik 7 tūkst. Eur subsidijos veiklos keitimui

2020 m. birželio 17 d., trečiadienis, Nr.46 (1961)

Nors švelnėjant karantinui visi savarankiškai dirbantieji jau gali grįžti į darbus, ne visų nuotaikos džiugios – dalies veiklų tempai smuko, o tai lemia mažesnes pajamas. Išeitys čia kelios – dar palūkėti, kol gyvenimas stos į buvusias vėžes, arba veiklą keisti į perspektyvesnę. Tai padaryti gali padėti Užimtumo tarnyba – savarankiškai dirbančiųjų veiklos keitimui jau šiandien galima kreiptis subsidijos, kuri siekia 6,98 tūkst. eurų.

Parama gali pasinaudoti visi veiklą keisti norintys savarankiškai dirbantys asmenys, karantino metu gavę 257 eurų per mėnesį išmoką. Jeigu asmuo vis dar nesikreipė dėl išmokos – tai padaryti nevėlu. Kreipusis dabar, jeigu jis atitinka kriterijus, išmoka bus skiriama už visą karantino laikotarpį ir 2 mėnesius po jo. 
Savarankiškai dirbantys asmenys išmoką gauna, jei atitinka visus kriterijus, numatytus Užimtumo įstatyme:

  • Savarankiška veikla buvo registruota ne trumpiau nei 3 mėnesius per paskutinius metus iki šių metų kovo 16 dienos, kai paskelbtas karantinas. 
  • Ekstremaliosios situacijos ir karantino metu asmeniui priskaičiuotas darbo užmokestis pagal darbo sutartį ar darbo santykiams prilygintus teisinius santykius neviršija minimalios mėnesinės algos (607 eurai bruto). 
  • Juridinis asmuo negali turėti likviduojamos ar bankrutuojančios įmonės statuso.

Gaunančių 257 eurų išmoką yra apie 78 tūkst. 

Kokie įsipareigojimai?

Prašomos paramos dydis savarankiškos veiklos keitimui gali siekti iki 6,98 tūkst. eurų, o veiklą, kuriai gauta subsidija, asmuo įsipareigoja vykdyti 12 mėnesių. Darbo vieta negali būti steigiama sezoniniams ar laikiniems darbams. 

Siekiant įsitikinti, kad parama naudojamasi sąžiningai, Užimtumo tarnyba gali atlikti neplaninius patikrinimus įsteigtoje darbo vietoje. 
Keičiant veiklą ir prašant subsidijos nebūtina nutraukti iki šiol vykdytos veiklos. 

Ką galima bus įsigyti už paramą?

Parama gali būti skirta tik su tiesioginėmis darbo funkcijomis susijusioms darbo priemonėms, paslaugoms ir darbams įsigyti. Pavyzdžiui, žmogui, norinčiam pradėti kirpėjo veiklą, subsidijos gali būti skirtos kirpimo įrangai, kliento kėdei, veidrodžiui, jo pakabinimo paslaugoms ir panašiai. Jeigu kirpykla įrengiama patalpose, kurios priklauso savarankišką veiklą pradedančiam žmogui, iki 50 proc. paramos gali būti skirta remontui ar patalpų pritaikymui.

Tačiau svarbu žinoti, kad gaunant paramą nėra galimybės pasirinkti konkretaus darbo priemonės prekinio ženklo – paraiškos sąmatos lentelėje reikia nurodyti prekę, sumą, už kurią prekė bus perkama, ir jos aprašymą, pavyzdžiui, plaukų džiovintuvas, kurio galia ne mažesnė nei 1200 W, arba kompiuteris, kurio įstrižainė ne mažesnė nei 15 colių, operatyvioji atmintis – ne mažesnė nei 64 gigabaitai. Nurodžius prekės modelį ar konkretų gamintoją, paraiška bus atmesta ir ją reikės patikslinti.

Visi pirkimai turi būti atliekami atlikti vadovaudamasis Užimtumo tarnybos direktoriaus patvirtintomis taisyklėmis.

Paramos nebus galima naudoti apyvartinių prekių, žaliavų, gyvūnų, paukščių įsigijimui, pašto, kurjerių išlaidoms, kelionėms, licencijoms, nuomai, draudimo išlaidoms.  Pavyzdžiui, jeigu žmogus nori pradėti pardavinėti gėles, už paramą negalima būtų įsigyti pačių gėlių, nesubsidijuojama bus ir parduotuvės patalpų nuoma.

Nuo ko pradėti ir ką daryti toliau?

  1. Per Elektroninius valdžios vartus pateikiama paraiška. Joje nurodomi asmeniniai duomenys, informacija apie iki šiol vykdytą veiklą, nurodoma planuojama vykdyti veikla, nurodoma prekių, paslaugų ir darbų sąmata, prašomos paramos dydis ir prisegamos dokumentų kopijos:
  2. kad nekilnojamasis turtas (jei jis būtinas darbo vietai įsteigti) priklauso besikreipiančiam asmeniui 
  3. kad yra visi leidimai ir licencijos, kurios reikalingos numatomai veiklai vykdyti (šiais dokumentais galima pasirūpinti iki darbo vietos įsteigimo).
    1. Paraiška vertinama ir sprendimas priimamas per 5 darbo dienas nuo jos gavimo dienos. Priėmus sprendimą paraišką finansuoti, tarp Užimtumo tarnybos ir paraišką pateikusio asmens sudaroma sutartis.
    2. Per 10 darbo dienų nuo sutarties pasirašymo dienos numatyta parama pervedama į paramos gavėjo banko sąskaitą.
    3. Paramą gavęs asmuo atlieka prekių, paslaugų ir darbų pirkimus. Tam jis turi tiek laiko, kiek numatyta sutartyje, bet ne daugiau nei 6 mėnesius. Prekės, paslaugos, įrengimai gali būti perkami tik apmokant bankiniu pavedimu iš asmeninės sąskaitos, į kurią buvo pervesta subsidija.
    4. Paramos gavėjas pateikia Darbo vietos steigimo ataskaitą ir dokumentų, pagrindžiančių patirtas išlaidas, kopijas: sąskaitas-faktūras, banko sąskaitos išrašus ar pavedimo kopijas, patvirtintas parašu. Jie dar nebuvo teikta – ir leidimus bei licencijas, reikalingas darbo funkcijoms atlikti. 
    5. Sveikiname – darbo vieta įsteigta!

Iš viso šiai priemonei skirta 5,1 mln. eurų. Iki 2020 m. birželio 9 d. Užimtumo tarnybai pateiktos 379 paraiškos 2,4 mln. eurų sumai gauti.

 SADM inf.