Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5248
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23792
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71118
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vienas pirmųjų didesnių viešų renginių Švenčionėliuose - „Bendra tautų kalba“

2020 m. birželio 27 d., šeštadienis, Nr.48 (1963)

Atšaukus Lietuvoje karantiną ir sušvelninus masinių renginių sąlygas, tai vienur, tai kitur palengva atsigauna ir kultūrinis gyvenimas, iš virtualių erdvių persikeldamas į gyvus susitikimus. Vienas iš pirmųjų didesnių viešų renginių po karantino vyko ir Švenčionėliuose Joninių dieną. Nors Švenčionėliai nuo seno garsėja būrius naktinėtojų sutraukiančiomis smagiomis tradicinėmis Joninėmis prie Žeimenos upės III paplūdimyje, tačiau šiemet nuspręsta jų nerengti. Juk kažin ar pavyktų užtikrinti saugų atstumą tarp trumpiausią metų naktį pasipylusių ieškoti paparčio žiedo ar stebuklingoje rasoje pasivolioti... Beje, kitokios Joninės buvo ir daugelyje Lietuvos kampelių – vienur virtualios, kitur bandant riboti žmonių srautus, trumpinant programą ir panašiai.

Švenčionėlių miesto kultūros centras dar anksčiau buvo pateikęs paraišką dalyvauti Tautinių mažumų departamento prie LR Vyriausybės paskelbtame konkurse dėl tautinių mažumų meno mėgėjų kolektyvų festivalių, švenčių, stovyklų organizavimo. Projektui buvo skirtas finansavimas. Tad birželio 24-ąją Švenčionėliuose aikštėje prie geležinkelio stoties ir vyko tautinių mažumų meno mėgėjų kolektyvų festivalis „Bendra tautų kalba“.

Tautine įvairove pasižyminčioje Rytų Lietuvoje gyvena, kuria ir aktyviai dalyvauja kultūriniame ir socialiniame gyvenime įvairių tautybių žmonės: lenkai, rusai, baltarusiai, ukrainiečiai, totoriai, žydai ir kt. Jie, būdami Lietuvos piliečiais, gyvendami ir dirbdami čia turi puikias sąlygas puoselėti savo tautinį identitetą, tradicijas, tautinį kostiumą, kulinarinį ir kitokį paveldą. Festivalio tikslas ir buvo leisti visiems susipažinti artimiau, pasidalinti patirtimi, bei prisistatyti Švenčionių rajono visuomenei. Juk kartais būna taip, kad gyvendami šalia mažiau pažįstame savo kaimynus negu egzotiškų šalių atstovus.

Nuo pat ryto festivalio metu čia veikė ir amatininkų mugė, kurioje buvo pristatomi įvairių tautų tradiciniai maisto gaminiai, papuošalai, juostos, pinti, drožti, siūti, velti, austi ir kitokie dirbiniai. Įdomu buvo pasižiūrėti, paragauti, o ir įsigyti kiekvienam pagal poreikį buvo gausi pasiūla. Susirinko gražus būrys amatininkų ir iš mūsų rajono, ir iš kaimyninių. Kam kas buvo įdomu, galima buvo pasiklausti, pasidomėti, pasimokyti.

Žinoma, šventės organizatoriai pasirūpino ir informaciniais stendais, primenančiais žmonėms laikytis saugaus atstumo, pagal poreikį dezinfekuotis rankas, rūpintis ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikata.

Renginį vedė šio projekto sumanytoja ir vadovė Švenčionėlių miesto kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininkė Vida Vilutienė. Koncertą pradėjo Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos šokių kolektyvas „Erdvė“ (vadovė Renata Grigianecienė). Festivalio „Bendra tautų kalba“ koncertinėje programoje pasirodė Pabradės miesto kultūros centro Magūnų skyriaus moterų vokalinis ansamblis „Magūnianka“ (vadovė Jelena Grincevičienė), Visagino kultūros centro net trys kolektyvai – baltarusių dainų ansamblis „Suzorje“ (vadovė Nina Melnikova), totorių folkloro ansamblis „Miras“ (vadovė Irina Zacharenko), rusų dainų ansamblis „Rodnik“ (vadovė Tatjana Turočkina) ir Nemenčinės daugiafunkcinio kultūros centro kapela „Suderwianie“ (vadovas Eduard Michalkevič).

Žiūrovus džiugino meno mėgėjų kolektyvų skambios dainos, smagūs pokštai bei spalvingi kostiumai. O štai ansamblis „Magūnianka“ po pasirodymo vaišinio žiūrovus juoda duona ir naminiais lašiniais. Pasak ansamblio vadovės Jelenos Grincevičienės, šis patiekalas – klasika, tinkanti visomis progomis.

Kadangi festivalis vyko per Jonines, tai lauko gėlių puokštėmis ir festivalio organizatorių medaliais buvo apdovanoti Jonai, Janinos, Jonės, Janės ir Janytės. O kolektyvai pagerbti rajono mero padėkos raštais, kuriuos įteikė mero pavaduotoja Violeta Čepukova, ir Švenčionėlių kultūros centro parūpintais šakočiais. Pasak Švenčionėlių miesto kultūros centro laikinai direktoriaus funkcijas vykdančios Anželikos Terleckienės, džiugu, kad renginį parėmė UAB „Evdaras“ ir tarybos narė Janina Deveikienė, o visos šventės metu vyravo puiki nuotaika, ir pats renginys patiko ir žiūrovams, ir dalyviams, ir gausiai jame dalyvavusiems amatininkams bei prekybininkams. Pagrindinis festivalio rėmėjas – Tautinių mažumų departamentas prie LR Vyriausybės.

Festivalio „Bendra tautų kalba“ organizatoriai – Švenčionėlių miesto kultūros centro kolektyvas – tikisi, kad ir toliau įvairių projektų įgyvendinimas bus svarus indėlis į Švenčionėlių, tuo pačiu ir viso rajono, kultūrinį gyvenimą, palaikant ryšius su esamais draugais ir įgyjant naujų, tęsiant gražias jau tvirtai susiformavusias savo veiklos tradicijas ir ieškant naujų gyvavimo bei renginių organizavimo formų bei gilinant ir turtinant jų turinį.

Mūsų inf.