Mes turime 311 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5056
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15243
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91273
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Liepos danguje – ryškiausių dangaus šviesulių rikiuotė ir nauja kometa

2020 m. liepos 11 d., šeštadienis, Nr.51 (1966)

Tarp liepos žvaigždžių švytės Sietynas ir Antaris

Šviesiomis liepos naktimis spindi ryškiausios vasaros žvaigždės: aukštai pietuose ryškiausios Lyros, Gulbės ir Erelio žvaigždynų žvaigždės – Vega, Denebas, Altairas, sudarančios vadinamą Didįjį Vasaros trikampį. Tiesiai po juo, neaukštai, palei pietų horizontą didžiųjų planetų pora – šviesusis Jupiteris (-2,75 ryškio) ir jam iš kairės ne toks šviesus Saturnas (0,13 ryškio). Vakaruose išsiskiria ryškiausia Jaučiaganio žvaigždė – Arktūras (+0,15 ryškio).

Neaukštai palei šiaurinį horizontą spindi ryškiausia Vežėjo žvaigždė – Kapela (+0,05 ryškio). Šiaurės vakarų pusėje žemyn leidžiasi Didieji Grįžulo Ratai, o šiaurės rytuose tokiame pat aukštyje aukštyn pamažu kopia Kasiopėja, kurią vakarų Lietuvoje seniau vadindavo paslaptingu Jukštandžio vardu.

Labai žemai pietvakarių padangėje galima pamatyti ryškiausią Skorpiono žvaigždę Antarį. Mūsų platumoje Skorpiono žvaigždynas niekad aukštai nepakyla, tačiau liepos vakarai yra palankus metas susirasti rausvąjį Antarį, kurio vardas, išvertus iš graikų kalbos, reiškia „Marso varžovas“.

Paryčiais palei šiaurės-rytų horizontą jau bus galima įžiūrėti iš Saulės spindulių išsivadavusį žvaigždžių spiečių – Sietyną. Spindės jis kiek aukščiau ir dešiniau tekančios Veneros-Aušrinės.

 

Spindės keturios planetos

Jupiteris liepos 14 d. atsidurs opozicijoje – vienoje linijoje suSaule ir Žeme, tačiau žiūrint iš Žemės – priešingoje pusėje nei Saulė. Tuomet jis bus arčiausiai Žemės ir visą naktį švytės Šaulio žvaigždyne. Tai bus palankiausias metas šios didžiausios Saulės sistemos planetos stebėjimams.

Saturnas liepos 21 d. taip pat atsidurs opozicijoje ir kiek kairiau nuo Jupiterio visą naktį spindės Šaulio žvaigždyne.

Marsas (-0,75 ryškio) po vidurnakčio teka Žuvų žvaigždyne ir iki ryto spėja aukštokai pakilti į pietryčių padangę aiškiai išsiskirdamas savo šviesiu ir rausva spalva tarp blausių Žuvų žvaigždyno žvaigždžių.

Liepos 12 d. pro Marsą praslinks dylantis pusmėnulis.

Venera-Aušrinė kas rytą vis aukščiau iškyla Tauro žvaigždyne. Liepos 13 d. ji prisigretins prie šviesiausios Tauro žvaigždės  – Aldebarano, spindėdama 150 kartų šviesiau už jį.

Merkurijus slypės Saulės spinduliuose ir bus nematomas iki lapkričio mėnesio.

 

Ryškiausi dangaus šviesuliai nužymės Saulės kelią

Liepos 13-16 d. paryčiais galima bus pasigrožėti įspūdingu ryškiausių liepos dangaus šviesulių paradu. Apie 3 val. abipus pietryčiuose iškilusio Marso matysime: pietvakariuose – Jupiterį ir Saturną, šiaurės rytuose – ryškiąją Aušrinę ir Mėnulį. Visi ryškiausi liepos dangaus šviesuliai vaizdžiai nužymės tarpžvaigždinį Saulės kelią – ekliptikos lanką. Ir tai dar ne viskas. Atsikėlusieji prieš 3 val. liepos 14-16 d. galės išvysti į šį ryškiausių šviesulių telkinį įskriesiančią įspūdingo ryškio kosminę stotį. Žiūrėti reiktų: liepos 13 ir 15 d. 3.46 val., liepos 14 ir 16 d. 3 val.

 

Vežėjo žvaigždyne glūdės nauja kometa

Liepos danguje net ir plika akimi galima bus matyti neseniai atrastą kometą C/2020 F3 (NEOWISE). Ši kometa buvo atrasta kovo 27 d. NASA kosminiu infraraudonųjų spindulių teleskopu WISE, skirtu aptikti netoli Žemės skriejančius dangaus kūnus, dažniausiai asteroidus, galinčius susidurti su mūsų planeta.

Kometa C/2020 F3 liepos 3 d. praskriejo gana arti Saulės (43 milijonų kilometrų nuotoliu) ir nesuiro kaip kai kurios kitos kometos. Dabar esant palankioms oro sąlygoms ją galima išvysti net plika akimi kaip +2 ryškio padūmavusį šviesulį. Žiūronai gerokai palengvins stebėjimą. Liepos 11 d. C/2020 F3 kometa atsidurs vienoje linijoje, jungiančioje ryškiausią Vežėjo žvaigždę Kapela su kairiau ir žemiau nuo jos spindinčia kita šio žvaigždyno žvaigžde – Menkalinanu. Menkalinanas bus vidurio taškas tarp kometos ir Kapelos. Kitomis liepos dienomis kometa palaipsniui slinks aukščiau, o jos šviesis tolstant nuo Saulės silpnės.

Jonas VAIŠKŪNAS

 

 
Reklaminis skydelis