Mes turime 585 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:12939
mod_vvisit_counterŠią savaitę:33988
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:113109
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vaikų globos ir globėjų savaitė

2020 m. liepos 15 d., trečiadienis, Nr.52 (1967)

Kasmet pirmąjį liepos sekmadienį Lietuvoje minima Globėjų diena. Šilalės socialinių paslaugų namų darbuotojoms, kurios rengia ir konsultuoja globėjus ir įtėvius, kilo mintis, kad yra būtina diena metuose, kuri būtų skirta GLOBĖJAMS. Savo siūlymą teikė Seimui, Prezidentei ir Lietuvos vyskupų konfederacijos pirmininkui. 2017 metais Lietuvos Respublikos atmintinų dienų įstatyme liepos pirmasis sekmadienis paskeltas Globėjų diena.

Lietuvoje kiekvieną dieną yra vaikų, kurių saugumui ir sveikatai kyla pavojus. Vaikams reikalinga skubi laikina pagalba šeimoje arba nuolatinė globa, kai teismas priima sprendimą, kad vaiko tėvams nepavyko išspręsti asmeninių psichologinių ar socialinių problemų.

Vaikų globos institucijose vis dar auga 1777 vaikai. 2020-ieji Lietuvoje yra paskutiniai metai, kai vaiko globėju gali tapti institucijos – vaikų globos namai. Šiuo metu Lietuvoje įsteigti 66 Globos centrai, kurių užduotis – rengti globėjus, įtėvius, budinčius globotojus ir įvertinti jų pasirengimą auginti vaiką, suteikti paramą iškilus bėdų, konsultuoti, stiprinti šeimos šeimai pagalbą, organizuoti mokymus, savitarpio pagalbos grupes.

Šiuo metu Lietuvoje vaikus globoja 3839 globėjų šeimos, jose auga 4936 vaikai. Nuoširdi padėka tiems, kurie sąmoningai apsisprendė užauginti žmogų, kurie atvėrė savo namų duris ir širdis. Deja, bet Lietuvoje budinčių globotojų ir globėjų trūksta.

Švenčionių rajono savivaldybėje taip pat veikia Švenčionių rajono socialinių paslaugų centro Globos centras, kuris teikia pagalbą globėjams (rūpintojams), budintiems globotojams, įtėviams, šeimynų dalyviams ar besirengiantiems jais tapti.

Nuo birželio 29 iki liepos 5 d. globėjams buvo skirta visa savaitė. Visoje Lietuvoje Globos centrų darbuotojai, vaikų gynėjai, bendražygiai ir bendraminčiai, suvieniję širdis, protus ir kūrybiškumą, visą savaitę prieš Globėjų dieną organizavo renginius visuomenei, siekdami išreikšti pagarbą ir rūpestį globojančioms šeimoms, papasakoti apie globos situaciją Lietuvoje. Tikime, jog informacijos sklaida didins visuomenės sąmoningumą ir brandumą, motyvuos kilniems ir svarbiems sprendimams – užauginti žmogų, atvers žmonių širdis ir protus. Visą savaitę mūsų globėjai ir jų globojami vaikai sulaukė daug dėmesio ir pramogų

Birželio 29 d. organizavome globėjams ir jų globojamiems vaikams edukacinę-pažintinę veiklą – žygį į Sirvėtos regioninį parką, ėjome mitologiniu taku. Aplankėme ir Kačėniškės piliakalnį bei pažintinį taką. Ilgai žygiavę, pavargę, bet gerai nusiteikę, drauge susėdome prie bendro stalo, vaišinomės Globos centro socialinių darbuotojų virta sriuba ir kitomis vaišėmis.

Švenčionių rajono socialinių paslaugų centro Globos centras, tęsdamas Viešinimo savaitę, organizavo globėjams ir jų globojamiems vaikams plaukimą baidarėmis Žeimenos upe. Iš pat ryto puikiai nusiteikę startavome nuo Kaltanėnų miestelio esančio tilto per Žeimenos upę. Per smėlynus Žeimena teka pietų kryptimi, daug kur panirdama į miškų pavėsius. Čia, tarp daugybės jos vingių, yra užliejamų pievų, o tolėliau nuo jų, pakilumėlėse – senų kaimų. Žeimena surenka ir daugelio upelių, upeliukų vandenis. Upės vingiai labai vaizdingi, patraukiantys akį grožiu. Pušų atspindžiai žaidžia vandenyje, saulės apšviesti žaižaruoja vandens pursluose... Nuostabi patirtis, gera nuotaika, bendrystė lydėjo mus visą dieną!

Tęsdami viešinimo renginius, aplankėme Sarių kaimo bendruomenę, vykdėme viešinimo akcijas Švenčionėlių miesto kultūros centro Pašaminės skyriuje, Švenčionyse, Švenčionėliuose ir Pabradėje, dalinome praeiviams balionus ir informacinius lankstinukus.

Globos centras Globėjų dieną pastatė simbolinį svajonių namą, kuriame sutilpo visų Lietuvos vaikų, gyvenančių vaikų globos namuose, svajonės, norai, siekiai ir viltys… Tam, kad namai būtų tikri, reikalinga dvasinė gyvenimo tvirtovė. Kas sudaro tvirtybės pamatą? Aišku, kad tikėjimas, jei ne į Dievą, tai į savojo AŠ stiprybę, kuri kitam dovanoja gėrį ir viltį, kad žmoniškumas meilėje suteiktų darną ir taurumą būti daugiau nei esi dabar... Globos (rūpybos) viešinimo savaitė iškėlė bendrą tikslą mums: „Žinok, Žmogau, kad vieniši vaikai laukia, kad duotumėm jiems gyvenimo prasmę...“

Lina RODEVIČIENĖ

Globos centro socialinė darbuotoja