Mes turime 322 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1686
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11873
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87903
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nemokamai jodo tabletes gaunantys gyventojai perspėjami nevartoti jo be reikalo

2020 m. liepos 15 d., trečiadienis, Nr.52 (1967)

Praėjusią ir šią savaitę kai kuriose Lietuvos vietovėse, esančiose arčiausiai Astravo, pradėta dalinti kalio jodido tabletes. „Eurovaistinės“ farmacijos specialistai paaiškina, kodėl jodo tablečių griebiamasi branduolinių nelaimių metu ir kuo jodas apskritai svarbus mūsų organizmui.

Dažno namų vaistinėlėje kalio jodido tabletės atsiranda dėl to, kad jos yra žinomos kaip apsaugos priemonė branduolinės avarijos metu. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad tokių incidentų metu jodo tabletės turėtų būti vartojamos atsižvelgiant į gamintojo rekomendacijas.

„Branduolinės nelaimės metu per televiziją ar radiją paskelbiama, kad gyventojai turėtų pradėti vartoti kalio jodido tabletes. Savarankiškai priimti tokio sprendimo arba tai daryti prevenciškai tikrai nerekomenduojama“, – sako „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Juodsnukytė.

Net ir nelaimės atveju svarbu žinoti, kad prieš vartojant jodą su gydytoju turėtų pasikonsultuoti jam alergiški žmonės, turintys sunkių susirgimų arba tie, kurių inkstų funkcijos sutrikusios. Taip pat pasitarti su specialistais turėtų nėščiosios bei maitinančios moterys, joms vartoti kalio jodido tabletes galima, tačiau dozę turi nustatyti specialistas.

Namuose kalio jodido tabletes reikėtų laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje, kur laikote ir kitus savo vaistus, svarbu nepamiršti reguliariai patikrinti vaisto galiojimo laiką.

 

Vartojimo rekomendacijas nustato SAM

Pasak J. Juodsnukytės, kalio jodido rekomendacijas nelaimės atveju paskelbia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), tačiau sveikam suaugusiam žmogui (nuo 12 metų) įprastai rekomenduojamos vartoti dvi tabletės, o vartojimo trukmę nustato SAM, gerti ilgiau ar profilaktiškai nerekomenduojama.

Farmacijos specialistė atkreipia dėmesį, kad kalio jodidą suvartoti reikia nedelsiant, paskelbus SAM, nes po 12 valandų silpnėja „gerojo“ jodo veikimas, kadangi radioaktyvusis jodas užima vietą skydliaukėje, o praėjus parai tablečių vartojimas nebeturi prasmės.

Branduolinės nelaimės atveju svarbu atkreipti dėmesį, kad kalio jodido tabletės apsaugo tik nuo radioaktyviojo jodo, tačiau ne nuo kitų radioaktyviųjų medžiagų, kurios pasklinda aplinkoje branduolinės avarijos atveju, todėl net ir suvartojus rekomenduojamą dozę svarbu atsižvelgti į kitas rekomendacijas.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad branduolinio incidento metu kaip apsaugos priemonė vartojamas tik kalio jodidas, kurio nereikėtų painioti su jodo lašais ar maisto papildais su jodu.

 

Kalio jodidas ir jodas nėra tas pats

Nors daugelis savo namų vaistinėlės turi spiritinio jodo, kuris skirtas žaizdoms dezinfekuoti, vaistininkai įspėja, kad tai nėra tas pats. Pasak „Eurovaistinės“ vaistininko Lauryno Ruko, jis negali būti naudojamas kaip apsaugos priemonės branduolinės nelaimės atveju.

Jodas gali būti pastebimas ir maisto papildų sudėtyje, tačiau tai nėra prilyginama kalio jodido tabletėms. L. Rukas sako, kad jodas – būtinas mikroelementas skydliaukės hormonų sintezėje, kurio galima gauti tiek su maisto papildais, tiek su maistu. Jodo šaltiniu yra jūros dumbliai, menkė, joduota druska, tunas. Vaistininkas akcentuoja, kad jodo trūkumas gali kenkti reprodukcinei sveikatai, intelektui, žmogus dažnai būna irzlesnis, jaučia nuovargį.

„Jodo koncentracijos palaikymo nereiktų pamiršti ir nėštumo laikotarpiu, ypač nėštumo pradžioje, kada jodas reikalingas vaisiaus smegenų vystymuisi bei moters skydliaukės hormonų gamybos procesuose. Taip pat jodo trūkumas gali sukelti persileidimo riziką, vaisiaus raidos sutrikimus. Tačiau verta paminėti, kad tiek vaisto, tiek maisto papildo perteklius irgi gali turėti neigiamą įtaką organizmui. Todėl, visais atvejais geriau įsitikinti, kad žmogus tikrai jaučia mikroelemento trūkumą ir apie tai pasikalbėtų su gydytoju arba vaistininku“, – sako L. Rukas.

Parengė Laura Bielskė

 
Reklaminis skydelis