Mes turime 309 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:17
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16218
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92248
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Guoda Gedvilaitė: „Esu sužavėta šia vieta“

2020 m. liepos 22 d., trečiadienis, Nr.54 (1969)

Pianistė Guoda Gedvilaitė visada mielai koncertuoja Paliesiaus dvaro Pasagos koncertų salėje. Ir aš jau trečią kartą klausiausi puikaus temperamentingo Guodos Gedvilaitės grojimo. Svarbiausia kiekvieną kartą skamba subtiliai parinktų kūrinių muzika. Sekmadienio, liepos 19 d., koncerte skambėjo ne tik Beethoveno muzika, bet ir lietuvių kompozitoriaus Dvariono, mažai kam žinomo italo Ottorino Respighi ir argentiniečio Alberto Ginastesos kūriniai. Beje, šiemet sukanka 250 metų nuo Beethoveno gimimo. Šio kompozitoriaus kūryba lydi pianistę Guodą Gedvilaitę visus 30 koncertinio gyvenimo metų.

Patiko ne tik puikus Guodos grojimas, bet ir nuoširdus bendravimas su publika, o publika atsidėkojo atlikėjai aplodismentais. Svarbus veiksnys abipusiam kontaktui buvo ir tai, kad prieš atlikdama kūrinius, atlikėja pasidalindavo savo pamąstymais, pojūčiais, kuo tie kūriniai jai imponuoja. Visada gera matyti atlikėjus, kurie nežvilgčioja į laikrodžius, o groja ne tik publikai, bet ir sau, jausdami palaimą. Guoda Gedvilaitė kaip tik iš tokių. Jai muzikos garsai – tai savotiška mantra, meditacija. Ir nors po poros valandų grojimo Guoda buvo šiek tiek pavargusi, bet laiminga. Laiminga, nes Pasagos koncertų salė buvo pilna, o tarp žiūrovų buvo ir svečiai iš Frankfurto prie Maino, kur jau 25 metus gyvena ir koncertuoja pianistė Guoda Gedvilaitė, kuri mielai sutiko atsakyti į porą klausimų.

- Gerbiamoji Guoda, jūs ne pirmą kartą koncertuojate Pasagos koncertų salėje. Kas jus čia traukia sugrįžti?

- Aš domėjausi, šis koncertas penktas tai jau tikrai, bet gal buvo dar koks vienas, reikėtų pas Birutę pasitikslinti. Kodėl čia norisi atvykti? Visų pirma tai unikali vieta. Čia taip viskas nuostabiai atrestauruota. Jau vien iš vizualios pusės čia miela apsilankyti. Esu tiesiog susižavėjusi šia vieta. Ir jei statyčiau savo sodybą, tai būtinai kažką panašaus, nes akiai labai malonu. Visą šį grožį puoselėja ir visus sukviečia nuostabus kolektyvas. Pažįstu ir šio dvaro šeimininką Julių Ptašeką. Tai daug idėjų turintis ir įžvalgus žmogus. Jau vien tai, kad čia į koncertus suvažiuoja žiūrovai iš Vilniaus, Kauno ir tolimesnių vietovių, parodo šios vietos unikalumą. Čia visada gera koncertuoti, juolab, kad dabar čia yra puikus fortepijonas. Tai mano vienas mėgstamiausių instrumentų Lietuvoje. Ir jei ruoščiausi įrašinėti kompaktinį diską, prašyčiausi čia, nes dabar čia esantis instrumentas aukščiausio lygio. Čia ir atmosfera puiki daryti įrašus, kai koncertai nevyksta, čia viešpatauja ramybė. Čia tiesiog ramybės oazė. Keistas jausmas – lyg ir nėra nieko daug, bet kartu ir labai daug, - baigdama pokalbį sako pianistė Guoda Gedvilaitė ir nuskuba dalinti autografų ant kompaktinių diskų. Atsisveikiname iki kito susitikimo, kuris tikrai bus, nes yra trauka sugrįžti, o Guoda Gedvilaitė, nors ir gyvena Vokietijoje, bet dažnai koncertuoja Lietuvoje. Beje, tūlam piliečiai gali kilti klausimas, ko tas Jakštas apie koncertus Paliesiaus dvare rašo. O ką rašyti apie koncertus Švenčionių rajone, kai vyrauja absoliutus štilis?..

Algis JAKŠTAS

 

 
Reklaminis skydelis