Mes turime 158 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1632
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5025
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52351
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

INTERJERO ĮRENGIMAS – SVARBU ŽINOTI SAVO TIKRUOSIUS POREIKIUS

2020 m. liepos 25 d., šeštadienis, Nr.55 (1970)

Žmonių noras ir siekis sukurti jaukią, malonią ir estetišką aplinką egzistavo visada. Specialistai netgi sako, kad toks noras – senas, kaip civilizacija, tačiau pati interjero dizaino sritis yra palyginti nauja.

Prieš kelis šimtus metų žmonės statė namelius, kad apsigintų ir apsisaugotų nuo įvairių kylančių pavojų ar grėsmių, kad turėtų kur pasislėpti. Tokių namelių statybai buvo naudojamos medžiagos, kurias nesunku rasti aplinkoje. Prieš kelis dešimtmečius žmonės norėjo turėti asmeninę savo erdvę, kurioje būtų jauku ir gera. Nuo tada situacija statybų srityje pradėjo keistis – tobulėjo ne tik naudojamos statybinės medžiagos, bet ir statybos būdai, metodai. Didesnę reikšmę įgijo apdailos darbai, kruopštus interjero įrengimas.

Anksčiau svarbiausia buvo tinkama pastato konstrukcija ir jo stabilumas, tvirtumas, mažesnis dėmesys buvo skiriamas erdvės puoselėjimui. Tačiau vykstant pažangai, vidaus apdaila pamažu pradėjo įgyti nemažą svarbą. Dabar norima, kad apdaila būtų ne tik estetiška, bet ir funkcionali, kokybiška, t. y. parinktos medžiagos būtų atsparios išoriniams veiksniams (šilumai, vandeniui, drėgmei, triukšmui ir kt.) bei mechaniniam poveikiui. Be to, pastaraisiais metais norima, kad būtų naudojamos sveikatai nekenksmingos bei ekologiškos statybinės ir apdailos medžiagos.

 

Interjero kūrimo principai

Svarbu akcentuoti, kad interjero dizainas yra specializuota architektūros šaka. Kaip teigia ekspertai, geriausi architektūriniai statiniai ir geriausi interjerai yra tie, kuriuose nėra akivaizdaus skirtumo tarp daugelio naudojamų elementų, kitaip tariant, kuriuose panaudojami elementai sudaro dermę. Visas pastato statybos procesas apima ne tik tinkamą konstrukcinių elementų pasirinkimą, teritorijos planavimą, baldų gamybą / montavimą, architektūrinę grafiką, bet ir interjero detalių parinkimą. Yra daugybė pavyzdžių, įrodančių, kad viena komanda gali idealiai pasirūpinti visais statybų ir apdailos darbais. Būtent tuo užsiima „ApdailosABC“ komanda, Lietuvoje teikianti įvairius apdailos darbus, įskaitant ir interjero įrengimą. Pasak jos narių, interjero įrengimas – labai plati sritis, apimanti viską, kas yra pastato viduje, t. y. sienas, langus, duris, estetinę apdailą, apšvietimą, baldų parinkimą ir patalpos apstatymą. „ApdailosABC“ meistrai (interjero kūrėjai) gali pasirūpinti visomis šiomis sritimis, kad sukurtų funkcionalią, saugią ir estetišką erdvę.

Tiesa, dėl šiuolaikinio planavimo sudėtingumo ir sparčios statybos technologijų pažangos vienam specialistui (architektui ar dizaineriui) itin sunku būti ekspertu visose srityse, susijusiose su apdaila ir interjero įrengimu. Tačiau labai svarbu, kad keli savo srities specialistai sudarytų komandą, kad bendrautų ir bendradarbiautų, ieškotų geriausių sprendimų, padedančių įgyvendinti ir pasiekti bendrus tikslus. Architektas paprastai rūpinasi bendru pastatų projektavimu, o interjero kūrėjui (dizaineriui) labiau rūpi išmatuoti projektavimo aspektai, konkretūs estetikos, funkciniai ir netgi emocinio (psichologinio) komforto klausimai bei individualios erdvių savybės.

 

Vidaus apdailos medžiagų pasirinkimas – svarbus žingsnis

Apdaila neretai yra apibrėžiama kaip galutinis statybos darbų etapas, kurio paskirtis – užbaigti statybas. Norint sukurti tinkamą vaizdą patalpoje ir apsaugoti konstrukciją nuo neigiamo poveikio (vandens, šilumos, drėgmės, dilimo ir kt.) būtina skirti pakankamai dėmesio sienų, grindų ir
lubų įrengimui, apdailai.

Sienų apdaila. Anksčiau sienų funkcija tebuvo atskirti patalpas vieną nuo kitos. O dabar siekiama, kad siena atliktų apsaugos funkciją, t. y. saugotų patalpą nuo vandens, drėgmės, šilumos, triukšmo, šviesos, ugnies ir kitų nepageidaujamų reiškinių. Labai svarbu, kad siena turėtų pakankamai sluoksnių – tačiau šis sprendimas neretai priklauso nuo patalpos paskirties. Atkreipti dėmesį reikėtų ir į tai, kad vidaus ir išorės apdailoms reikalingos skirtingos medžiagos. Pastato išorei naudojamos medžiagos nulemia ne tik architektūros stilių, bet ir turi būti atsparios atmosferos, mechaniniam ir cheminiam poveikiui. Tuo tarpu vidaus apdailai galima pasirinkti įvairesnes statybines sienos apdailos medžiagas: tinką, dažus, medieną, gipso plokštes, daugiasluoksnes plokštes, keramiką, natūralų ar dirbtinį akmenį, stiklą ir metalą.

Grindų apdaila.Grindys yra horizontalus pastato konstrukcinis elementas. Ankstesnė grindų funkcija buvo gana primityvi – jos turėjo tiesiog atlikti žmogų laikančios konstrukcijos funkcijas, padidinti viso pastato tvirtumą. Grindys turi būti atsparios šilumos, vandens, drėgmės poveikiams, tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį ir į patalpos, kurioje grindys įrenginėjamos, paskirtį.  Renkantis grindis reikia įvertinti ir jų dermę su interjeru. Grindims gali būti pasirenkama mediena, terasinės lentos, natūralus ar dirbtinis akmuo, plytelės ir pan.

Lubų apdaila. Jei lubose nėra įmontuotos specialios įrangos ar sistemos, pavyzdžiui šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemų, tuomet lubų apdailos klausimas išsprendžiamas gana paprastai. Bet jei lubose yra įrengta kokia nors sistema, tuomet ją reikia profesionaliai paslėpti, kad nebūtų sugadintas patalpos estetinis vaizdas. Galima rinktis pakabinamas lubas arba gipso plokštes.  Vis tiek prieš galutinai apsisprendžiant, kuris variantas geresnis konkrečiu atveju, vertėtų pasitarti su specialistais.

Kuriant vidaus interjerą ir pasirenkant apdailos medžiagas labai svarbu yra žinoti, kokio galutinio rezultato (vaizdo) pageidaujama, kokia yra patalpos paskirtis, kokia apdaila, stilius ir spalvos yra tinkamiausios, labiausiai patinkančios savininkui. Ypač didelis dėmesys turi būti skiriamas grindims ir baldams – jie gali būti pažeidžiami mechaniškai, todėl jiems montuoti reiktų rinktis patvarias, geromis savybėmis pasižyminčias ir aukštos kokybės medžiagas.

Savarankiškai nuspręsti, kas labiausiai tiktų konkrečiu atveju gali būti sudėtinga, todėl tokiais atvejais naudinga kreiptis į specialistus, kurie ne tik patars, parinks, bet prireikus ir padės įsigyti reikalingas statybines medžiagas, profesionaliai atliks reikalingus apdailos darbus. Ieškantiems savo darbą puikiai išmanančių specialistų, pravartu kreiptis į „ApdailosABC“ komandą, kuri greitai, efektyviai ir profesionaliai atliks bet kokius apdailos darbus. Kreiptis galima telefonu +370 635 35553, el. paštu info@apdailosabc.ltarba užpildžius specialią paraišką internetu – https://www.apdailosabc.lt/. „ApdailosABC“ – tai komanda, dirbanti dėl profesionalumo ir patenkintų klientų.