Mes turime 361 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3336
mod_vvisit_counterŠią savaitę:35712
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:117461
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kaukės grįžta!

2020 m. rugpjūčio 1 d.,šeštadienis, Nr.57 (1972)

Nuo rugpjūčio 1 d. veido kaukės privalomos viešose uždarose patalpose

Šalies valdžia nuo šeštadienio vėl liaudžiai „uždėjo apynasrius“ – nuo rugpjūčio 1 d. veido kaukės vėl privalomos viešose uždarose patalpose. Tai reiškia, kad nuo šiol į parduotuvę, vaistinę, autobusą ir pan. be kaukės - nė žingsnio. Į valdiškas įstaigas vaikščioti jau atpratome – kai kurios iš jų taip ir neatnaujino darbo, regionų centre dirba, o periferijoje – ne, lyg tuščiuose provincijos miesteliuose būtų pavojingiau. Žmonės nesusigaudo, kaip dirba savivaldybė, jeigu iš viso dirba. Ministras niekaip nepriverčia valstybinių medicinos įstaigų atnaujinti veiklos – medikams labiau patiko „gydyti“ ligonius nuotoliniu būdu (telefonu). Kokios tokių eksperimentų pasekmės, nesunku įsivaizduoti, tikslių skaičių taip ir nesužinosime, nes vieneto tikslumu skaičiuojami ir skelbiami tik koronaviruso atvejai (ne susirgimai, o atvejai, t. y., aptiktas COVID-19, nors žmogus nieko nejaučia).

Viruso bijo ne visi medikai, nors jis kažkaip įtartinai „mėgsta“ būtent juos. Štai prekybininkai patiria kur kas didesnį pavojų, per dieną aptarnaudami tūkstančius pirkėjų. Ir neapsikrečia! Prekybos tinklų sandėliuose buvo pavienių atveju, bet tikrai ne protrūkių. Iš karto po karantino į darbą kibo privačios medicinos įstaigos, jos dirba visa apimtimi ir dar daugiau (120 proc.). Matyt, iš nevilties sveikatos ministras ėmė ir išėjo ilgų atostogų. Nors informacinėje erdvėje nuolat stiprėja įtampa prognozių pavidalu, kad „laukiama antros koronaviruso bangos“, o ji būsianti gal daug baisesnė, pusė ministrų ir pats Premjeras, nepaisant pavojų, išėjo atostogų. Tik Prezidentui nutaisius rūsčią išraišką, keli pažadėjo grįžti.

Ir štai trečiadienį priimti pirmieji apribojimai. Skelbiama, kad auga sergamumas – per parą nuo kelių iki keliolikos atvejų, pastaruosius vadina protrūkiais. Pusė iš jų – įvežtiniai atvejai, bet keliauti leidžiama. Todėl kaukės tampa privalomos, nes kol buvo rekomenduojamos, niekas rekomendacijų nepaisė. Mokslininkai įrodė medicininių kaukių efektyvumą. Pasirodo, dar kelias dienas iki simptomų atsiradimo asmuo jau gali platinti užkratą, kurį kaukė sulaiko, todėl turime saugoti aplinkinius. Tiksliau, turbūt sulaikytų, jeigu būtų dėvimos pagal visus reikalavimus, o ne ant smakro, ant vienos ausies, kad iškilus pavojui spėtume užsidėti, arba kol susitrins iki skarmalų.

Bet kiek gyventojų kaukes dėvi taisyklingai? Dar karantino metu savaitgalį Trakuose apsilankęs vienas ministras paskui kraupo, kad tinkamai dėvinčius kaukes galima skaičiuoti ant rankų pirštų. Bet ar kas dėl to užsikrėtė?...

Medicininės kaukės yra VIENKARTINĖS. Vaistininkai pabrėžia, kad dienos bėgyje kaukės turi būti keičiamos kas pora valandų arba kai sudrėksta, o tai gali nutikti ir per trumpesnį laiką. Viena kaukė kainuoja apie 70 centų. Vienai dienai reikėtų kokių 4 kaukių, o tai kainuoja daugiau, negu dažnas gali skirti dienos maistui. Nusiėmus medicininę kaukę už virvučių, pačios kaukės negalima liesti rankomis (ji gali būti užteršta!), reikia ją dėti į maišelį, sandariai užrišti ir išmesti, o ne skalbti.

Pažangesni ir ilgiau apsaugo respiratoriai. Jų yra ir su iškvėpimo vožtuvu, kad nereikėtų kvėpuoti savo paties iškvėptu oru, kuriame deguonies ne kažin kiek, ir su anglies filtru, bet vienas respiratorius kainuoja apie 10-13 eurų. Toks respiratorius apsaugo visą dieną, bet deja, ir jis – VIENKARTINIS, vakare tenka išmesti, nes kitą dieną jis jau tik dengtų veidą ir dar keltų didesnį pavojų, nes gali būti užterštas. Kas gali sau leisti tokias išlaidas net dėl sveikatos? Šios priemonės – ne varguomenei. Kas kita valdžia – jie šiomis priemonėmis aprūpinami nemokamai.

Paprastai liaudžiai siuvyklos prisiuvo iš medžiagos skiaučių – ir trikotažinių, ir lininių, ir sintetinių. Su medicinine kauke jų nėra ko lyginti – nei sandarumo, nei lankelio virš nosies, nei reikiamo tankumo, bet nuo baudos tikrai apsaugo. Todėl būtent tokios skiaučių kaukės labiausiai ir išpopuliarėjo. Svarbiausia – amžinos, gali ir pats pasisiūti. Išskalbei ir vėl ant veido. Bet ir tokių reikėtų dienai bent keleto – vieną kartą nusiėmus, jos daugiau negalima dėvėti, kol neišskalbsite ir neišlyginsite.

Taigi – reikalavimas dėvėti kaukes startavo, o saugomės kiekvienas pagal kišenę.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ