Mes turime 567 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:12697
mod_vvisit_counterŠią savaitę:33746
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:112867
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Prasiskolinęs ūkininkas – meras Rimantas Klipčius skolos geruoju negrąžina

2020 m. rugpjūčio 8 d., šeštadienis, Nr.59 (1974)

Vykdydama teismo sprendimą, antstolė niekaip negali išieškoti iš rajono mero 7325,09 Eur skolos už žemės dirbimui įsigytus degalus. Iš jauno mero giminaičio tokio pat pobūdžio skolą antstolė išieškojo, kaip sakoma, vienu rankos mostu, o štai iš mero – tik po truputį...

 

Prekes ėmė, pinigų nesumokėjo

Pirmą kartą (2015 m.) tiesioginiuose merų rinkimuose išrinktas meru milijonus (dar litais) prasiskolinęs Rimantas Klipčius viešai pažadėjo, kad dar prieš pradėdamas eiti pareigas „su skolomis susitvarkys“. Paaiškėjo, kad melavo.

Atėjo dar vieneri rinkimai – 2019 m. Pabandęs gero gyvenimo, skolininkas vėl stojo į žūtbūtinę kovą dėl mero kėdės – rinkimai buvo agresyvūs, juos lydėjo skandalai, tyrimai, teismai, bet rezultatų panaikinimo nebuvo kam principingai siekti, nes pagrindiniai konkurentai buvo sudoroti dar iki rinkimų.

2019 metų rinkimuose Rimantas Klipčius vėl dalyvavo su skolų uodega. Oficialių, kurios matomos viešoje deklaracijoje, ir tokių, kurių ten nėra. Viena jau išlindo kaip yla iš maišo.

Prieš keletą mėnesių rašėme, kad viena Lietuvos įmonė, išnaudojusi visas galimybes, bet taip ir neatgavusi iš mero skolos, pateikė teismui civilinį ieškinį. Teismas ieškinį tenkino ir pavedė vykdyti antstolės S.Kastanauskienės kontorai.

Ūkininkas (jis gi ir meras) Rimantas Klipčius iš tos bendrovės ėmė degalus ir už juos nesumokėjo. Nuo 2018 metų birželio iki 2019 metų balandžio bendrovė Rimantui Klipčiui pateikė degalų už 7325,09 Eur. Įdomu tai, kad šiai bendrovei Švenčionių meras prasiskolino ne pirmą kartą. Prieš penkerius metus viskas apsiėjo tyliai - kaip sakė bendrovės vadovas, tada „sūnaus skolas apmokėjo tėvukas“. Sūnus vėl prisidarė naujų… Šįkart skolą išieško antstolė. Ir merui negėda? Juk neskursta – pažiūrėjus į viešą deklaraciją akivaizdu, kad susimokėti skolą galėtų vienu pervedimu. Deja, nuo pavasario priteista skola sumažėjo nežymiai – tokiomis sumomis išieškodama, antstolė ir kitų metų sulauks, kol bus grąžinta šiuo metu likusi 5200 eurų suma.

Kiek dar tokių nedeklaruotų skolelių meras galimai turi ir negrąžina? Ar skolų slegiamas meras gali tinkamai rūpintis rajonu?

 

Tėvas buvo TOP skolininkų dvidešimtuke

2019 m. prieš savivaldybių rinkimus į DELFI paskelbtą į valdžią ėjusių TOP skolininkų dvidešimtuką pateko mero tėvas Rimas Klipčius su minusiniu turtu: -167 553 Eur. Jo turimo nekilnojamojo turto vertėtuo metu buvo 216 tūkst. Eur ir 18 tūkst. Eur piniginiųlėšų, išviso turto 234 tūkst. Eur. Deklaracijoje už 2017 metus fiksuota402 tūkst. Eurpaskola. Jeigu Rimas Klipčius už2017 m. nesumokėjo nei vieno euro pajamųmokesčio, iškokiųpajamųgrąžina paskolas bankams ir sumoka nelogiškai didelę sumą už namo nuomą – beveik po 1500 eurų kas mėnesį? Šį nuosavą namą Rimas Klipčius (tėvas) prarado... per skolas. Namas buvo parduotas varžytinėse, o nupirko jį tuomet… kaimynas A.Masevičius. Kam jam reikėjo to namo, jeigu jis ten kojos nekėlė? Prieš keletą metų jam pavyko atsikratyti šio „turto“. Kai Klipčiai jau buvo valdžioje, šį namą nupirko UAB „Patika“ ir išnuomojo senajam namo savininkui Rimui Klipčiui už vilnietišką kainą. Rimas Klipčius šį sandorį vengė deklaruoti, kol neprivertė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Šiuose sandoriuose daugiau nuostabą keliančių, negu ekonomine logika grindžiamų dalykų.

 

Prasiskolinusi ir redaktorė

Rimas Klipčius visada garbingai pripažino, kad „mėlynas laikraštis“, kuris per rinkimus kaip lapų kilimas buvo nuklojęs laiptines, palanges, tiesiog krito žmonėms ant galvų, plovė smegenis, buvo leidžiamas 10 kartų padidintais kiekiais, faktiškai yra jo, kad ir kas besiskelbtų akcininku. Rinkiminiu laikotarpiu buvusi buhalterė Danuta Jasiulianec daug kam įsiminė, karštai gindama laikraščio „nekaltumą“ VRK posėdžiuose ir teismuose. Netrukus ji buvo pervardinta redaktore, bet esmė ne tame. Koks sutapimas – taip pat prasiskolinusi, turtą parduoda antstoliai varžytinėse. Varžytinėse atsidūrė Danutai Jasiulianec priklausantys trys žemės sklypai ir gyvenamasis namas Toleikų1 kaime.

Ar skolininko sindromas gali būti užkrečiamas?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ