Mes turime 261 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1233
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11420
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87450
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Afrikinis kiaulių maras sugrįžta

2020 m. rugpjūčio 12 d., trečiadienis, Nr.60(1975)

Kai jau kelintas mėnuo visos žiniasklaidos priemonės skalambija apie koronavirusą ir CIVID-19 keliamą grėsmę, kartais pamirštame ir kitas šalia mūsų esančias grėsmes. Viena tokių – afrikinis kiaulių maras (AKM). Nors šis virusas žmogui nepavojingas, bet šernus ir kiaules šienauja be gailesčio. Kadangi Švenčionių rajonas vienas pirmųjų pateko į vadinamąją buferinę zoną, kai per trumpą laiką kiaulių augintojai turėjo atsisakyti kriuksių auginimo, o miškuose beveik išnyko šernai. Afrikinio kiaulių maro teritorijai plečiantis giliau į Lietuvą, pas mus AKM užsikrėtusių šernų vis mažėjo, kaip, beje, ir pačių šernų. Bet gamta yra gamta – šernų populiacija pamažėle ėmė gausėti. Tai vienur, tai kitur jų bandos jau ir po porą dešimčių ar daugiau ėmė siekti. O ar gausėjant šernų, nepradėjo daugėti užsikrėtusių afrikiniu kiaulių maru? Tokiu klausimu kreipiausi į VMVT Utenos departamento Švenčionių skyriaus vyriausiąjį veterinarijos gydytoją inspektorių Gintarą Markevičių.

- Sąlyginis ramybės laikotarpis, kai retai kritusiems ar sumedžiotiems šernams būdavo nustatomas afrikinis kiaulių maras baigėsi, nes dabar tokių atvejų ėmė daugėti. Šernų populiacija gerokai pagausėjo, štai kad ir Gailiušų miške, kur buvo rastas nugaišęs AKM užsikrėtęs šernas, medžiotojai matė šernų būrį apie 40 vienetų. Žinoma, tai teritorija prie pat sienos su Baltarusija ir tas būrys gali migruoti. Pagausėjo šernų, pradėjo daugėti ir afrikinio kiaulių maro atvejų. Liepos mėnesį ir rugpjūčiui beveik įpusėjus kas savaitę nustatome bent po vieną-du atvejus įvairiose rajono vietose. Randami kritę šernai, užsikrėtę AKM. Netoli Svirkiškės buvo rasti kritę 3 afrikiniu kiaulių maru užsikrėtę šernai. Visi trys – stambios patelės. Netoli Murmų raiste rasti 6 nuo AKM kritę šernai. Ir visi atvejai per liepos mėnesį. Praeitą trečiadienį kritusio šerno, kuris taip pat buvo užsikrėtęs AKM, griaučiai rasti prie Kretuono ežero. Randa kritusius šernus atsitiktiniai žmonės, o dabar į gamtą grybauti ir uogauti einančių daug. Svarbu, kad radę šerną jo neliestų, o praneštų mums telefonu 8 387 51791 arba nemokama linija 8 800 40403. Paimame mėginius, o šernas užkasamas vietoje, žinoma, naudojant dezinfekcines priemones. Tą jau daro medžiotojai, kurių būrelio teritorijoje randamas kritęs AKM užsikrėtęs šernas. O radėjas, kaip irnumatyta, gauna 30 eurų, - apie situaciją su afrikiniu kiaulių maru pasakoja veterinarijos gydytojas inspektorius Gintaras Markevičius.

- Prasidėjęs protrūkis, ko gero, vėl praretins šernų būrius, o kaip turi elgtis kiaulių augintojai?

- Taip, šernų bandas tikrai praretins. Randame kritusius suaugusius šernus, matyt, kažkur yra kritę ir mažieji, kuriuos AKM pažeidžia pirmiausia. Mes jau įspėjome 3 oficialiai kiaules laikančius kiaulių augintojus, kad imtųsi papildomų atsargumo priemonių, nes tai iš tiesų rimta. Turėtų rimtai į gausėjančius afrikinio kiaulių maro atvejus pažvelgti ir „Vėjinės“ vadovai, nes, tarkim, iki Murmų, kur pelkėje rasti nuo AKM kritę šernai, visai netoli. „Vėjinėje“ dirbantys turėtų rimtai pagalvoti, ar verta eiti uogauti, grybauti ar medžioti, kad pavojingo užkrato neatneštų į kompleksą. Viskas turi priklausyti nuo žmonių sąmoningumo, nes situacija aštrėja ir neramina.

- Gintarai, ar ilgai išsilaiko užkratas?

- Ilgai. Nors skaičiuojama, kad iki 48 valandų, bet kol kritęs šernas guli, ten ir virusas gyvena. Kartais virusas randamas darant pakartotinius tyrimus, kai po kokių 3 mėnesių atkasamas šernas, kuriam buvo nustatytas AKM. Taip kad daugėjant rastų kritusių užsikrėtusių šernų, ypač tiems, kas vienaip ar kitaip susijęs su kiaulių auginimu, reikia būti atsakingesniems, o radus kritusį šerną ar jo liekanas, reikia pranešti mums telefonu 8 38751791 arba nemokama linija 8 800 40403, - baigdamas mūsų pokalbį sako VMVT Utenos departamento Švenčionių skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas inspektorius Gintaras Markevičius.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis