Mes turime 280 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1891
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27021
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74347
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčios choristai lankėsi Pažaislyje

2020 m. rugpjūčio 29 d., šeštadienis, Nr.64 (1979)

Matyt ne vienas esame girdėję apie Pažaislio vienuolyno kompleksą, muzikos gerbėjai tikriausiai žino apie Pažaislio muzikos festivalį. Nors iki Pažaislio vienuolyno ne taip ir toli, bet ir aš kažkaip vis neprisiruošiu ten apsilankyti, o štai Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčios didysis choras su vadove Jolita Budryte-Abromavičiene priešakyje apsilankė Pažaislio vienuolyne. Ir ne tik Pažaislyje, bet ir Kauno Kristaus prisikėlimo bazilikoje. Tai ne pirma choro išvyka į sakralines Lietuvos vietas, o gražios tradicijos tęsinys. Apie pačią išvyką ir įspūdžius paprašiau papasakoti choro vadovę Jolitą Budrytę-Abromavičienę:

- Džiaugiuosi, kad mane ir choristus vienija ne tik dalyvavimas choro veikloje, giedojimas šv. Mišiose, bet ir bendri pomėgiai, o vienas tokių pomėgių – gražia tradicija tapęs sakralinių Lietuvos vietų lankymas, susipažinimas su vienos ar kitos šventovės istorija. Tokios išvykos dar labiau suvienija mus. Apie Pažaislį svajojau seniai, bet, matyt, kiekvienai svajonei, sumanymui reikia laiko subręsti, tam tikro momento. Ir tas momentas atėjo šią vasarą. Noriu paminėti ir nuostabią gidę Rimutę Mikalavičienę, kurios pasakojimas apie Pažaislio vienuolyną, šio vienuolyno ilgą istoriją, kuri prasidėjo dar 17-ame amžiuje kai iš Italijos pasikviestiems kamaldulių vienuoliams bažnyčią pradėjo statyti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kancleris Kristupas Zigmantas Pacas. Išgirdome daug įdomaus apie vienuolių kamaldulių gyvenimą, - apie choro išvyką į Pažaislį pasakoja vadovė Jolita Budrytė-Abromavičienė.

- Jolita, ar tai, ką pamatėte Pažaislyje, pateisino lūkesčius?

- Tai, ką pamatėme, išgirdome, kelis kartus viršijo mūsų lūkesčius. Pažaislis savo grožiu nė kiek nenusileidžia Europoje esantiems panašios paskirties objektams. Nesuklysiu pasakydama, kad tai tikras architektūros perlas Lietuvoje. Svarbus ir tai, kad tas objektas saugomas, kad ten dirba tikri profesionalai. Beje, vienuolių kamaldulių pasaulyje dabar yra tik 200. Apsilankymas Pažaislyje, pajutus ten tvyrančią atmosferą, išgirsti pasakojimai mus, tikinčius, privertė susimąstyti apie vienuolių kamaldulių atsidavimą, pamaldumą, pasiaukojimą ir pagalvoti apie tai, kad gal žmogui ne tiek jau daug reikia būti laimingam. Ir dar ką noriu būtinai akcentuoti, kad apsilankymas Pažaislyje sužadino norą vėl čia apsilankyti, nes tam, kad viską pamatytum, įsisąmonintum tą didybę, vieno apsilankymo tikrai neužtenka. Ten net visos praleistos dienos neužtektų viskam apžiūrėti. Juk Pažaislio kompleksas – tai ne tik bažnyčia, vienuolynas, bet ir Pacų rezidencija su savo įdomia istorija.

- Jūsų apsilankymas Kaune neapsiribojo tik Pažaisliu...

- Taip, aplankėme ir Kristaus Prisikėlimo bažnyčią, kuriai 2015 metais suteiktas bazilikos statusas. Čia jau visai kitokia moderni architektūra, o ir istorija kita. Čia mums ekskursiją vedė parapijos pastoracinės tarybos narė, pagyvenusių žmonių sambūrio koordinatorė, atstovė spaudai Rima Lipšienė, kuri, beje, labai susidomėjo Švenčionimis ir ruošiasi pas mus apsilankyti su savo žmonėmis. Bet visgi Pažaislis yra Pažaislis. Ten norėtųsi apsilankyti ir kai vyksta Pažaislio muzikos festivaliai.

- Ar minčių ateities kelionėms yra?

- Žinoma! Juk Lietuvoje tiek daug šventovių, sakralinių vietų. Tarp artimiausių planų yra Tytuvėnai. Mane, kaip choro vadovę, džiugina tai, kad mus jungia ir daug bendrų pomėgių, o ne tik giedojimas chore. Labai svarbu, kad smagu būti kartu, kad yra noras geriau pažinti Lietuvos istoriją. Nuvykę mes irgi pasakojame apie Švenčionis, apie mūsų bažnyčią, džiaugiamės, kai žmones sudomina mūsų pasakojimas ir jie išreiškia norą apsilankyti. Iš tokių kelionių mes sugrįžtame ne tik papildę savo žinių bagažą, bet ir dvasiškai praturtėję. Kartais žmonės dažnai daugiau užsienio įžymybių žino, o kad mes patys turim tikrų perlų, sakralinių vietų – nežino. Lietuvoje dar daug vietų, kurias norėtųsi aplankyti, o ir noras dar kartą sugrįžti į jau matytas ir aplankytas vietas, tokias kaip Pažaislis, yra. Dėkinga savo choristams, kad jie palaiko mano idėjas, - baigdama mūsų pokalbį sako Švenčionių Visų šventųjų bažnyčios didžiojo choro vadovė Jolita Budrytė-Abromavičienė.

Algis JAKŠTAS