Mes turime 384 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3397
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19598
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95628
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Atvirų durų liūdesys

2020 m. rugsėjo 2 d., trečiadienis, Nr.65 (1980)

Švenčionių rajono savivaldybei per Facebook puslapį pakvietus paskutinį kartą apsilankyti buvusioje Švenčionėlių 2-ojoje vidurinėje mokykloje, suskubau šia proga pasinaudoti ir aš, nes, prisipažinsiu, šiame pastate taip ir neteko iki tol pabuvoti. 

Kvietime viskas skambėjo gražiai, net romantiškai, bet visa romantika dingo įžengus pro duris. Atrodė, tarsi būtų kažkur netoliese sprogusi atominė elektrinė ir viskas buvo palikta likimo valiai. Nepalaistytos ir sudžiūvusios gėlės vazonuose, į krūvas suverstos mokymo priemonės, išdaužyti stiklai... Nepamenu, kiek metų neveikia šita mokykla, bet tiek pat metų čia vyko kratos, nors daugybė dar tinkamų mokymui daiktų yra likę. Žinoma, tinkamų ne lietuvių mokykloms ir, galbūt, ne šiuolaikinėms mokykloms, bet Lietuvoje yra daugybė antikvariato gerbėjų, kuriems visa tai būtų tikrai pravertę, jeigu nebūtų paversta vienu dideliu šiukšlynu. Stebiuosi, kaip galima buvo nugyventi tokį pastatą Nepriklausomoje Lietuvoje. Tarsi tuo metu rajone nebūtų Švietimo skyriaus, nebūtų mero. Pastatas neatrodo griūvantis, ir jei būtų labiau saugotas, dar būtų tinkamas suremontuoti. Savivaldybė žada, kad jo vietoje bus universali sporto arena. Man rodos, tai arenai geresnė vieta - vietoj buvusios „Norfos“, ant kalno. Buvusio prekybos centro tikrai negaila, kad būtų nugriautas, bet griaunamos mokyklos, kad ir ką besakytumėt, yra labai liūdnas reiškinys. Kaip gamtininkas turiu tik vieną prašymą arenos projektuotojams – palikite neliestas nors storąsias mokyklos liepas. Kai mūsų nebeliks, jos taps vienintelėmis liudininkėmis čia buvus ne prekybos centrą, o Mokyklą.

Andrejus GAIDAMAVIČIUS

 

 

Mokyklos fasadas ir liepos, kurias reikėtų išsaugoti.

 

 

Makabriškai atrodo likimo valiai paliktos sudžiūvusios gėlės.

 

 
Reklaminis skydelis