Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1776
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26906
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74232
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Siekiant suvaldyti protrūkį rajone – izoliacija išlieka pagrindine priemone

2020 m. rugsėjo 2 d., trečiadienis, Nr.65 (1980)

Nuo rugpjūčio 21 iki 28 d. vien per vieną savaitę Švenčionių rajone buvo patvirtinta 11 koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejų. Devyni ligos atvejai siejami su židiniu UAB „Intersurgical“ gamykloje Pabradėje, o po kontakto su sergančiaisiais užsikrėtė 2 asmenys.

 

Protrūkio UAB „Intersurgical“ eiga

Rugpjūčio 20 d. NVSC gavo informaciją, kad Covid-19 liga susirgo 2 Molėtų rajono gyventojai, dirbantys UAB „Intersurgical“. Pirmasis susirgimas šioje įmonėje siejamas su šeiminiu protrūkiu Molėtų rajone. Įmonėje atlikta užkrečiamosios ligos židinio epidemiologinė diagnostika, nustatyti 54 didelės rizikos ir 35 mažos rizikos sąlytį turėję asmenys. Siekiant iki minimumo sumažinti išplitimo riziką, NVSC įmonei pateikė nurodymus dėl Covid-19 ligos valdymo priemonių taikymo. Rugpjūčio 21-23 d. registruoti dar 8 Covid-19 ligos atvejai. Susirgo 4 Molėtų r. ir 4 Švenčionių r. gyventojai. Įmonė, vykdydama NVSC nurodymus ir rekomendacijas, įsakymu nurodė darbuotojams dėvėti veido apsaugos priemones. Rugpjūčio 24 d. įmonėje dar kartą atlikta epidemiologinė diagnostika, kurios metu iškelta hipotezė, kad infekcija įmonėje išplito UAB „Molėtų autobusų parkas“ autobuse, kai įmonės darbuotojai nesilaikė Covid-19 ligos prevencijos priemonių. Nuspręsta izoliuoti dar daugiau toje pačioje pamainoje dirbančių asmenų. Pateikti nurodymai dėl srautų atskyrimo, rankų dezinfekcijos priemonių prieinamumo didinimo. Rugpjūčio 25-26 d. organizuotas visų 156 sąlytį turėjusių asmenų informavimas, izoliavimas ir ištyrimas. Rugpjūčio 27 d. iš viso įmonėje registruoti 22 Covid-19 ligos atvejai, iš jų – 16 Molėtų r. gyventojų, važiavusių į darbą autobusu, ir 6 Švenčionių r. gyventojai, turėję artimą sąlytį su susirgusiais įmonės darbuotojais, vykusiais autobusu. Iš viso su šiuo židiniu dabar yra siejami 25 susirgimai, kurie yra išsiplėtę keliuose rajonuose.

 

Epidemiologinė situacija Švenčionių rajone

14 dienų sergamumo rodiklis Švenčionių rajone 100 tūkst. gyventojų itin išaugęs ir šiai dienai jis siekia 34,9 atvejus. Naujų atvejų, nesusijusių su lokalizuotais ir valdomais ligos protrūkiais ir įvežtiniais atvejais yra apie10 proc., todėl NVSC siūlo valdytižmonių srautus, išlaikyti 2 m atstumą, gali būti uždrausti žmonių susibūrimai savivaldybės teritorijoje esančiose įmonėse, įstaigose, organizacijose, viešose vietose. Kaukės išlieka privalomos viešose uždarose vietose, visuose susibūrimuose. Taip pat rekomenduojamas nuotolinis darbas, jei tam yra galimybės. Asmens sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigoms rekomenduojama valdyti lankytojų, lankančių pacientus ir globotinius, srautus. Blogėjant epidemiologinei situacijai NVSC siūlys taikyti lokalias priemones.

 

Kokių sprendimų jau imtasi?

Rugpjūčio 26 d., įvykus Švenčionių rajono Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdžiui, priimti sprendimai: nuo rugpjūčio 27 d. atsisakyti organizuoti masinius renginius rajone, apriboti dalyvių skaičių rugsėjo 1-osios šventėje, padėti NVSC specialistams kontroliuoti, kaip sergantys ir izoliacijoje esantys asmenys laikosi izoliavimosi taisyklių; didinti profilaktinių tyrimų dėl COVID-19 ligos prieinamumą organizuojant pavežimą į mobiliuosius punktus.

 

Izoliacijos svarba

Ne tik sąlytį su patvirtintais atvejais turėję asmenys privalo 14 dienų izoliuotis, tačiau ir iš paveiktų teritorijų atvykę asmenys. Šiuo metu Švenčionių rajone privalo izoliuotis virš 200 asmenų ir šis skaičius nuolat kinta. Gavus informaciją iš užsikrėtusio asmens ar iš visuomenės sveikatos specialisto sužinojus, kad asmuo buvo kontakte su užsikrėtusiuoju, iškart privaloma izoliuotis nelaukiant atskiro skambučio iš specialistų ir izoliacijoje privaloma išbūti visas 14 d. Tik išimtiniais atvejais tam tikram laikui NVSC suteikia galimybę palikti izoliacijos vietą, tačiau NVSC specialistai ragina žmones būti atsakingais ir nepiktnaudžiauti šia galimybe.

Jolanta SAVICKIENĖ

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus vedėja